2010. feb 09.

Dél-Buda egyesített LMP-s erői kedd este elfoglalták az FMH-t

írta: Nosfi
Dél-Buda egyesített LMP-s erői kedd este elfoglalták az FMH-t

KAMPÁNYBA KEZDETT A LEHET MÁS A POLITIKA HELYI SZERVEZETE!

Kedden a Fővárosi Művelődési Házban monstre klubot és vitakört rendezett a XI. és XXII. kerületi helyi LMP, amelyet egyértelmű sikerként könyvelhetünk el. Egyrészt mert a mintegy 80-90 fős terem megtelt, másrészt mert a hozzászólások, valamint a bemutatkozó jelöltek hosszabb rövidebb beszédei után kialakult baráti beszélgetés azt mutatta, hogy Dél-Budán igenis lehet más a politika és igenis van igény az új formáció által nyújtott üzenetekre!

Az érdekfeszítő beszélgetés miatt elhúzódó rendezvény moderátora és védnöke az ismert műsorvezető és zenész Novák Péter volt, aki egyértelművé tette kiállását a Lehet Más a Politika mellett, és neki hála sikerült a komolynak ígérkező beszélgetés hangulatán időnként lazítani, egészen kötetlenné tenni a klub atmoszféráját.

Az első bemutatkozó jelölt Jávor Benedek szóvivő volt, a budapesti 15. választókerületi képviselőjelölt, aki a párt részletesen kidolgozott gazdasági szemléletváltást sürgető programjáról,  az ún. "Zöld Fordulatról", továbbá a párt eddigi történetéről adott rövid leírást. Mint ismeretes, a Lehet Más a Politika alapítói mintegy másfél éve határozták el, hogy korábbi civil kezdeményezésük politikai párttá alakuljon. Bár mindannyian civil gyökerekkel és temérdek naivitással rendelkeztek, kényszerű lépésnek tűnt az aktív politikai szerepvállalás, mivel  a civil kezdeményezések hatóköri korlátain túl kellett lépni. Az LMP azóta 2,6 %-os szavazati arányt ért el az Európa Parlamenti választásokon, és 8 %-ot a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. Ezek az eredmények mind az LMP sikerét mutatják, és előrevetítik az országgyűlési választáson várható eredményeket.


A második bemutatkozó jelölt Diószegi Ernő volt, a budapesti 16. választókerületi, betegség miatt fátyolos hangú, ám annál határozottabb képviselőjelölt, aki a panelprogrammal illetve a Nemzeti Energiahatékonysági Programmal kapcsolatos elképzeléseinket és módosítási javaslatainkat részletezte. A panelprogram, mint energiahatékonysági program szervesen illeszkedik a párt Zöld Fordulat programjába, így a párt célja a program forrásainak megnövelése – például a széndioxid-kvótából befolyt bevétel maradéktalan felhasználásával.
 
A harmadik bemutatkozó jelölt Bajomi Iván volt - aki Budapest 17. választókerületében indul - beszédében oktatáspolitikai elképzeléseit vázolta fel röviden.
A képviselőjelölt elmondása szerint hazánk temérdek gondjának és bajának oka a tanári szakma folyamatosan erodált tekintélye, valamint a társadalmi különbségeket újratermelő, sőt bebetonozó alap és középfokú oktatás, illetve a felhígult felsőoktatás. Iván elmondta, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az oktatásra fordított összeg mennyisége és emellett elmaradt az iskolák “demokratizálása”, összetartó és öntevékeny közösséggé alakítása. A Tanár úr a vita során számos egyéni és izgalmas javaslattal állt elő – például a felújított panelházak homlokzatfestésének fiatal művészek általi megtervezése.

AZ LMP országos listáján harmadik Szabó Rebeka a hajléktalanok problémáiról, a hajléktalanság felszámolásának lehetőségeiről beszélt. Ez a kérdés láthatóan megmozgatta a hallgatókat és egy izgalmas párbeszéd alakult ki arról, hogy miért csak “zavarnak’ minket a hajléktalanok, ahelyett, hogy tennénk értük valamit, illetve mekkora társadalmi probléma az, ha egy embertársunk szenvedése már csak zavar. A vitába Iván az általa elképzelt társadalmi mozgalom javaslatával kapcsolódott be.

Polákovics Balázs a  jelen politikai helyzet legfontosabb kérdéseit kezdte boncolgatni, mint a 2/3-os többséggel bekerülő Fidesz parlamentális lehetőségei, vagy a Jobbik térnyerésének valószínű következményei. Erre már igazán felpezsdült a légkör és hosszas, nem túl derűlátó párbeszédre került sor. Bár nem sikerült megnyugtató választ kialakítanunk, de az elfogadható elgondolásnak tűnt, hogy minél több kis pártnak be kellene kerülnie a parlamentbe a Fidesz mellett, hogy ne billenjen meg az egyensúly.

Novák Péter valahol ezen a ponton kapott észbe, hogy háromnegyed órát késik a következő programjáról és egy “stand up comedy”-t rögtönözve kimentette magát. Többeknek nagyon tetszett az elköszönése, mivel bevallotta, hogy az LMP színeiben vesztette el a politikai szüzességét és hogy a 30-40 %-nyi “alvó” lakosságban óriási potenciál rejlik amit szerinte ki fogunk használni. Péter távozása után a lakosság és az LMP tagok között kisebb csoportokban folytatódott a beszélgetés és a tapasztalatcsere.


Balázs felhívta a résztvevők figyelmét, hogy március első hetében Budafok ad otthont a következő LMP klubnak, ahova szeretettel elvárjuk a jelenlevőket illetve a leendő szimpatizánsainkat is. A klubbal kapcsolatos részletek a honlapon lesznek olvashatóak, február vége felé.

 (fotó: LMP)

Szólj hozzá

kampány újbuda lmp dioszegi