2010. már 12.

Jávor Benedek az LMP budapesti listavezetője - lesz országos lista!

írta: fh
Jávor Benedek az LMP budapesti listavezetője - lesz országos lista!

LMP sajtóközlemény

A Lehet Más a Politika (LMP) hat megyében gyűjtötte össze a területi lista állításhoz szükséges ajánlásokat, így Budapesten, Baranyában, Bács-Kiskunban, Borsodba, Tolnában és Pest-megyében biztosan lehet majd az LMP listájára szavazni. A még nem regisztrált jelöltek túlnyomó többsége is közel áll a 750 ajánlószelvény összegyűjtéséhez, így biztosak vagyunk abban, hogy mind a 20 területi listát sikerül felállítani, s így az ország egész területén lehet majd a Lehet Más a Politika listájára szavazni – mondta el Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke a párt pénteki sajtótájékoztatóján.

Az LMP budapesti szervezete a párt választmányával egyetértésben Jávor Benedek ökológus-környezetpolitikust, a párt egyik alapítóját és szóvivőjét jelölte a budapesti lista élére. Jávor jelölése egyértelmű üzenet a budapesti választók felé, hogy az LMP az élhetőbb főváros megteremtéséhez szükséges politikához kéri a választók bizalmát.

Jávor Benedek elmondta, hogy az LMP 10 százalék feletti eredményt vár az országgyűlési választáson a fővárosban, ami valószínűleg három budapesti listás képviselői helyett jelentene a pártnak. A fővárosi listavezető az ökopárt budapesti programjából a városirányítás és városgazdálkodás újragondolását, a közlekedés átalakítását és a környezet- és életminőség javítását emelte ki.

Mint mondta, át kell gondolni a 23 fővárosi kerület és a fővárosi önkormányzat, valamint az agglomerációs települések viszonyát. Bizonyos fejlesztéseket a különböző önkormányzatok között össze kell hangolni, és ehhez lehet, hogy a kerületi önkormányzatoktól egyes kompetenciákat a fővároshoz, de más kompetenciákat akár a fővárostól a kerületekhez kell irányítani. Az önkormányzatok gazdálkodását is meg kell reformálni: egyensúlyba kell hozni a helyben maradó, illetve kivethető adóbevételeket és a kötelezően ellátandó feladatokat. Gazdasági eszközöket kell az önkormányzatok kezébe adni az ingatlanvagyonuk felélésének megakadályozása érdekében.

Jávor szerint a városi közlekedést oly módon kell átalakítani, hogy a lakók és a gyalogosok újra birtokba vehessék a közterületeket. Ehhez a belvárosi kerületekben az LMP a behajtási díj, közkeletű nevén dugódíj bevezetését javasolja. Átalakítaná továbbá a közösségi közlekedést, melynek helyzetén összehangolt fejlesztésekkel kíván javítani egy-egy nagyberuházás előtérbe helyezése helyett. Ezekbe a fejlesztésekbe az agglomerációs területeket is be kell vonni. Át kell alakítani továbbá a parkolási rendszereket, hogy azok bevételei valóban az önkormányzatoknál maradhassanak és fejleszteni kell a városi kerékpárút-hálózatot.

Mindezek hozzájárulnak a fővárosi környezet- és életminőség javulásához is, melyet azonban további intézkedésekkel erősítene az LMP. A listavezető szerint zöldfelületek nagyságát növelni, a meglévőt pedig óvni kell, és ehhez forrásokat is kell biztosítani. Támogatni kell a rozsdaövezeti, ún. barnamezős beruházásokat kormányzati és önkormányzati rendeletekkel, és nagyobb figyelmet kell fordítani a történelmi városközpontok megmaradására, az épületállomány megóvására és a helyi közösségi élet újbóli felvirágoztatására.

Budapest, 2010. március 12.

LMP Sajtó
Kapcsolattartó:
Hámori Hanna sajtófőnök, 0630/9895398
(fotó: fh)
Szólj hozzá

választás lmp ajánlószelvény