2011. jan 14.

Konyec – Az utolsó csekk a pohárban

írta: KBD
Konyec – Az utolsó csekk a pohárban

 Január 21-én a Tranzitban a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című magyar vígjátékot vetíti az LMP filmklub. A történet egy nyugdíjas házaspárról szól, Emilről és Hédiről, akik ici-pici állami nyugdíjukból szeretnének emberi körülmények között éldegélni. Egyszer csak azt veszik észre, hogy behajtók fenyegetik őket és mindent elveszíthetnek. Emil ekkor kirabolja az első útjába kerülő postafiókot. Később Hédi is beszáll a bankrablásokba és a Vérdíjas Nyugdíjasoknak nevezett páros sajátos ámokfutásba kezd.

Néhány éve ez a képtelen történet megnevettetett, de el is gondolkodtatott a szegényebb sorsú nyugdíjasok életéről. Eszembe jutottak a Ratkó korszakban született szüleim és számos sorstársuk, akik sok fejtörést okoznak a mai nyugdíjrendszert vizsgáló szakértőknek. Talán még izgalmasabb kérdés mi lesz majd a Ratkósok gyermekeivel, azaz az én korosztályommal 30-40 év múlva. Volt egy olyan ötlet, hogy több pillérre helyezik a nyugdíjfinanszírozást: azaz az állami nyugdíjon kívül lett önkéntes magánnyugdíjpénztár (1994), kötelező magánnyugdíjpénztár (1998), létezik NYESZ (Nyugdíj előtakarékossági számla) és TBSZ (Tartós befektetési szerződés). Sokak szerint ez az elképzelés elkezdte átformálni az emberek gondolkodását és növelte öngondoskodási hajlandóságukat, rájöttek, hogy lehet más a nyugdíjrendszer is.

Egészen tavaly októberig eszembe sem jutott aggódni az oly távoli nyugdíjam miatt, amikor is bejelentették, hogy ismét változik a rendszer. Az nem is lenne gond, hogy változik, de senki sem tudja megmondani, milyen irányba, nincs kialakult koncepció a távoli, de egyre inkább aggasztó jövőre nézve. A kötelező magánnyugdíjpénztári pillért lebontják és csak az önkéntes marad, illetve úgy tűnik, annak is eléggé megnehezítik a működését. Mivel a jelenleg érvényben lévő törvény szerint, aki nem lép vissza „önként” az állami nyugdíjrendszerbe, akkor „ a társadalombiztosítási nyugdírendszerből kilép, így 2011. decemberétől elért keresetei, jövedelmei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába” – írta tájékoztatásában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A jelenlegi kormány szerint, ha magánnyugdíjpénztár tag maradok, akkor a következő 30-40 évi munkám nem növeli tovább szolgálati időmet, hiába vonják le továbbra is fizetésemből a nyugdíjjárulékról nyugdíjadóra keresztelt 24%-ot.

A Stabilitás Pénztárszövetség felkérte az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg a nyugdíjrendszert érintő törvényeket. Felmerült, hogy a nemrég elfogadott 2 törvény és egy jogszabály sérti az Alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére és az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit. Sajnos az AB január 31-ig nem fog döntést hozni ezekkel az aggályokkal kapcsolatban, hiába várunk útmutatásukra.

Tehát mindenki maga döntheti el mibe lép, hiszen „jó szívvel senki nem mer tanácsot adni”. Bízom abban, hogy a kormány nem fosztja meg nyugdíj-jogosultságuktól a magánnyugdíjpénztárban maradókat, és meghozza majd a szükséges törvény-módosításokat.

Január 21-én, az LMP filmklub helyszínén Vágó Gáborral, az LMP parlamenti képviselőjével lesz lehetőségünk beszélgetni a nyugdíj-témáról. Minden érintett érdeklődőt várunk szeretettel!

Az esemény Facebook oldala: http://www.facebook.com/event.php?eid=144756815580169&index=1

http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=mainmenu&imname=ugyfelszolgalatok
 

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/12/megszivathatna_a_kormanyt_az_alkotmanybirosag/

http://hvg.hu/kkv/20101229_nyugdij_magannyugdijpenztar_nyugdijas

http://hvg.hu/hvgfriss/2011.02/201102_nyugdijpenztari_atleptetes_fontolva_maradok


http://stabilitas.hu/

 

http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/nyugdij_kiskaput_ajanl_a_stabilitas_40736

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/10/a_legtobb_elemzo_penztartag_marad/

http://hvg.hu/itthon/20101220_magannyugdijpanztar_tagok_vedelme#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=related

 Nagy Melinda

Szólj hozzá

program filmklub idősek