2012. már 29.

A bölcsődei térítési díj bevezetése ellen szóltunk és szavaztunk

írta: eperfa
A bölcsődei térítési díj bevezetése ellen szóltunk és szavaztunk

A XI. kerületi Önkormányzat márciusi képviselő-testületének ülésén a Víz Világnapja alkalmából Gajárszki Áron képviselőtársam tartott napirend előtti hozzászólást, amelyben a vízzel való takarékosság fontosságára hívta fel a figyelmet.
 
 
Egyben arról is szólt, hogy a jövőben nagyobb gondot kellene fordítani kerületünk Duna melletti részeinek a fejlesztésére, miként az itt lévő állóvizek is több törődést érdemelnének. Bár egyelőre a Főváros tartja fenn a Feneketlen tavat, fel kellene lépnie kerületünknek annak kapcsán, hogy nagyon brutális módon, a sétányban is kárt téve kezdték el irtani a tóparti nádast. Szavainak nagyobb nyomatékot adandó Áron egy víztakarékos zuhanyt ajándékozott kerületünk polgármesterének.
 
Az ülésen több ponton is módosult a kerület szociális rendelete, Áron és én a bölcsődei térítési díjak bevezetését kifogásoltuk.
 
 
A Törökugrató utcai Katica bölcsőde
 
Jómagam javasoltam, hogy mivel a főváros egyetlen nem jobboldali vezetésű kerülete, a XIII. kerület nem tartja szükségesnek a bölcsődei térítési díj bevezetését, érdemes lenne egyfajta tanulmányi kirándulást tenni, azt tanulmányozandó, hogy ott miként tudnak eltekinteni ettől. Jeleztem azt is, hogy forint vásárlóértékének a kormány felelőtlen gazdálkodására visszavezethető drasztikus romlása okán, továbbá az élet különféle területein bekövetkezett megszorítások miatt most különösen nem szerencsés a térítési díj bevezetése. Annál is inkább nem az, mert egyes esetekben ez otthonmaradásra ösztökélhet anyákat, akik később nehezen vagy egyáltalán nem fognak tudni visszailleszkedni a munkaerőpiacra. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy a fejlett országokban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy viszonylag hamar újra állásba kerüljenek a kisgyermekes anyák. Kifogásoltam azt is, hogy a térítési díjak megállapításakor ugyan helyesen törekednek arra, hogy a szerény jövedelműeket ne sújtsa annyira az intézkedés, de nem helyes, hogy egyedül az egy főre jutó keresetet veszik majd figyelembe. Bizonyos családoknak ugyanis nagy gondokat okozhat a térítési díj kifizetése. (Például a lakáshitelt felvettek esetében vagy az átlagosnál nagyobb rezsiköltségek esetén.) Egyes fideszes képviselőtársaim kétségbe vonták azt, hogy az efféle helyzeteket figyelembe lehetne venni. Válaszomban elmondtam, ezeken a problémákon úgy lehetne segíteni, ha méltányossági alapon kérelmezhetnék a szóban forgó családok a térítési díj mérséklését vagy elengedését. Esetünkben alapos környzettanulmány készülhetne arról, hogy valóban indokolt-e a kérelmük.
 
A testületi ülésen határozat született még a Tárnok–Budapest vasútvonal korszerűsítésével együttjáró problémákról. Gajárszki Áron szóvá tette, hogy az előterjesztés egyáltalán nem jelzi, hogy a megoldandó problémák ellenére összességében örvendetes és támogatandó beruházásról van szó. Áron szavainak lett foganatja: Jelen Tamás alpolgármester az ülésen módosította saját előterjesztését, és így bekerül a szövegbe az, hogy kerületünk támogatja ezt a fejlesztést.
 

Ugyancsak foglalkoztunk a Cseh Tamás-szobor ügyével. Kiderült, hogy az alkotó szeretné, ha eredeti elképzelése szerint valósulhatna meg a műve, és nem később megfogalmazott észrevételek alapján módosított tervét kellene alapul vennie az alkotás elkészítésekor. Bár volt olyan képviselőtársam, aki szerint a kerület képviselői jogot formálhatnak arra, hogy akár az alkotói szabadság sérelmére is megfogalmazzanak javaslatokat, jómagam amellett foglaltam állást, hogy nem lenne helyes megkötni a művészek kezét.

 

Szólj hozzá

közlekedés bölcsőde újbuda bajomi gajárszki