Dél-Buda másképp

Buda népszerű blogja

2019. jan 09.

Zöldterületből hulladéklerakó?

írta: irtis
Zöldterületből hulladéklerakó?

Budapesten nemzetközi összehasonlításban kifejezetten kevés a zöldterület, holott a klímaváltozás és a légszennyezés káros hatásainak enyhítéséhez létfontosságú lenne a sok növény. Ahelyett, hogy védenénk, gyarapítanánk ezeket az értékes foltokat, sajnos azt tapasztaljuk, hogy évről évre csökken a területük. Újbuda különösen érintett , gondoljunk csak a Dobogó városrészre, természetvédelmi terület mellé tervezett szuperkórházra , a Bocskai és az Etele úti tömeges fakivágásokra vagy éppen a zöldterületre épülő lakóparkokra. Most ez a „dicsőséges” sorozat folytatódik egy újabb helyszínnel: az Egér út – Kőérberki út – M1/M7 autópálya által határolt területtel.

...

Tovább Szólj hozzá

környezetszennyezés hulladék újbuda fenntarthatóság zöldfelület zöldterület hulladéklerakás örsöd

2018. okt 05.

Hová építhetnénk felhőkarcolókat?

írta: bozon
Hová építhetnénk felhőkarcolókat?

A valódi megoldás igényének teljes hiányát mutatja, hogy mennyire nem folyik érdemi gondolkodás a témában. Az egyik felhőkarcolót akar építeni, pont oda és pont olyat, a másik meg megtiltja, és slussz. A terméketlen szembenállás helyett vitaindítóként hadd tegyem itt közzé egy Facebook-posztom szerkesztett változatát!

...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés metró villamos városfejlesztés felhőkarcoló Bozon Karolina-terv

2018. már 19.

Ki is az esélyes ellenzéki jelölt?

írta: pgeri
Ki is az esélyes ellenzéki jelölt?

A Közös Ország Mozgalom (KOM) közvéleménykutatásai nagyon fontos "piaci rést" fednek le: ezek alapján meg lehet kísérelni megérteni, melyik körzetben ki lenne az az ellenzéki jelölt, akire szavazva jó eséllyel megverhető a fideszes ellenfele.Hiánypótló munka ez, ugyanis más nem nagyon mért átszavazási hajlandóságot, illetve visszalépéseket.

A cél tehát jó, a felmérések pár körzetben megfelelőnek látszó minőségben elkészültek, így akár be is tölthetnék szerepüket. De a nagy kérdés, hogy vajon miért mindenhol azt a tanulságot vonják le ők is és a sajtó is, ami az elsődleges szimpátiából látszik, nagyjából azt, hogy a baloldali jelölt az első számú kihívó? Alacsony részvételnél valószínűleg ez így volna valóban, ...

Tovább Szólj hozzá

választás 2018

2018. már 09.

Nincs több kamuzás!

írta: irtis
Nincs több kamuzás!

Feltűnően sok pártnak sikerült jelölteket állítani az idei választásra. Mi, akik a nagy hidegben egész nap az utcán gyűjtöttünk tisztességes módon, igazán tudjuk, hogy mennyire kemény munka ez. Viszont érdekes módon valahogy nem találkoztunk a kamupártok standjaival. Bizony joggal feltételezhető, hogy sok párt nem törvényes úton járt el , hanem ajánlóívek megvásárlásával vagy másolásával szerezte be az aláírásokat. Olyan is előfordult, hogy férj és feleség különböző pártok színeiben indult el . Nyilvánvaló, hogy a kamupártok csak a választók megzavarására és a kampánytámogatási pénzek lenyúlására jöttek létre. Most azonban tehetünk ellenük! Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan.

d_as20140320008_focuspoint_926x504.JPG

Írj a  lakóhelyed szerinti ...

Tovább Szólj hozzá

választás ajánlás csalás ajánlószelvény 2018 kamupárt

2018. jan 16.

Alkuk helyett jövőképet!

írta: irtis
Alkuk helyett jövőképet!

Az utóbbi hónapokban a sajtó egyes képviselői, ellenzéki politikusok egy csoportja, illetve néhány kollégám is azért kritizálják az LMP-t mert – megfogalmazásuk szerint – nem hajlandó csatlakozni az „ellenzéki összefogáshoz”. A választópolgárok egy része is hasonló állásponton van.  De létezik-e egyáltalán ellenzéki összefogás, amihez csatlakozni lehet? És ha esetleg létrejön egy ilyen, az ország érdekét szolgálja-e, hogy ehhez az LMP is csatlakozzon? Lehet-e úgy kormányt váltani, hogy mandátumokon vitatkozunk, ahelyett, hogy programot, jövőképet kínálnánk az embereknek?  A következőkben többek között ezekre a kérdésekre szeretnék röviden kitérni, reflektálni.

21751495_1377401355706136_2895784547051750289_n_1.png

 

Van-e ellenzéki összefogás? Nincs. Annyi ...

Tovább Szólj hozzá

választás összefogás választási rendszer választási stratégia

2017. nov 21.

