2010. jún 23.

Programajánló: Dialektus fesztivál

írta: Rigo'
Programajánló: Dialektus fesztivál

Az ilyen programokról az ember mindig csak utólag szerez tudomást, ezért most megpróbálok a dolgok elébe menni. Ma este 6-kor van a fesztivál nyitóelőadása a Vörösmarty moziban, mely már 6. alkalommal szemezget a dokumentum- és a antopológiai filmek népes (és kevéssé ismert) seregéből. A helyszínek zöme közel esik kerületünkhöz (a Szabadság-hídon átkerekezve már ott is vagyunk) ezért bátran merem ajánlani a tartalmas nyári programot keresőknek. Megjegyzem a helyi igényeket tudakoló kérdőívünket épp azért célszerű kitölteni, hogy ha Önök szerint lenne igény art mozi(k)ra Dél-Budán akkor erről mi is tudomást szerezzünk és ősztől ez is téma legyen az önkormányzatnál.

képforrás: dialektusfesztival.hu

Hatodik alkalommal várja a nézőket, érdeklődőket, barátokat a Dialektus Fesztivál. A hagyományokhoz híven érzékeny, izgalmas alkotásokat mutat be a világ minden tájáról. A nézők a megszokott és az új helyszíneken is a legkülönfélébb antropológiai- és dokumentumfilmek közül válogathatnak, amelyek többségét csak a Dialektus alatt tekinthetik meg. A Dialektus Fesztivál idén több újdonsággal is várja az érdeklődőket.

 

Helyszínek

 Új helyszínként kapcsolódik a Fesztiválhoz az Építész Udvar (Magyar Építészek Háza, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) és kiállítóterme; filmes és antropológiai folyóiratokkal, könyvekkel, illetve beszélgetésekkel, esti vetítésekkel, korábbi évek Dialektus nyertes filmjeinek bemutatásával.

 Zolnay Pál előtt tiszteleg az idei retrospektív program. Vetítésre kerülnek többek között a Sámán, a Törjünk fel egy meggymagot! című filmjei és a Filmsámán című Zolnay portréfilm. A vetítésekre és beszélgetésekre várunk mindenkit szeretettel az Örökmozgó Filmarchívumba és az Építész Udvarba. (Az Építész Udvar és az Örökmozgó Filmmúzeum programjaira, vetítéseire a belépés díjtalan.)

 A versenyfilmeknek, a Fesztivál központnak a Vörösmarty mozi, a szakmai programoknak pedig a DocuArt Kocsiszín ad otthont.

 A rendezvény szervezője a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány; a DocuArt Filmgyűjtemény és Adatbázis a fesztivál filmjeinek folyamatos kutathatóságát, hozzáférhetőségét biztosítja.

 

Program

 A versenyprogramban 15 ország 43 alkotása szerepel, amelyek három szekcióban kerülnek bemutatásra. Az „Aranyszarvas” díjat a nemzetközi zsűri szekciónként adományozza:

 Sűrű leírás - Európai antropológiai film

 Emberi történetek - Európai dokumentumfilm

 Diákmunka - Európai diákfilmek

A filmek: identitás – hagyomány - mi vagyunk a történelem – receptek az életre – együttélés

 
A három szekcióba szervezett filmekből idén is legalább olyan változatos történetek, emberek, tájak és folyamatok rajzolódnak ki, mint azt a korábbi években már megszokhatta a közönség. Önkéntes túlélők, részmunkaidős szuperhősök, apróhirdetések világa kerül elénk a Gólöröm, a Szuperhősök és az Apró örömök képein. A segítség határait feszegetik a Dzsungelrádióban, míg a Bevállalós nénikék a jogfosztás ellen, afgán nők pedig a jogosítványért küzdenek. A globalizáció, a klímaváltozás és a terjeszkedő nagyvállalatok konfliktusai és együttélési kényszere jelenik meg francia, dán és osztrák filmek történetein keresztül. Utópiának tűnő amerikai átalakulás Detroitból, sportkomplexumot újrahasznosító Hajléktalanok Mozgalma Brazíliából és mechanikus balett észak-franciaországból. Egyfajta etnikai albérlet bemutatására vállalkozik az Egy kis szoba és a Békét mindenkinek, míg Nepálból véres zavargások ellenpontozzák olasz és német szerzetesek derűs törekvéseit.

 Olasz, svéd és spanyol filmek szereplői próbálnak tabuk között felnőni és egyszersmind megismerni saját nőiségüket. Cseh, román, német és magyar visszatekintések megdöntött rendszerekre, politikai erőszakra, gyilkosságra, ügynök-ügyekre és Észak-Koreára. Ugyanakkor különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok emlékeiken keresztül betekintést nyerünk a dátumok, tények, hadüzenetek, csaták és békekötések színfalai mögé: 20. századi háborús szakács portrék kerülnek elénk. Választóvonalak és egyensúlykeresés filmek és kutatók nyomán; az albán nyelv, a panelházak, a gauchók és az LSD. Nem kevésbé izgalmas témákat vetnek fel, immár a gyökerek és identitás területén a csehországi vietnámiak és az alaszkai norvégok történetei. Csehországból érkezett Hudeček és Rein urak gyűjteménye is; a derék gyilkos és a roncstelepen dolgozó barát, akinek semmi gusztusa az élethez. Nem mondható el ugyanez a Malaccal teljes helyi böllérekből szervezett csapatáról, akik Magyarország leghátrányosabb régiójából neveznek nemzetközi böllérversenyre. A fentiek természetesen csak nyers és szubjektív kiragadások a negyvenhárom versenyfilm alkotta programból. Jó eséllyel azonban mindenki talál majd kedvére valót a három szekció alkotásaiból.

 

 

Szólj hozzá

kultúra program kisebbség