2011. ápr 21.

Pardon, mennyiért is lesz idén Zöld pardon?

írta: KBD
Pardon, mennyiért is lesz idén Zöld pardon?

Egyetemistaként rengeteget buliztam a Zöld Pardonban, meghatározó hely volt húszas éveim alatt. Ott ismerkedtem meg fiatalságom egyik nagy szerelmével, ott szerettem bele a Kaukázusba és még sok-sok sztorim van, ami ott esett meg velem. Harmincon túl már ritkábban járok a Zöld Pardonba, de esténként azt látom, hogy továbbra is a budapesti fiatalok kedvence és örömmel olvastam, hogy mennyire profi beléptető rendszert hoztak létre a 18 éven aluliak számára. A West-Balkán tragédia fényében az ilyen helyeket értékelnünk kell, és támogatnunk a fennmaradásukat.

Ugyanakkor ne menjünk el amellett, hogy a környék parkjai, a híd vagy éppen a villamosmegálló a fiatalok nyomán reggelente iszonyúan szemetes és az összetört üvegek miatt akár balesetveszélyes is lehet. Állítólag a kerület rendőrei és közterület-felügyelői a "sherwoodi erdőként" emlegetik a környező parkokat, annyi ott a rablás, ezért a ZP nyitvatartása alatt bizony extra szolgálatra kényszerülnek a rend őrei.

Nehéz kérdés, hogy mennyit kérjen a XI. kerület a közterülethasználatért. Egyrészt fontos, hogy a díj fedezze a felmerült költségeket: a környék tisztán tartását, a rend fenntartását (azaz a fiatalok védelmét miután elhagyták a ZP bejáratát) vagy éppen a környékbeli parkok kitaposott füves területeinek helyrehozását. Másrészt lényeges, hogy a kerületnek ebből bevétele származzon - az Önkormányzat ebből akár egyéb kulturális eseményeket támogathat.

Ami aggasztó, hogy bár a Fidesz egyik fő választási ígérete volt a ZP bezárása (és rettenetesen örülök, hogy ezt végül nem vitték keresztül), először attól hangos a sajtó, hogy megemelik, aztán attól, hogy szigorú feltételeket szabnak, aztán mi történik: zárt ülésen kívánják tárgyalni a közterület használati engedélyt, amely nem szab feltételeket és a díj nem áll arányban a kerületnek okozott költségekkel és a szórakozóhely bevételeivel. Vajon miért?

Azon is elgondolkodtam, hogyan lehet elkerülni, hogy akár csak megkísértsék a döntéshozókat egy ilyen ügyben. Bár az ötlet nem mindenhol alkalmazható, de az merült fel, hogy fizesse be a ZP a belépti díj egy részét. Így az Önkormányzat is vállal kockázatot (pl. ha 15 fok lesz egész nyáron), másrészt viszont a tömeg (és a szemét) növekedésével nő a szemét eltüntetésére fordítható összeg.

Mindenesetre ma az LMP azért is küzdeni fog, hogy 2011. ne a ZP utolsó éve legyen Újbudán.

Szólj hozzá

zp képviselő testület