Vágás Budán

írta: Gajárszky Áron
Vágás Budán

Az Etele úti fasor elvesztésének tanulságai

Ezt a tragédiát túl kézenfekvő a BKK-ra és a gyáva polgármesterekre fogni. Szerintem amit a BKK egyeztetés címén művel, az csak egy jelenség. Egyszerűn az a helyzet, hogy egy gyenge demokráciában a civileknek nagyon meg kell tanulni kezelni egy ilyen monstrumot. Egy ilyen szörnyet csak nagy körültekintéssel és csapatmunkában lehet irányváltásra bírni. Az Etele úti fákért küzdőkből épp csak ez a két elem hiányzott. Nézzük meg, hogy mikor voltak valódi fordulópontok a történetben, hátha legközelebb valaki okosabb lesz!

23517513_1793633767347173_4347838647526766362_n.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

fakivágás újbuda levegőminőség zöldfelület bkk gajárszki 1-es villamos etele út

2017. okt 17.

Lehetne hasznos a Buda Gardens?

írta: Rigo'
Lehetne hasznos a Buda Gardens?

Igen kemény mérkőzés látszik kibontakozni a szentimrevárosi konzervatív elit értelmiség, és egy nagy beruházó cég között. A kerületi képviselő-testület hozza meg a döntést majd, hogy milyen feltételek mellett engedi lakóövezetté nyilvánítani az érintett telket a Flamenco hotel mellett. Ezt az adut viszont jól kell kijátszani, ezért ezzel az írással szeretnénk segíteni a környékbelieket az ügyes nyomásgyakorlásban, mivel szerintünk nem a kerület polgármestere fog dönteni ebben az ügyben (sem).

buda_garden.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

városfejlesztés lakópark újbuda urbanista szentimreváros Buda Gardens

2017. júl 26.

Kinek kell zöldterület? Újbudának biztos nem!

írta: .HajdúAndrás
Kinek kell zöldterület? Újbudának biztos nem!

Ha verseny lenne, hogy ki tud több zöldterületet beépíteni a budapesti kerületek közül, toronymagasan a XI. kerület nyerne. Hogy miért? Íme pár terület, ami gyökeresen megváltozhat a közeljövőben.


Kezdjük talán a mostanában sokat emlegetett szuperkórház zal. A kormány a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe,  természetvédelmi terület mellé  tervezi megépíteni az újbudai „szuperkórházat”. 
Kórház kell, de ennél van jobb megoldás is, nem kellene egy újabb zöldterületet feláldozni a kerületben.
A tervről korábban ITT írtunk.

Amit már kevésbé tudunk megakadályozni, de szintén hatalmas hatással lesz a környezetére, (sőt egész Budapestre is), az a Kopaszi-gátnál épülő toronyház , amit lakóépületek, ...

Tovább Szólj hozzá

építkezés természetvédelem fakivágás lakópark újbuda részvétel zöldterület Kopaszi-gát Bocskai etele út szuperkórház budafok-tétény péterhegy péterhegyi bocsai út

2017. júl 06.

Életveszélyes kerékpáros kereszteződés a Budaörsi úton

írta: irtis
Életveszélyes kerékpáros kereszteződés a Budaörsi úton

A járdán vezetett kerékpárút alapból nagyon veszélyes a kereszteződésekben, mert az autósok - joggal - nem számítanak a jelentős sebességgel és nehezen belátható módon érkező kerékpárosokra. A Budaörsi út és a Szent Kristóf utca kereszteződésénél ráadásul szabálytalanul és felelőtlenül alakították ki az új forgalmi rendet, ami sajnos balesethez vezetett - ahogy a Kerékagy blog írta. Gajárszki Áron  újbudai önkormányzati képviselőnk jelezte a problémát az illetékeseknek, hogy biztonságosabbá váljon a kereszteződés.

17634164_0d96ee9db6b1181e9c3eb00721b59158_wm.jpgkép: Kerékagy blog

A főváros elfogadott közlekedésfejlesztési stratégiája, a Balázs Mór-terv kiemelt szerepet szán a kerékpáros közlekedés fejlesztésének, hiszen ez a társadalomnak és a ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés kerékpár bkk gajárszki Budaörsi út

2017. máj 06.

Kell magasház a Kopaszi-gáthoz?

írta: irtis
Kell magasház a Kopaszi-gáthoz?

A Kopaszi-gát melletti 56 hektáros területen fog megvalósulni Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje. A BudaPart névre keresztelt beruházás során irodák, lakóházak és kisebb méretű kereskedelmi egységek épülnek majd. A legtöbb kérdést felvető elem egy 120 m magas toronyház, amelyről nem zajlott valódi társadalmi vita, így az LMP Dél-budai szervezete fórumot rendezett. 2017. május 3-án a TEMI Fővárosi Művelődési Házában beszélgetett Takács Viktor, Újbuda főépítésze és Bardóczy Sándor tájépítész Gajárszki Áron, XI. kerületi LMP-s képviselő moderálása és a közönség aktív részvétele mellett.


img_9160.png

img_9114.png

Az ügy előzménye, hogy Molnár Gyula korábbi MSZP-s polgármester és Lakos Imre SZDSZ-es alpolgármester ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés korrupció olimpia villamos közpark újbuda magasház gajárszki Kopaszi-gát

süti beállítások módosítása