2014. feb 13.

Mire költsek kettő és fél milliárdot?

írta: Rigo'
Mire költsek kettő és fél milliárdot?

Ez a kérdés mindig felmerül a 'majdnem' lottónyertesekben. A válasz - zöld szemmel - rendszerint csupa hülyeség, értelmetlen önző kis álom megvalósítása, a pénz jelentette felelősség felismerésének a szikrája nélkül. Nézzük mire költi egy zöld a lottómilliárdjait. Vagyis én. Kíváncsi vagyok, szerintetek mennyire jó az amit kitaláltam?

A legfontosabb, hogy ennyi pénzt csak úgy lehet jól megdolgoztatni, ha képes vagyok delegálni a felelősséget és képes vagyok megítélni az emberek alkalmasságát, ki tudom szűrni, kiben bízhatok, magyarán, jó vezető vagyok. Egyébként csak szétaprózom magam és nem fogom tudni jól felügyelni a vagyonom alakulását.

Először is van három álom vállalkozásom (a budapesti közautó rendszer, egy bringagyár-fejlesztés, s egy trendteremtő férfidivatház felfuttatása) amikbe 10 és 100 MFt közötti összeget tervezek invesztálni. Mivel az innovációk fejlesztése még állami, sőt EU szinten is igen költséges és felette kockázatos vállalkozás, erre nem áldozok. Viszont a Concorde befektetési tanácsait kikérve, 1 milliárdért (szerintük) alulértékelt hazai és közép-európai vállalkozásokba vásárolom be magam. (A cégek részvényeseként ezután megrendelek majd egy-egy külső auditot a környezeti és munkavédelmi körülményekre és kockázatokra vonatkozóan, csak a rend kedvéért. :-) A hozamokból civil szervezeteket és független (de emészthető) filmeket illetve alternatív, de eladható színházakat támogatok. A  utóbbiakat kulturális küldetéstudatból, illetve egy másik álom - a magyar történelem és mondavilág epikus eseményeinek piacképes nemzetközi bemutatása - céljából. A civil szektor fennmaradása és megerősödése (no nem a CÖF) egy egészséges demokrácia megteremtésének az alapfeltétele. A TASZ a jogállamiság, az Átlátszó pedig a transzparencia őre, s mint ilyenek, hosszú távú fennmaradásuk biztosítása kulcskérdés, amihez évi 10-10 millió forinttal beszállni a legjobb befektetés a jövőbe. Nagyjából az egész pénzköltősdiből az előző három projekt a legalapvetőbb fontosságú nekem. S ha már jövő és közügyek, akkor eljutottunk a pártfinanszírozáshoz is. Idestova 6 éve belülről szemlélem egy párt működését, s úgy gondolom, hogy jó szervezettséggel és tervezéssel a jelenlegi törvényes pártfinanszírozási keretek között meg lehet oldani egy parlamenti párt menedzselését. Ezért a működéshez nem, de egy-egy fontosabb kampányhoz (mondjuk egy Paks2ről szóló népszavazás céljára) már sokkal inkább hozzájárulnék. A zöld civilek közül a Greenpeace Kelet-Közép Európai fennmaradása egyelőre biztosítottnak látszik, mivel hozzám hasonlóan elkötelezett magán donoraik vannak. Ugyanakkor a Tudatos Vásárlók Egyesülete sokat tehetne a hazai piacra jobban fókuszáló fogyasztói réteg kinevelésében. Mostanában világszerte fejlesztenek olyan telefonos alkalmazásokat, amik egy adott termék vonalkódját leolvasva, azt besorolják veszélyes, kérdéses és megbízható termékek közé - igény esetén részletes indoklást is adva. Erre biztosan áldoznék legalább 100 MFt-ot, hogy a itthon is a lehető legjobb minőségben megvalósuljon és lehetőleg minden okostelefon-birtokos tudjon is róla. 

S hogy mi legyen a maradék 1 milliárd sorsa? Döntsük el közösen! Őszintén kíváncsi vagyok a javaslataitokra, mivel biztos vagyok benne, hogy egy csapat sokkal komolyabb teljesítményt le tud rakni, mint néhány önálló elme. Szóval vitára fel, hol lenne a legjobb helye 1 Mrd forint magánpénznek az ország motorjai közül? Ki tud olyan munka intenzív hazai vállalkozást amit egy legfeljebb ekkora tőkeinjekció hosszú időre stabilizálni tudna? 

Zárásul nézzünk meg az egészet egy áttekintő táblázatban: 

befektetés neve összeg jelleg
férfidivat trendváltás 90 Mft startup
bringagyár 10 Mft startup
közautó (carsharing Budapest)  50 Mft startup
TASZ rendszeres éves támogatás 10 Mft támogatás
átlátszó.hu rendszeres éves támogatás 10 Mft támogatás
közép-európai ígéretes részvényvásárlás (szakértő tanács alapján) 1.000 Mft befektetés
alkalmazásfejlesztés, hazai, környezetbarát termék kommunikáció 100 Mft támogatás
vállalatmentési alap vagy egyéb javaslat alapján 1.000 Mft befektetés
családi támogatások (adósságrendezések, tandíjak, vállalkozásfejlesztés, ingatlanvásárlások) ~230 Mft támogatás


Utószó: Szeretném leszögezni, hogy minden közügyön és vagyonon túl is van ami az egészséges pszichéjű egyénnek fontosabb kell hogy legyen, ez pedig a családon belüli harmónia. Nincs az a vagyon ami megér egy válást. Esetünkben - mint látható - én ennek a pénznek több mint 90%-át valamilyen közcélra használnám fel (és nem áldoznám, a megközelítés fontos!), viszont a család ezt nem támogatja. Ezért inkább nem lottózok, de a gondolat már a nyári nagy nyereményre adott válaszok óta érlelődik bennem. Hát elindítottam ezt az útmutatót a jövő reménybeli nyerteseinek

Szólj hozzá

program részvétel