2010. sze 22.

Nem mindegy mi kerül a tányérra....

írta: KBD
Nem mindegy mi kerül a tányérra....

Az alábbi levelet egy újbudai hölgytől kaptuk:

Kedves LMP!
 
A kerület összes önkormányzati fenntartási oktatási intézményébe (1 saját konyhás óvoda kivételével) egy cég, a Sodexho Kft. szállítja az ételt. Tudomásom szerint sok évre előre megnyerték ezt az óriási üzletet, noha nem tudom, kiket és milyen feltételekkel versenyeztettek. Az ételek színvonala sajnos nagyon elmarad a korszerű, egészséges táplálkozástól: döntően fehér liszt, margarin és cukor jellemzi.
Mivel az egészséges test és lélek szempontjából rövid és hosszú távon is rendkívül fontos a bevitt táplálék minősége, szeretném, ha ezt a plusz összeget egy teljes értékű gyermekétkeztetésre lehetne fordítani.

 
Bár minden intézménynek van saját konyhája, ahol egészséges, követhető összetételű, és a szállítás kihagyása miatt nem környezetterhelő módon előállított és olcsóbb étel készülhetne, az EU-szabályok miatt állítólag ezek nem használhatók, és csak óriási költséggel lehetne a konyhákat szabványossá alakítani. 500 M Ft erre valószínűleg nem lenne elég, de egy igényesebb, az egészség és a környezetvédelem iránt felelősségteljesebb (pl. nem egyedileg műanyagba csomagolt péksütemények) beszállító kifizetésére valószínűleg igen.

 

A hölgy felvetése nagyon is jogos. Gyermekeinket rábízzuk a tanárokra, ebédjüket pedig az iskolára. Országosan sokszor esik szó arról, hogy az iskolai tornaóra nem tölti be szerepét, nem nevel rendszeres mozgásra, de vajon hányszor kerül szóba, hogy a gyerekek étkeztetését a lehető legolcsóbb alapanyagokat használva, hagyományos recepteket használva készítik el? Néhány éve az iskolai büfék kerültek a figyelem középpontjába, mert egészségtelen, gyorséttermi jellegű ételeket kínáltak. Vajon a közétkeztetés által kínált ételek jobbak ennél? Nem vonjuk kétségbe, hogy tartalmaznak zöldséget, vagy hogy kalóriatartalmuk megfelel a gyerekek szükségletének... de a fenti hozzászólás jogos - hányan vagyunk, akik már igyekszünk elkerülni a fehér liszt, a fehér cukor használatát? Vajon a zöldségfélék elkészítésére a legegészségesebb módszer a főzelék? Vajon a felesleges csomagolások elhagyásával lehetne finanszírozni az egészségesebb alapanyagok használatát?

Sok-sok kérdés, amire a választ a szerződések, a költségek alaposabb tanulmányozásával fogjuk megtalálni - annyit ígérhetünk, hogy még az idei év folyamán.

Addig is várjuk tapasztalataikat, hozzászólásukat az óvodai és iskolai étkeztetés témájában, valamint továbbra is lehet küldeni az ötleteket, hogy "Ön mire költene el 500millió forintot a kerületben?" A beérkezett ötleteket a szeptember 28-ai, Villányi Úti
Konferenciaközpontban tartott (főként városfejlesztéssel foglalkozó) lakossági fórumunkon megvitatjuk. Jöjjön el és legyen részese a változásnak!

Kelemen-Baross Diána

egyéni képviselőjelölt - XI. kerület 3-as számú választókörzet

Szólj hozzá

választás gyermek egészségügy újbuda