2010. nov 23.

amiről nem ír az Újbuda... helyszíni tudósítás a testületi ülésről

írta: Rigo'
amiről nem ír az Újbuda... helyszíni tudósítás a testületi ülésről

Sziasztok!

Az a szándékunk, hogy ezután rendszeresen hírt adunk a testületi ülésekről itt a blogon abból a szemszögből, ahogy mi láttuk, lehetőség szerint valamennyi fontos mozzanatra kitérve, hogy a tisztelt olvasóknak csak csemegéznie kelljen.

Az első rendes testületi ülésünk múlt csütörtökön zajlott le. Napirend előtt felszólalt dr. Bajomi Iván frakciótársam és javasolta, hogy az országgyűlési képviselők állítsák meg a közalkalmazottak bólogató Jánossá való minősítését. A folyamat a köztisztviselkők kormánytisztviselővé való minősítésével (2 hónap felmondási idő, indoklás nélkül) kezdődött és várható, hogy rövidesen eléri az önkormányzatokat, így a kerületi hivatalt is. A folyamat nagyon egészségtelen, mert így nem lesz természetes szakmai kontrollja a kormányzó pártnak, hiszen állásféltésből a hibás koncepciókat sem kritizálják majd a szakemberek kellő súllyal. Sajnos még sokan matattak ezért nem kapott kellő figyelmet a felszólalás.  

Tudni kell a testületi ülésekről, hogy rendszerint megelőzi ezeket egy frakcióvezetői értekezlet, amire - bár nem frakció - a jobbikot is elhívják. (A kerületi fidesz kivételesen támogatja a jobbikot ellentétben más kerületekkel.) Ezen az értekezleten indítványozta az MSZP frakcióvezetője, hogy a testületi működés SZMSZ-ének a módosítását napoljuk el, mivel senki nem látta a másik módosító javaslatait és így nem konszenzussal születik az új SZMSZ, hanem erőből. Én is támogattam a dolgot s a polgármester így végül az elnapolás mellett döntött. 

Nem csak ez kavarta meg az előzetes napirendet, hanem az ülés alatt kiosztogatott 4-5 anyag is. Sajnos ezekről egyelőre nem tud leszokni az új városvezetés, mi viszont felelős politizálást szeretnénk folytatni előzetesen végigböngészett anyagokkal, emiatt vannak beakadások a pártok között, de haladjunk sorjában az érdemi pontokon!

4. Kamatmentes önkormányzati kölcsön a bajba jutott lakáshiteleseknek

Kicsit komolyabb vita alakult ki a hitelesek megtámogatásáról és több módosítást is kapott a kezdeményezés. Szép példája ez annak, hogy az új vezetés sem tudja a rendszer hibáit kiküszöbölni, mert ugyanabban a szűkre szabott mozgástérben gondolkodnak. Felszólalásomban a következőket próbáltam pedzegetni: Nem a lakosság eladósodását kellene támogatni, hanem a lakáshoz jutást. A fővárosi szabályozásra lehet, hogy ítéletnapig várhatunk, hiába "tért vissza Budapest az ország kebelére". Ugyanakkor a lakbértámogatás illetve az albérletek állományba vonása javítaná a lakáshoz jutást és növelné a kerületben dolgozó hajléktalanok esélyeit a rendes "polgári" életbe való visszatérésre.

5. Gyorsított eljárásban tárgyaltuk a jogharmonizáció érdekében szükséges rendeletmódosításokról, így nem tudtam elmondani az állattartás és az avarégetés kapcsán a gondolataimat, de ami késik az csak kiforrottabb lesz.

6. A belső ellenőrzési munkatervvel kapcsolatban módosítót adtunk be, mert Kelemen Dia volt szíves figyelmeztetni arra, amit a pénzügyi bizottságban tapasztalt. Alább a felszólalás: A pénzügyi bizottságba delegált tagunk beszámolója szerint a belső vizsgálati tervet a jelenlegi létszámmal nem lehet végrehajtani. Amennyiben ezt a tervet megszavazza a testület, akkor elkötelezzük magunkat többletkiadások mellett, amit nem tartok támogathatónak. A jegyzői irodával való rövid egyeztetés után, azt tudtam meg, hogy a következő vizsgálatok mellőzhetőek ebben az évben:

A hadigondozottak ellátásával kapcsolatos ellátások és a közgyógyellátás ellenőrzése a Humánigazgatóságon

Újbuda Grosics Gyula Általános Sport Iskola

Karolina Óvoda

Jegyzőnő válaszában közölte, hogy az ÁSZ kifogásolta, hogy szűk körben ellenőriztük az intézményeket, így az iskola kivételét a vizsgálati tervből nem tudta támogatni. Ennek megfelelően adtam be a módosító indítványomat és azt 23 igennel elfogadtuk!

