2014. okt 11.

Az elmaradt interjú

írta: pgeri
Az elmaradt interjú

Történt egy kis malőr, az ittlakunk.hu elvileg minden polgármesterrel csinált online interjút, csak engem nem találtak meg, illetve mire megtaláltak, és válaszoltam, lejárt a határidő. Nem mondom, hogy nem furcsállom az egészet, hiszen a google kereső mellett valakit nem megtalálni azért szerintem erős bravúrnak számít, de tény, hogy mi is hibáztunk, hiszen rossz (de sajnos létező) cím van megadva az egyik facebook oldalon elérhetőségnek.

A lényeg, hogy ha már az ittlakunk.hu-ra emiatt nem tud felkerülni az interjú, azért valahol nyoma legyen, hogy tegnap éjjel a jól megérdemelt alvás helyett a feltett 9 kérdésen gondolkoztam.

UPDATE: bár az első munkatárs elutasítóan nyilatkozott, a cikket végül egy másik munkatárs gyorsan kitette tegnap, ezzel nyilván rácáfolva az előző érvekre. Mit mondhatnék? Jobb később, mint soha. És köszönet a végül intézkedő kolléganőnek.

IMG_0741.JPG

Szóval akkor jöjjön az ittlakunk.hu interjú a Dél-Buda blogon:

1. Melyik az a hely a kerületben, amit a legjobban szeret és miért?

Rózsavölgy nekem szerelem volt első látásra: amikor '96-ban Budapestre kerültem egyetemre, elkezdtem bejárni, jobban megismerni a várost. Egy téli, havas, de napsütéses délutánon ültem fel a 41-es villamosra, és az elágazás utáni, patakparti szakasz örökre beleégett a memóriámba, annyira egyedinek és kedvesnek találtam. Persze később sok szép részt találtam még a kerületben, például a Péter-Pál utca völgybe eső része, és az efelett húzódó meredek hegyoldal, de a legkorábbi élmény egyben a legtartósabbnak is bizonyult.

2. Melyik az a három dolog a kerültben, amin semmiképpen nem változtatna?

a) minden 1930 előtt épült épületnek automatikusan műemléki státuszt adnék, ezeket lebontani csak komoly indokokkal lehetne - nem változtatnék tehát a régi épületeken, amennyire lehet, azokat eredeti állapotukban kell megtartani

b) pezsgő- és borfesztivál, ez úgy jó, ahogy van

c) az Ady Endre út szerepe: vannak tervek, ahol a Csepel-Budafok híd nyugat felé menő forgalmát itt vezetnék el az M1-M7 felé, akár az Ady Endre út bővítésével, akár alagúttal. Az egyik kinyírná Rózsavölgyet, a másik pedig gazdasági okokból marhaság - ezeket a terveket el kell felejteni

3. Melyik az a három dolog, amin mindenképpen változtatna?

Sokkal több van ebből, mint három, aki bővebben látni szeretné, min változtatnánk, annak ajánlom a kerületi programunkat (http://delbuda.lehetmas.hu/files/2014/10/22ker-LMP-program-2014.pdf). Ha három példát kell említeni, akkor a következőket említeném:

a) Budafok-belváros: a belváros helyzete szerintem tarthatatlan, de ezen a jelenlegi tervek nem fognak változtatni. Az, hogy a hatalmas tranzitforgalmat átpakoljuk egyik utcáról a másikra, a Dunát pedig még csak észre sem vesszük, az biztosan nem megoldás. De erről szól a 9. kérdés, úgyhogy itt még nem lőném le a poént.

b) teljes átláthatóság kell, azaz minden szerződés, amit az önkormányzat, vagy egy cége köt, legyen nyilvános és könnyen kereshető. A lezárt közbeszerzéseknél nem csak a győztes, hanem a vesztes ajánlatok lényegi része is legyen nyilvános. Emellett nem ártana, ha a kerületi média független lenne a mindenkori városvezetéstől, és ha a polgárok és civilek valóban informálva lennének legalább az őket érintő döntésekről, fejlesztésekről.

c) gyerek- és fiatal-barát kerület legyünk: a gyerekeknek több és jobban karbantartott játszótérre, a fiataloknak több szórakozási és sportlehetőségre volna szükségük. Ez utóbbi már azzal is javítható lenne, ha az épp nem használt sportpályákra (pl. iskolák udvarán) odaengednék a fiatalokat.

