2011. máj 02.

Irodakérdés - miből és hogyan?

írta: Pollack
Irodakérdés - miből és hogyan?

Mióta az LMP bejutott az országgyűlésbe, egyre égetőbb kérdéssé vált a területi szervezetek számára, hogy saját irodájuk legyen, ahol ülésezhetnek, ahol megjeleníthetik magukat, s ahol az őszi önkormányzati választások után a testületekbe jutott képviselőik fogadóórákat tarthatnak, dolgozhatnak.

A lehetőségeink szerények, s korlátozottak. Az LMP ugye új pártként - alig vagyunk még két évesek - nem volt részese a rendszerváltást követő ingatlan-osztozkodásnak, így egyetlen iroda sincs a tulajdonunkban. A Bajcsy-Zsilinszky úton található központi irodát is csak béreljük, szerencsére kedvező áron. A korábbi, Andrássy úton található csekély méretű irodánkat is egy támogatónk biztosította számunkra potom pénzért. Hamar rájöttünk, hogy pénz nélkül, pusztán lelkesedés által fűtve nem leszünk képesek irodákat szerezni, bérelni, fenntartani. Mondhatni hozzászoktunk a vándor életmódhoz.

Az elkövetkezendő években az LMP egyik legfontosabb és legsürgősebb feladata a területi szervezetek és helyi csoportok megerősítése lesz. Ennek érdekében számos településen és kerületben elkezdtünk érdeklődni az irodabérlési lehetőségek iránt. E kérdéskörrel kapcsolatban az LMP Országos Választmánya viszont a következőkre hívta fel a területi szervezetek figyelmét:

-          Az önkormányzatok sok helyen ingyen, vagy jóval a piaci ár alatti bérleti díjért bocsájtanak irodákat a pártok rendelkezésére .

-          Ez a gyakorlat az Alkotmánybíróság 47/2002. határozata értelmében alkotmányellenes.

-          A Lehet Más a Politika 2009. május 5-én újra az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben; beadványunkban azzal érveltünk, hogy  az ilyen helyi rendeletek egyszerre sértik az Alkotmányban megfogalmazott általános jogegyenlőségi elvet és veszélyeztetik a többpártrendszeri demokrácia megújulását.

-          A sajtó továbbra is élénk érdeklődéssel kíséri ezeket az ügyeket, az LMP pedig természetesen nem engedheti meg magának, hogy korábban kinyilvánított elveivel ellentétes gyakorlatot folytasson.

Mindezek miatt az Országos Választmány a következő, a területi szervezetek és helyi csoportok számára kötelező döntést hozta:

-          Ha valamely területi szervezet vagy helyi csoport önkormányzati tulajdonban álló irodát szeretne bérelni, tájékozódnia kell annak bérleti díjáról. Amennyiben a pártok számára meghatározott bérleti díj a helyben megszokott piaci áraknál alacsonyabb, meg kell vizsgálni, hogy helyi rendeletben szabályozták-e a díjszabást.

o   Ha ilyen rendelet nem létezik, a hiányosságra fel kell hívni az önkormányzat jegyzőjének a figyelmét; az intézkedés elmulasztása esetén akár büntetőfeljelentést is lehet tenni hűtlen kezelés gyanúja miatt.

o   Ha létezik a kedvezményes díjakról rendelkező helyi szabályozás, fel kell hívni a jegyző figyelmét ennek alkotmányellenes voltára. Ha nem változtatják meg a rendeletet, a tavaly májusi lépésünk mintájára a helyi rendelet megsemmisítését kérjük az Alkotmánybíróságtól.

-          Ebből következően tehát az LMP területi szervezetei csak akkor vehetnek bérbe önkormányzati ingatlanokat, ha azért minden párt a piacon szokásos bérleti díjakat fizet.

Jól látható tehát, hogy csekély anyagi lehetőségeink, s a szilárd elveink miatt nem is olyan egyszerű egy területi szervezetnek irodához jutnia. Egyfelől nem rendelkezünk havi több százezer forinttal, ami lehetővé tenné számunkra, hogy vígan keressünk magunknak az ingatlanpiacon egy irodát. Másfelől a kezünk is meg van kötve önmagunk által, s nem bérelhetünk olcsó önkormányzati irodát. Persze lehetne mondani, hogy akkor változtassunk a hozzáállásunkon, de a Lehet Más lényege, hogy nem a gombhoz igazítjuk a kabátot, elveinkből nem engedhetünk. Nem elég másnak lenni az utóbbi 20 évben megismert pártokhoz és politikusokhoz mérten, hanem annak is kell látszani!

Sajnos a magyar társadalom körében az utóbbi 20 évben elterjedt az a vélekedés, hogy a pártok és politikusok lopnak, korruptak, s a tisztesség írmagja is hiányzik belőlük. Éppen ezért senki sem sajnálja, ha minél kevesebb fizetséget kapnak a munkájukért, minél kevesebb állami támogatáshoz jutnak, minél kevesebb legális lehetőségük van a törvényes működéshez.

Az Alkotmánybíróság pedig a maga bölcsességében kimondta, hogy a pártok nem közérdekű célból működnek, kvázi nem jogosultak a kedvezményes ingatlanbérlésre. De felvetődik itt a kérdés, hogy mi számít közérdekű célnak, ha a választópolgárok akaratának képviselete nem?

Érdemes lenne tisztába tenni végre 20 év után a pártfinanszírozás ügyét, s olyan szabályokat alkotni, melyek a valóság talaján állnak. Talán kifizetődő lenne rendesen megfizetni a képviselőket (nem költségtérítésekkel megtömni a zsebeiket), akik talán nem nyújtanák a kezüket úton-útfélen. A másik oldalon érdemes lenne megteremteni a rendszeres számonkérés, végső esetben a visszahívhatóság lehetőségét is. Érdemes lenne rendezni a pártfinanszírozás ügyét, hogy cégek és lobbicsoportok ne toljanak be milliárdokat a nagy pártok kampányköltségvetésébe teljesen átláthatatlan módon, ennek a sokszorosát követleve vissza később - közpénzből. Érdemes lenne rendezni a pártok lehetőségeit az ingatlanok bérlésére, megvásárlására, hogy az olyan kicsi és új pártok, mint az LMP, megvalósíthasson olyan félten dédelgetett álmokat, mint egy 40-50 nm-es iroda bérlete...

 

Szólj hozzá

demokrácia költségvetés lmp