2014. ápr 05.

A Jobbik és az MSZP nyer

írta: Rigo'
A Jobbik és az MSZP nyer

Nem lehet nagyon másról beszélni, mint a vasárnap esti eredményekről, pedig nagyjából sejteni lehet mi várható. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy ez mit jelent az egyes pártok jövője, stratégiai céljai szempontjából. Az LMP például annyira mást akar, mint a többiek, hogy csak akkor érhetne céljai közelébe, ha nyerne...

a jovo2.jpg

Szóval a stratégiai célok szerinti megközelítésben a Jobbik lesz az abszolút nyertes, mert sikerült a középre nyitnia s ezzel a tehetetlen, kétpólusú politikai váltógazdálkodásból kiábrándultak jelentős részét elhalászni az LMP elől. Ez főleg annak köszönhető, hogy nálunk (most) jobban szervezettek, és következetesebbek minden szavazatokat jelentő csoport, vagy társadalmi réteg felé. Ennek az elsődleges oka az LMP tavalyi szakadása, ami komoly emberi erőforráshiányt okozott a pártban, másrészről az eredetéből fakadó civiles káosz, ahol bizony egy csomó információ és potenciális kulcsember el tud veszni. Márpedig a Jobbiknak, és főleg a politikai vállalkozóinak egyéb célja nincs, mint jó sok pénzt keresni nagyjából legális forrásokból, így például a már most is évi egymilliárdos állami apanázsból. A mezei tagok és aktivisták persze hiszik, hogy a programjuk jó és megvalósítható. De a 20 évet a 20 évért szlogen jól szemlélteti, hogy valójában hangzatos lózungokkal operálnak, függetlenül a megvalósíthatóságra vonatkozó szakértői véleményektől. Ilyen programmal és szakértői bázissal nem lehet kormányozni. A Jobbik pénzt akar, s azt meg is kapja idén.

A másik nyertese ennek a választásnak az MSZP lesz, még akkor is, ha veszít. Horn Gyula azzal, hogy az MSZMP-t megmentette a felbomlástól, és szeretett pártját egy újjászülető demokráciába integrálta, meg is nyomorította az utóbbit. Amíg az MSZP a politikai porondon van, a Fidesznek lesz kire lőnie, ha a saját aljasságairól vagy bénaságairól akarja elterelni a figyelmet. Mesterházy ráadásul egy másodosztályú politikai showman aki bármikor lemegy olyan mélyre, hogy nem átall egy nevetésért a miniszterelnök nemi életén élcelődni. A mögötte álló bábjátékos viszont igazi Alderán, ki a Szigeti Veszedelemben "a holtakat felkölté", s kedvelt, de kissé üres bábuja mögé egy teljes panoptikumot berendezett politikai hullákból. Ez a társaság a túlélésre játszik, mivel évekkel ezelőtt megérintette és beszippantotta őket a Hatalom. Mindegy, hogy hányadik helyen, de legyenek ott a Parlamentben mert akkor fontosnak érzik magukat és az emberek látszólag szeretik őket. A legszomorúbb, hogy a saját szerepük jellemzően vakfolt a politikai éleslátásukban: Úgy hiszik, csak ők tudják megmenteni az országot az Orbán-rezsim dúlásától, holott ennek az ellenkezője igaz. Ők tartják életben Orbán rendszerét. Amíg jelen vannak, lehet velük rémisztgetni és fanatizálni a szegénységi küszöb alatt élőket ugyanúgy, mint a politikával keveset törődő újgazdagokat. Ha eltűnnének, végre megújulna a baloldal és Orbán rendszere még ugyanabban a ciklusban összedőlne. Maga a párt már meghalt, de az átkosban jobban élt nyugdíjas szavazóik még sokáig a felszínen tartják őket. (E14-es cimboráimtól tudom, hogy szervezettségben sokszor alulmúlnak egy forráshiányos civil szervezetet, csak velük szemben, valódi önkénteseik sincsenek...) Az MSZP jelenlegi célja már nem a kormányzás, hanem a felbomlás további elodázása, s a riválisok beolvasztása. Csak az elmúlt egy ciklus alatt sikerült Millát, a Szolidaritást és az LMP-t is majdnem magába olvasztania, amihez fogható söprögetést eddig még a Fidesztől sem láttunk.

Valójában az LMP céljai szempontjából ennek a választásnak az eredménye másodlagos, mivel nem tudja megnyerni, s így a programja leglényegesebb pontjai (Stop Paks, Korrupciómentesség, Sikeres Kisgazdaságok, Színvak Esélyteremtés ...) nem teljesülhetnek. A parlamenti küszöb megugrása sokkal inkább a hazai és nemzetközi zöld mozgalomnak, így a közép-európai zöld pártoknak fontos. Előbbi a korábbinál lényegesen nagyobb sajtónyilvánosságot nyert az LMP révén a fontos zöld ügyeknek (pl: ciánszennyezés, földtörvény, Római-parti mobilgát, AUDI bővítés Natura 2000 területen, stb...). Utóbbiaknak, mint például Románia, Horvátország vagy Szerbia, már eddig is fontos motivációt jelentett, hogy a keleti blokkban a Parlamentbe lehet juttatni egy zöld pártot. Most nem kevésbé fontos, hogy ez a siker tartósnak bizonyul e. Az LMP azonban ha nem érné el a parlamenti küszöböt, jó eséllyel akkor is fennmarad. A tagokat ugyanis nem a győzni akarás, hanem az a vízió hajtja, hogy a jövő zöld. Magyarán a fenntartható gazdaság és a szolidáris társadalom a magyarság (és az emberiség) valódi esélye az mélyülő ökológiai válságból való tartós kilábalásra.

Bár a céljaink csak közvetve és gyakran kifordítva (lásd közmunkaprogram, plázastop, BuBi) valósulnak meg, bátran szavazzatok az LMP-re, mert (egyedüliként) komolyan veszi a programját és az elmúlt 4 évben a leggyászosabb eseményekből is a legjobbat kihozva politizált!

Gajárszki Áron

Szólj hozzá

kampány választás lmp