2010. már 14.

LMP fórum Budafokon

írta: fh
LMP fórum Budafokon

LMP fórum Budafokon 2010. március 12-én


Március 12-én újabb klub-összejövetelt tartott az LMP XI. és XXII. Kerületi szervezete. Az eseményre ezúttal Budafokon, az Ipartestület székházában került sor, egy olyan időpontban, amikor a kis pártok részről felettébb sok energiát igénylő ajánlószelvény-gyűjtés nehezén már túljutott az összes délbudai jelölt. Bajomi Iván jelöltségét már egy nappal korábban jóváhagyta az illetékes bizottság, a másik három jelöltnek pedig már csak a kopogtatócédulák leadása, illetve a megfelelő biztonsági tartalék összegyűjtése volt hátra.

 

Képgaléria

(fotó: fh)

A rendezvény elején az összejövetel fő szervezője, Polákovics Balázs a budafoki és tétényi gyűjtés sajátosságairól beszélt. Mint mondta, a kopogtatáson túl a telefonos kampányon át a kitelepülésig mindenféle eszközt bevetettek, de a cédulák közel fele mégis az ismerősök révén gyűlt össze. Vagyis a nagyvárosokra jellemző és a kisebb településeken bevált módszerek együttes alkalmazása vezetett sikerre, igazolva az egyik LMP-s tag ama meglátást, miszerint a kerület "kisváros a nagyvárosban".

Kérdésekre válaszolva Jávor Benedek jelezte, hogy az LMP akár 10 százalék feletti eredményt is elérhet az országgyűlési választáson a fővárosban, ami valószínűleg három listás budapesti képviselői helyet jelentene. A közeli napokban lezáruló ajánlószelvény-gyűjtés eddigi eredményeinek ismeretében a Szentimre-városban induló fővárosi listavezető azt is valószínűsítette, hogy nem csak Budapesten, hanem a megyék majd mindegyikében lehet majd szavazni a párt területi listáira. E megállapításhoz csatlakozva Polákovics Balázs kifejtette, hogy az LMP bejutási esélyeit nagyban növelheti az, ha az MDF nem tud területi listát állítani Budapesten. 2006-ban kétszázezer ember szavazott a fővárosban az MDF és az SZDSZ listáira. Ha ezeknek a pártokra nem lehet majd szavazni Budapesten, e pártok híveinek jelentős hányada választhatja az LMP-t. A jó budapesti szereplés ellensúlyozhatja az alacsonyabb vidéki szavazati arányokat, növelve ezzel az 5 százalékos küszöb elérésének esélyét.

A rendezvényen szó esett a párt által szorgalmazott zöld fordulat névvel illetett intézkedésekről is, amelyek többek között az energiahordozók takarékos felhasználást előmozdításával jelentős számú új munkahely létrejöttéhez is hozzájárulnának (pl. a középületek és lakóházak falainak, nyílászáróinak szigetelése révén).

A klubest során Bajomi Iván egyfelől arról beszélt, hogy a gazdasági válságból való kilábalásnak és egyben a társadalmi igazságosság előmozdításának fontos feltétele, hogy a nemzetközi összehasonlítások terén kimagasló eredményeket felmutató Finnországhoz hasonlóan hazánkban is hosszú távú konszenzus alakuljon ki a demokratikus pártok és a tanügy szakmai szervezetei között az oktatás fő céljait illetően. Kívánatos lenne, hogy a közszereplők végre megállapodjanak abban, hogy az oktatás terén alapvető cél az esélyegyenlőség megteremtése és tanítás színvonalában mutatkozó különbségek mérséklése.

A 17. választókerület jelöltje arra is felhívta a figyelmet, hogy a Lehet más a politika nevében foglaltak jegyében komolyan kell foglalkozni azzal. hogy miként lehet továbbfejleszteni a húsz éve létrejött hazai demokratikus politikai berendezkedést. Mint mondotta, egyfelől meg kell akadályozni azon törekvések érvényre jutását, amelyek a tekintélyelvű berendezkedés irányába mozdítanak el a magyarországi viszonyokat. A demokrácia és a jogállamiság elveit kikezdő terveket példázza egyebek között az a kezdeményezés, amely a csendőrség visszaállítására irányul. (Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukását követően állították fel a csendőrséget, amely a népi írók tanúsága szerint mindvégig félelemben tartotta a magyar parasztságot, és amely aktívan közreműködött a II. Világháború alatti deportálásokban.) Másfelől Gazdagrét, Kelenvölgy, Örmező és Sasad jelöltje annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy mindenütt jelentősen bővüljenek a közügyekben való részvétel feltételei. Példaként említette, hogy a helyi tömegközlési eszközöknek a mainál jobban elő kellene segíteniük azt, hogy érdemi viták alakulhassanak ki helyi szinten az fejlesztési alternatívákról.

A rendezvény vége felé oldott beszélgetés alakult ki az LMP színeiben megjelent jelöltek és aktivisták és a mindenféle korcsoportból kikerült érdeklődők, szimpatizánsok között.

 

Szólj hozzá

választás lmp ajánlószelvény