2011. ápr 01.

Miért nincsenek fák a rakparton?

írta: Rigo'
Miért nincsenek fák a rakparton?

Felelős döntéshozóként két hónapja oda jutottam, hogy illene a Szent-Gellért rakpart Duna felőli oldalát végre visszazöldíteni. Bíztam benne, hogy kerületi képviselőként a fővárosi kezelésű terület problémáinak felvetése, változtatni fog az eddigi önkormányzati gyakorlaton. Kerékpárosként rendszeresen járok a Szabadság-híd és az Erzsébet-híd közötti szakaszon, ahol szinte valamennyi fa hiányzik az ültetőgödrökből.

A kerületi civileknek tetszett az ötlet, hogy ők ültessék el az általam kilobbizott hiányzó fákat a Föld napján. Több mint egy hónapnyi nyomozás után ma reggel olyan választ kaptam, ami két évre elnapolta az álmainkat egy remélhetőleg tartós megoldás irányába.

A Főkert válasza szerint az erre a szakaszra ültetett fák rendszeresen kiszáradtak, ezért elrendelték a talaj laborvizsgálatát, amiből kiderült, hogy annak kémhatása nagyon lúgos és a sótartalma is magas. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak nagyon kitekert ízlésű növényeknek jöhet be ez a diéta, amik közé a jelek szerint nem tartozik a "csak" várostűrő virágos kőris. Ezért a főkert dolgozói most kísérleti jelleggel 3-3 fát ültetnek a gödrökbe különböző lúg és sótűrő fajokból, hogy kiderüljön, melyik fafaj fogja leginkább bírni a különleges talajt és nyer jogot arra, hogy majd 3 év múlva a fasort alkosson. Gondoltam jó ha tudjátok.

Gajárszki Áron

Szólj hozzá

zöldfelület gajárszki