4. Hol lakik? Mit szeret lakóhelyében- és mit nem?

Rózsavölgyben lakunk, szeretjük a sok zöldet, a dimbes-dombos tájat, és a patakot. Nem is igazán tudnék olyat mondani, amit kifejezetten negatívnak tartok, bár néhány út állapota messze van a tökéletestől.

5. Melyik az utolsó könyv, amit olvasott?

Asimov: a halhatatlanság halála. Alapvetően a fantasztikus irodalom (sci-fi, vagy fantasy) áll közel hozzám, ezek közül is azok, amelyek társadalmi és/vagy morális kérdéseket feszegetnek kreatív módon. Erre az említett regény is jó példa.

6. Melyik a kedvenc zenéje, étele, filmje?

Zene: nekem alapvetően a rock és metal stílus jön be, például Queen, Green Day, Omega, Stratovarius.

Étel: sok kedvencem van, amúgy sem vagyok válogatós típus. Ha muszáj kiemelni valamit, akkor az a Holstein szelet.

Film: a könyvekhez hasonlóan leginkább a fantasztikus filmeket szeretem, bár mostanában igazán jól eltalált, a klasszikusokkal (pl. Alien, Szárnyas fejvadász) egy ligába sorolható sci-fi filmet nem láttam. Néha egy-egy magyar filmre is szívesen benézek, és kellemes meglepetés, hogy ezek egyre jobbak (pl. Fehér Isten)

7. Milyen háziállata van, ha nincs, milyet szeretne?

Egyelőre egy teknősből és egy macskából áll a csapat, de könnyen lehet, hogy hamarosan egy kutyával is "bővülünk". Alapvetően jónak tartom, hogy a gyerekek látnak maguk körül állatokat, így talán hamarabb megtanulják, hogy ők is lehetnek felelősek valamiért.

8. Melyek azok a tulajdonságai, amelyek alkalmassá teszik a polgármesteri szerepre?

Gyorsan átlátom a dolgokat, és általában helyesen döntök, ha pedig mégsem, azt előbb-utóbb hajlandó vagyok elismerni. Szerintem már ez kiemel a mezőnyből, de ezen kívül még azt is el kell mondanom, hogy van normális szakmám, ahol már bizonyítottam, emiatt a pénz és a hatalom miatti megőrülés nálam kizárt, valamint elég jó projekt-menedzser is vagyok - de nem az "előre!", hanem az "utánam!" típus.

9. Megválasztása esetén mit tenne Budafok belvárosi részének megújulásáért?

Komoly kérdés, hiszen a jelenlegi tervek használhatatlanok. A Kossuth utca lezárása (sétálóutcává tétele) önmagában semmit nem oldana meg. Ameddig a tranzit forgalom egy jelentős részét nem tereljük át a 6-os útra, addig csak álom az élhető belváros. A 6-os út szerepe akkor növelhető, ha az átjárás (Vágóhíd utca) biztosítva lesz, vagy a buszvonalak egy része ide terelhető. Mivel ezek az intézkedések megoldhatók viszonylag olcsón is (2 buszmegálló, 1 lámpa), így semmi nem indokolja, hogy ezeket ne oldjuk meg.

A fenti megoldással - pláne, ha közben a vasúton is sikerül sűrűbb menetrendet csinálni - azonban adja magát egy másik kiváló lehetőség: a Duna-partot a belváros részévé lehet tenni. A Duna utca - Duna - vasútállomás háromszög ma az elhelyezkedéséhez képest parlagon hever, holott itt kiváló lehetőség volna egy "mini Kopaszi-gát" felépítéséhez játszótérrel, kávézókkal, szórakozóhelyekkel.

Ezt foglalja össze az alábbi rajz, ami része a fórumon bemutatott prezentációnak (a teljes anyag itt elérhető: https://drive.google.com/file/d/0Bz45bBxhUMVcQXg1cDVGdElNdVk/view?usp=sharing)

2014-10-08-forum-prezi.png

A fenti terv azonban csak egy terv, amit párbeszédek sora alatt kell tovább érlelni. Erről nem döntünk évente, ez egy olyan beruházás lesz, ami egy-két emberöltőre meghatározza, hogy fog kinézni, és mennyire lesz használható a belváros. Nagy szükség van tehát az ez iránt érdeklődő civilek és lakók érdemi bevonására, a véleményük meghallgatására, esetleg beépítésére.

Szólj hozzá

kampány közlekedés belváros budafok pongracz