2011. jan 09.

Mennyi az annyi? – Miből gazdálkodik a XI. kerület? – Költségvetés 1. rész

írta: KBD
Mennyi az annyi? – Miből gazdálkodik a XI. kerület? – Költségvetés 1. rész

 Jelenleg zajlik a 2011-es költségvetési tervezés az önkormányzatnál. Talán furcsa, hogy miért most – ennek egyszerű oka van: az országos költságvetés elfogadásáig az önkormányzatoknak nehéz tervezniük.

Sorozatunkban próbálunk rávilágítani, egyszerű és közérthető módon az önkormányzat gazdálkodására. 

Bevételek:

1) Helyi adók: 40%

Az önkormányzat legfőbb bevételi forrását a helyi adók jelentik, ezen belül is a cégekre, vállalkozásokra kivetett adók:

-iparűzési adó

-építmény és telekadó – 2010-ben, mivel a lakás célú ingatlanok mentesítve voltak, az adóbevételek több mint 90%-a a vállalkozásoktól származott

-személyi jövedelemadó – bár jelentős bevétel, kb. 1 500 M Ft a XI. kerületben. Elenyésző a mértéke a vállalkozásoktól beszedett adóhoz képest.

2) Állami normatív: 19%

A bevételek másik jelentős forrását jelentik az állami normatívák. Itt az önkormányzat bizonyos feladatok pl. általános iskolai férőhely fenntartására kap állami normatívát. A tapasztalat itt jellemzően az, hogy az állami normatíva nem fedezi a teljes költséget, így az önkormányzatnak azt ki kell pótolnia.

3) Saját bevétel: 10%

A kerület gazdálkodásának kb. 10%-át teszik ki a saját bevételek: ide tartoznak a kiszabott bírságok, pótlékok vagy az olyan bevételek, amelyeket az önkormányzat saját jogán szerez:

4) Hitel és vagyonértékesítés: 20%

Aggasztó trend, hogy a bevételek közöttt szerepel a tőke jellegű bevétel, ami pl jelentheti az ingatlanvagyon értékesítését és a hitelfelvétel.

 

Az alábbi kép mutatja a XI. kerületi önkormányzat 2010-re tervezett bevételeit, fő tételek szerinti bontását M Ft-ban és százalékosan.


Kérdésetek van? Írjatok nekünk és válaszolunk!

 

Sorozatunk következő részében a kiadási oldallal foglalkozunk!

Szólj hozzá

önkormányzat költségvetés