2012. feb 23.

Képviselő-testület: február

írta: GtA
Képviselő-testület: február

Az előző havi képviselő-testületi ülésről is készítettünk egy rövid áttekintést, majd képviselőink írtak egy beszámolót is az ülésen elhangzottakról, hogy senki ne maradjon le arról, hogy milyen döntések születnek a kerületben. Februárban sem lesz ez másképp, lássuk mi várható az ülésen.

Dr. Bajomi Iván ismét egy napirend előtti felszólalással próbálja majd felhívni a testület figyelmét egy a kerületet és a fővárost is érintő kérdésre, melyet majd az ülés után a blogunk olvasói is megismerhetnek.

Gajárszki Áron frakcióvezető ezúttal Kupper András alpolgármester úrnak tesz fel néhány kérdést a Kulturális Városközpont üresen álló - és nem mellesleg 120 millió forint bevételkiesést eredményező - helyiségeivel kapcsolatban. A 27 darab szóban forgó helyiség esetében, melyek között van, ami 2006(!) óta üresen tátong, egyszerűen értelmezhetetlen számunka, hogy miért nem történik előrelépés. Miért számít ez? Ha rászánná magát a kerület vezetése, akkor havonta 6,5 millió forint bevételhez jutna az önkormányzat, és bár tudjuk, hogy vannak, akiknek ez csak aprópénz, szerintünk azért lenne olyan terület, ahol igenis szükség lenne rá.. Szeretettel várjuk az alpolgármester úr válaszát, és talán arra a kérdésre fog válaszolni, ami az interpelláció végén egyértelműen neki szól: miért áll másfél éve ezeknek az ingatlanoknak a bérletbe adása és a kultúráért felelős alpolgármesterként, érez e büszkeséget a jelenleg kulturális paradicsom helyett inkább félsivatagra hajazó utcán autózva?

Az ülés központi témája egyértelműen a 2012. évi költségvetés lesz, melynek elfogadása – vagy inkább el-nem-fogadása – már önmagában is több kérdést felvet. Az LMP frakció hosszas tanakodás után úgy döntött, hogy nem feltétlenül kell elzárkóznunk a kerület vezetésének javaslataitól. Az, hogy az ellenzék automatikusan „nem”-mel szavaz például a költségvetés elfogadásáról, szerintünk nem elég indok arra, hogy ne is próbáljunk meg részt venni az egyik legfontosabb döntés meghozatalában. Gajárszki Áron frakcióvezető erről a logikáról, a „tartózkodás” jelentőségéről bőven tudna mesélni, ahogy ezt meg is teszi majd az Újbuda újság következő számában. Reméljük, hogy ezzel a személyes hangvételű írással, és a képviselő-testületi ülésen elhangzó feltételekkel és konstruktív javaslatokkal kicsit közelebb tudjuk hozni a száraz döntések világát azokhoz, akiket leginkább fognak érinteni a költségvetési kérdések: az újbudai lakosokhoz.

A nyilvános ülés 15 napirendi pontja között még több olyan is akad, amelyek bár a költségvetés mellett nem tűnnek annyira hangsúlyos kérdéseknek, mégis úgy éreztük, hogy érdemes foglalkozni velük. Ilyen például a 6. napirendi pont, ahol egy közterület részletes szabályozási tervéről van szó, melyhez az LMP frakció is hozzá tudott tenni egy módosítást. Gajárszki Áron javaslata környezetvédelmi szempontból teszi vállalhatóvá a rendeletet. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és egyéb helyiségek bérbeadásáról szóló rendelet kérdése, melynek kapcsán ismét költségvetési, kérdésekbe ütköztünk, és  kíváncsian várjuk, hogy ezekhez mit tudnak hozzátenni a Fideszes képviselők. Vagy megint nem kapunk magyarázatokat, csak végignézhetjük a rendeletek mechanikus megalkotását? 

Mindenesetre mi ott leszünk a képviselő-testületi ülésen még akkor is, ha a Zsombolyai utcában most épp más az úr.. 

 

Szólj hozzá

önkormányzat képviselő testület bajomi gajárszki