2014. máj 19.

Megtisztítottuk a Feneketlen-tavat

írta: irtis
Megtisztítottuk a Feneketlen-tavat

Az LMP dél-budai szervezete szemétszedési akciót tartott május 9-én délután a Feneketlen-tónál. Az eseményen szervezetünk régi tagjai, új segítői és "vendég" LMP-sek is részt vettek Budapest más részeiből. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, így kellemes, napsütéses időben tehettük tisztábbá a területet.

Az akció a TeSzedd kampány része volt, ami egy nagyszabású országos szemétszedési kezdeményezés. A három napig tartó esemény főszervezője, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség nagyon okosan az alulról szerveződő önkéntes csoportokra bízta, hogy ők mikor és hol szeretnének szemetet szedni. Az OHÜ csak a szükséges eszközöket (zsákok, kesztyűk) és a hulladék elszállítását biztosította. Nagyszerű érzés volt több mint 100 ezer önkéntessel együtt a részese lenni egy akciónak, ami a környezetünk védelmét állítja a fókuszba. Zöld pártként természetes volt a részvételünk, amivel szerettünk volna egyben példát is mutatni 

Azonban azt is látni kell, hogy a szemétszedés csak egy végső eszköz. Az igazi megoldás a hulladékképződés csökkentése és a szemetelés visszaszorítása, amit szemléleformálással, a tudatos vásárlási és fogyasztási minták elterjesztésével, valamint az újratölthető, betétdíjas csomagolások támogatásával lehetne elérni. Így jóval kevesebb hulladék terhelné a környezetünket, de még ezt is lehetne mérsékelni a szelektív hulladékgyűjtés és újrafeldolgozás valamint a komposztálás növelésével. Végső soron ha ezt az EU által meghatározott prioritási sorrendet alkalmaznánk a hulladékgazdálkodásban, akkor mindössze a mai mennyiség 1/3-át kellene a lerakókba vagy az égetőkbe vinni. Az LMP célja a fenti elvek gyakorlatba ültetése!

Estére elégedetten nyugtáztuk, hogy 8 zsák szemetet sikerült összegyűjtenünk. Végül egy kellemes hangulatú beszélgetéssel zártuk a napot az F2 Klubban.

Szólj hozzá

hulladék zöldfelület feneketlen-tó