2011. már 26.

ökofilmklub jelenti: Éljen a forradalom!

írta: Rigo'
ökofilmklub jelenti: Éljen a forradalom!

Oké-oké, tudom, hogy már ott kéne lennem, de csak annyit nézek még meg, hogy mi volt Bretton Woodsban és indulok. Na meg még azt, hogy mikor volt az utolsó WTO találkozó Genevában... ...Fél órával a kezdés előtt érkezem és persze a múltkor pöccre felálló technika, most az istennek nem akar együttműködni. A közönség fele pedig nem LMP-s, ezért időben érkeznek... Egy szó mint száz igazán stresszesen indult a 7. klubunk, de végül 5 perc késéssel elkezdtük a vetítéseket.

A hangoló meatrix után jött a magyar mozikban soha nem játszott Seattle-i Csata dokumentarista filmje, majd technikai szünet után a körbeülős beszélgetés, melyre a harmincfős nézőseregletből nagyjából húszan maradtunk.

Tanulság a moderátornak, hogy jobban kell szűkíteni a beszélgetés témáit, mivel több mint két óra alatt csak véleményeket ismertünk meg, de közös álláspontra nem jutottunk. Az sem árt, ha időkeretet kapnak a beszélgetők, mert a Védegyletes Vida Viktor két db egyenként 10 perces -amúgy igazán élményszerű - monológ után megjegyezte, hogy még egyetlen kérdést sem kapott és elnyomják őt az LMP-sek.

Mivel az egészet leírni lehetetlenség, inkább csak kiragadnék pár gondolatot. Ilyen volt a várva-várt globalizációkritikus forradalom az ezredforduló táján, amikor volt miért és kivel az utcára vonulni Seattle-től Prágáig. Viktor úgy emlékezett erről, hogy "Minden egyszerű lett és érthető. Szétnyílt a fátyol és megláttuk a dolgok szerkezetét, aztán hazamegyünk, bekapcsoljuk a TV-t és újra agymosás. Az IMF, meg a Világbank ott vannak fenn abban a rohadt kultúrközpontban és tanácskoznak a világ irányításáról, az utcán meg ott vannak ezek a  Star Wars jelmezbe öltözött gyilkológépek..." Eljutottunk oda is, hogy a hazai civil tüntetések azért nem erősek és számosak, mert kimaradt a történelmi traumák feldolgozása és sokkal megosztottabb az értelmiség, ami az ilyen jellegű tüntetések követeléseinek megfogalmazásához, megszervezéséhez kell. Ugyanakkor kellően antidemokratikus kormányzás életre tud hívni erős ellenállást, melyek azután mozgalmakká is fejlődhetnek. Ez azonban nem összetévesztendő a szegénységgel. A szegények nem szerveznek tüntetéseket. Viktor szerint a globkrit mozgalom elhalkult és nincs ereje, talán az azt létrehívó WTO sikertelensége miatt. Scheiring Gábor szerint pont, hogy a globkrit tovább él a megerősödött zöld mozgalmakban (CM) és szervezetekben és a mainstream politikában megjelenő fenntarthatósági törekvésekben, amelyek 10 éve elképzelhetetlennek tűntek. Amikor azt firtattam, hogy mennyi köze van az LMP alapvetéseinek a globkrit mozgalomhoz, Gábor úgy válaszolt: a közelmúltig kisajátította a rendszerkritikát a radikális jobboldal, ezért az LMP-nek kutya kötelessége újraértelmezni például a gazdasági és az emberi jogi liberalizmust és az esélyegyenlőség felől megközelítve rendszerkritikusnak lenni, de mindezt a jogállamiság keretein belül és annak eszközeivel.

A globkrit intézkedési javaslatairól, illetve gondolatiságáról két könyvet is ajánlott nekünk Scheiring Gábor, melyek közül az utóbbi (Globalizáció és fejlődés - Új Mandátum Kiadó) még a nyomdában van, de amint elérhető lesz, belinkeljük.

A teljes beszélgetés hanganyaga letölthető lesz, amint találok egy működő wav-mp3 konvertert, de a 3. kuka után feladtam. Aki vállalja, hogy megvágja és emészthetővé teszi, az az április 15-i filmklubra ingyen jön be :) és vendégem egy pohár borra! (További fontos program, hogy 17-én várhatóan az LMP eddigi történetének legnagyobb tüntetését szervezzük az antidemokratikus Alkotmány és az egykulcsos adó ellen.)

Szólj hozzá

globalizáció filmklub fenntarthatóság gajárszki