2013. júl 22.

Leépülő Kerület

írta: Rigo'
Leépülő Kerület

Csütörtökön rendkívüli ülésen döntött a kerületi önkormányzat 27 munkahely megszüntetéséről. Ezúton is szeretném megköszönni az elbocsátásra kerülő dolgozók eddigi alapos és áldozatos munkáját. A legszomorúbb, hogy ez a leépítés egy kis kurázsival elkerülhető lett volna... 

Újbuda Önkormányzata a rá vonatkozó törvény kétharmados átszabásáig körülbelül 400 főt foglalkoztatott. A kerület mérete (~140.000 lakó) indokolta és igazolta is ezt a létszámot. A települések működési kereteit, lehetőségeit és forrásait durván redukáló önkormányzati törvény azonban minden önkormányzatot lehetetlen helyzetbe hozott. A befolyás csökkentésének jellemző példái az iskolák és az okmányirodák államosítása. Utóbbi a szuperbürokratikussá "fejlesztett" kormányhivatallal nagyjából működésképtelenné vált. Ami eddig a kerület büszkesége és fontos nevezetessége volt, most az itt élők (és a dolgozók) rémálmává változott. Ez csak egy példa, a számtalan átgondolatlan intézkedésből amit az elmúlt 3 évben el kellett szenvednünk. Két módon lehetett volna a fenti dúlást elkerülni:

1. Ha a szavazók vigyáznak a demokratikus értékekre és nem adnak kétharmadot egyetlen pártnak sem, akkor nem születhetnek hiányos és átgondolatlan jogszabályok. A Fidesz ámokfutása azonban mindent bizonytalanná tesz, mert senki sem tudja kikalkulálni a hosszútávú hatásokat, ők pedig nem fáradnak vele. 

2. A másik lehetőség egy felelős városvezetés lenne, ami nem csak végrehajtja az utasításokat, hanem a kerület szempontjait előtérbe helyezve kormányoz. Ha a polgármester (végzett jogászként) síkra száll a jogállamiságért és azokért az értékekért, amik a kerület életében kiemelt jelentőségűek, legalább esélyünk lenne hogy virágzó kerület maradjunk. De ha a városvezető nem küzd a településért, akkor nem a város első embere, hanem egy végrehajtó, aki kíméletlenül bevasal rajtunk mindent, akkor is ha az káros az itt élők életminőségére.

Szólj hozzá

önkormányzat demokrácia képviselő testület