2011. aug 29.

Feszültségek egy iskola-átadás körül

írta: Pollack
Feszültségek egy iskola-átadás körül

A múlt héten levelet kaptunk a XXII. kerületi Rózsakert általános iskolába járó gyerekek szüleitől. A levelet a teljes kerületi képviselő-testület és valamennyi kerületben tevékenykedő párt, fontosabb civil szervezet megkapta.

A szülők ebben a levélben megfogalmazták aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy a kerületi önkormányzat a Református egyház kezelésébe kívánja átadni a lakótelep szívében fekvő általános iskolát. A biztosítékot nem csak maga az ötlet verte ki náluk, hanem az is, hogy minderről a sajtóban hallottak először, az iskola és a kerület vezetése nem tartotta fontosnak a tájékoztatásukat. Mindezt úgy, hogy Karsay Ferenc alpolgármester júniusi előterjesztésében feketén-fehéren az szerepel:

 

A Kt. 102. § (3) bekezdése értelmében a fenntartónak be kell szereznie az iskola alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, az iskolai szülői szervezetnek (közösségnek), az iskolai diákönkormányzatnak a véleményét, amelynek kialakításához minden olyan információt hozzáférhetővé kell tenni a véleményezési joggal rendelkezők részére, amely a fenntartói döntés meghozatalához rendelkezésére áll.

Az LMP mindig és mindenhol az átlátható és nyílt döntéshozatal mellett állt, s rendkívül károsnak tartjuk a vezetők iránti bizalom szempontjából, hogy a kerület vezetése a saját írásos kötelezettségeivel szembe menve hanyagolta el az egyeztetési kötelezettségeit.

A tervezet egy másik problémára is rávilágít. Az önkormányzat szerint igény van a kerületben egy egyházi fenntartású általános iskolára, mivel a kerületi katolikus óvodába, már négyszer annyi gyerek jár, mint a megalakulásakor. A csúsztatás ott van, hogy a környező városrészeken és településeken is kritikus problémát jelent az óvodai férőhelyek alacsony száma. Így semmi meglepő nincs abban, ha egy újonnan létrejött óvoda igen hamar a szülők figyelmének középpontjába kerül. Akkor is, ha a ők maguk nem vallásosak, s nem is tervezik úgy nevelni a gyermeküket. Egyszerűen arról van szó, hogy minden egyes férőhelyért ölre menő küzdelem zajlik az ősz közeledtével, ilyen körülmények között mentsvár egy új óvoda. Tehát arra hivatkozni, hogy mivel a katolikus óvoda népszerű, kell egy egyházi iskola is, az nem más, mint tévedés, vagy ahogy a szociológusok mondják, ökológiai tévkövetkeztetés. Több mint valószínű, hogy a katolikus minősége nélkül is népszerű lenne az az óvoda, pusztán a földrajzi elhelyezkedése miatt.

Egy ilyen döntést nem lehet légvárakra, hiedelmekre alapozni. Konkrét vizsgálatok, egyeztetések kell, hogy megelőzzék, felmérve a lehetőségeket, igényeket. Éppen ezért mindhárom kiszemelt általános iskola szülői szervezeteivel le kell ülni egyeztetni, hogy szeretnék-e, ha egyházi iskolává alakulna át gyerekük iskolája. Az óvodákban is fel kell mérni az igényeket, s különösen a Halacska Református Óvodában megkérdezni a szülőket, hogy biztosan az egyházi mivolta miatt járatják oda kicsinyüket.

Ha pedig mindezen egyeztetések után az látszik, hogy az alpolgármester által vizionált igény nem is olyan nagy, s a szülők nem szeretnének egyházi iskolát, akkor azt el kell fogadni, s vissza kell lépni ettől a tervezettől. 

Mindezek alapján arra kérjük a kerületi vezetést, hogy fontolja meg, érdemes-e, megéri-e átadni valamely kerületi iskolát a Református egyháznak! Mérlegeljék, hogy a helyi kisközösség önrendelkezésének elvével szembe menve érdemes-e kényszerhelyzetbe taszítani több száz családot! Érezzék át azon szülők helyzetét, akik nem kívánják gyereküket egyházi iskolába járatni, de nem tudják minden reggel egy másik, távolabbi iskolába elvinni. 

 

Szólj hozzá

oktatás gyermek egyházak