7. Az önkormányzati dolgozók teljesítménykövetelményeit meghatározó célok: Itt Iván ismét felszólalt és reflektált a napirend előtti felszólalására, hogy a köztisztviselők munkáját ne gazdaságossági vagy pártszempontok alapján, hanem szakmai alapon ítéljék meg.

új napirend 10. Az Anima Una alapítványnak 1 Ft-ért bérbe adjuk 99 évre a vagyonkezelési jogot a Kisköre utcai iskolaépület felett, de nem idegenítheti el. Az ingatlan jelenleg üres 150 milliót ér és állítólag 600 millió forint értékben fejlesztenék. Korábban a Krisztus Légiója szervezet kapta meg a Molnár Gyula vezetése alatt 30 évre. A közelben működik egy másik egyházi iskola. Több aggályunk is volt a beterjesztéssel kapcsolatban. De utólag leesett, hogy az zavar a leginkább, hogy miért nem fizet az egyházi iskola bérleti díjat, ha a világinak kell? Persze ettől még megszavazták az elvi hozzájárulást, és mi nemmel szavaztunk.

új 12. a kerületi reklámcélú felületek bérbeadásáról

Ez volt a testületi ülés egyik legvadabb része, amiről egy kukkot sem írt az Újbuda. Ma ment ki a sajtóközleményünk róla, és pár nap múlva ide is felrakjuk az egészet. Addig is nézzük mi volt még…

új 13. Ha a halászlé főző versenyt és a lecsófesztivált is támogatta az önkormányzat, 100-100 eFt-tal, akkor miért nem szabtuk feltételül, hogy tartsák egy másik időpontban valamelyiket, hogy a ráérő lakosok mindkét helyszínt meglátogathassák? Illetve, hogy több időben eltolt rendezvénye legyen a kerületnek? Ha valóban közösséget szeretnénk formálni a kerületből, akkor teremtsük meg a lehetőségét, hogy találkozzanak az emberek.

új 15. A frakcióvezetői ülésen ez volt a legrázósabb kör, ami érthető, hiszen itt pénzről és befolyásról döntöttünk. Persze megint a jobbik járt a legjobban. Az MSZP kap majd egy közbiztonsági alapítványi helyet grátiszban, így lett 5:3:2 az arány az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba delegált ellenzéki pártkatonákból. A jobbik kapta a Zsombolyai Ingatlanhasznosító Kft-t és az Újbuda 11 vagyonvédelmi Kft-t elnöki helyét. A mi három emberünk ideiglenesen lett megnevezve, amit jeleztem is. Amúgy holnap interjúztatja a frakció a Buda-Hold Kft-be, a Média 11 Kft-be és a Prizma Kft-be jelentkezőket a központi LMP irodában. 

Választottunk még iskolaszéki delegáltakat is, ahol Iván egy kevésbé jó helyzetben levő iskolát kért, ezzel egy kis kavart okozva az MSZP soraiban. (Végül megállapodtunk az Újbudai Speciális szakiskolában.) Ami szerintem mosolyogtató, hogy a Simicskó István OGY képviselő is iskolaaszéki delegált lett. Hihetetlen munkabírása van ezeknek a fideszes fiúknak! A Kupper úr egyéni önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselő és még alpolgármester is!

Nem szavaztuk meg, hogy a Centrum Parkoló Kft-be csak a fidesz delegáljon felügyelőbizottsági tagot. Lehet tippelni hogy miért. 

Terveink szerint a jövőben excel táblában fogom vezetni a testületi ülés fontosabb mozzanatait és némi jelmagyarázattal kiegészítve egy az egyben olvashatjátok majd azt a blogon, akár már másnap. Átláthatóság a maximumon! Várjuk szíves visszajelzéseiteket!

Szólj hozzá

hajléktalanság egyházak képviselő testület bajomi bizottságok gajárszki