2012. sze 24.

Mégis pályázhatnak a XXII. kerületi iskolák a káoszos pályázaton

írta: somfaiagi
Mégis pályázhatnak a XXII. kerületi iskolák a káoszos pályázaton

Elérkezett a nagy nap, a mai naptól lehet beadni az idei utolsó nagyszabású európai uniós oktatási pályázatokat a TÁMOP 3.1.4. Innovatív iskolák fejlesztése kiírásra. A nagy érdeklődés miatt az is elképzelhető, hogy már ma lezárják a pályázatokat. A XXII. kerületi önkormányzat nem akarta hagyni, hogy pályázzanak az iskolái, de az utolsó pillanatban a 2012. szeptember 13-i közgyűlés elfogadott egy sürgősségi indítványt, amiben jóváhagyta a kerületi iskolák TÁMOP pályázaton való indulását. Kérdés, hogy ki tudják-e használni az iskolák még ezt a lehetőséget, fel tudtak-e készülni a „káoszos” pályázati kiírásra.

Mintegy 16 mrd forintnyi fejlesztési pénzről születik majd döntés országosan a pályázat nyomán. A közép-magyarországi régióban 1,3 mrd-os a keret, amiből nem valószínű, hogy ötvennél több iskola pályázatát támogatnák. Országszerte rengeteg általános- és középiskola tantestülete töltötte a nyarat azzal, hogy megbirkózzon a komplex pedagógiai innovációt, pedagógus-továbbképzést, szabadidős tevékenységeket és tananyagfejlesztést egyaránt támogató bonyolult pályázati dokumentáció összeállításával. A mai nap az elvégzett munka feletti megnyugvás és a reményteljes várakozás napja egyaránt lehetne. Ehelyett a szánalmas kormányzati projektmenedzsment emléknapja és az európai oktatásfejlesztési források unortodox hazai kormányzati elosztásának tragikomédiája bontakozik ki a szemünk előtt.

Június óta 13 technikai és tartalmi módosító közleményt kellett értelmezniük a pályázaton dolgozó több ezer magyar pedagógusnak és az őket segítő szakembereknek. Június óta háromszor módosították a pályázat beadásának dátumát. A mai beadási határidőt mindössze tíz napja tudják az érintettek, s az érvényes on-line adatlap csak két napja jelent meg, aminek felhasználásához már nem lehetett semmilyen segítséget kapni. A tegnap éjszaka pedig a futárok éjszakájának is tekinthető, hiszen példátlanul sok megrendelést kaptak a budapesti futárszolgálatok, hogy szeptember 24-én 0 órától sorba álljanak az ESZA Kht. székházánál. Példátlanul dilettáns az az eljárás, ami 16 mrd forint fejlesztési forrást a futárok állóképességére bíz és a pályázatok beérkezésének sorrendjétől teszi függővé a források elosztását! Ez nem egyszerűsített, hanem túlbonyolított és méltánytalan pályáztatási eljárás.

Az iskolák mégis pályáznak, mert ekkora forrás megszerzésére az önkormányzati, illetve a leendő állami finanszírozás keretében esélyük sincs. És talán azért, mert szeretnék, hogy gyerekeink jobb körülmények között tanuljanak.

A XXII. kerület végig akadályozta, hogy a kerületi iskolák pályázhassanak. E hozzáállás megváltoztatására 2012. szeptember 3-án levelet írtam Szabolcs Attila polgármesternek, amiben rákérdeztem, hogy vajon miért nem adja meg a kerület az iskoláknak a támogatást, mikor más önkormányzatok ezt megadják? Levelemre egy cinikust választ kaptam Sebes Gábor fidesz frakcióvezető tollából, de végül úgy tűnik, hogy a kerületi döntéshozók is belátták, hogy kínos akadályt gördíteniük az intézmények pályázatai elé. Szeptember 13-án rendkívüli előterjesztés keretében megadták a hozzájárulást. Kérdés, hogy ma be tudják-e adni az iskolák a pályázatot, hiszen lehet, hogy holnap ezt már nem is tehetik meg, mert a túljelentkezés miatt bezárhatják a pályázati ablakot.

Szólj hozzá

oktatás iskolai