2011. júl 07.

ökofilmklub: Vad Magyarország a rendezővel!

írta: Rigo'
ökofilmklub: Vad Magyarország a rendezővel!

Július 15-én pénteken 19 órakor egy igazi kuriózummal vágunk neki az A38 ökofilmklub második félévének. Az idei év legsikeresebb magyar filmjével. A mozi után  Török Zoltánnal, a német-magyar koprodukciós film rendező-producer-operatőrével beszélgetünk. Bemutatóként álljon itt pár sor indexen az megjelent ajánlóból Szily László tollából:

A film néhány, az ártéri erdőkhöz kötődő állatfaj egy évét mutatja be, téltől télig. Főszerepben egy rakás gímszarvas, egy saspár, egy lelkes vidra, rengeteg kanos balin és ellenpontnak egy gulyás - nem a leves, hanem a marhapásztor - és egy halász.

A Vad Magyarország - A vizek birodalma lényegében tökéletes mozgókép, egyetlen dolgot kivéve, miszerint csak egy órás, pedig az ember minimum másfél órát biztosan elnézné.

Mintha nem is magyar termék lenne, a VM-ből nem sajnálták a munkát: két és fél évig készült, ezalatt volt 234 forgatási nap, egy percnyi filmet majdnem egy munkahéten keresztül forgattak, ami meg is látszik rajta.

Ami azonnal szembetűnő, az az, hogy milyen profik az operatőrök. A rendező-producer-operatőr Török Zoltánon kívül még ketten fogták a kamerát, és fantasztikus látványvilágot sikerült létrehozniuk.

Nem csak abban az értelemben, hogy milyen bravúrosan sikerült mondjuk a zsákmányszerzés pillanatait elkapniuk - sőt pont ilyen felvétel aránylag kevés akad a filmben. Hanem azért, mert egyedi, a játékfilmek komponálására emlékeztető, mégis dinamikus látványt tudtak teremteni, elkerülve a tévés természetcsatornák szédítő, "Ön a kobra méregfogának szemszögéből láthatja az elkóborolt politológus levadászását" típusú ugrabugrálását.

De ne gondoljunk öncélú szépelgésre: a Zala folyóban a lazacokhoz hasonlóan vonuló balinokról, a fészkét tisztogató és a télen a haverjaival egymáson tekergő harcsákról készült képsorok minimum lélegzetelállítóak.

Ez utóbbi azért is különösen jelentős, mert elsőként Zoltán stábjának sikerült lefilmezni a tófenéken telelő harcsákat. Ilyen természetfilmes titkokról, a természetvédelem hazai helyzetéről és a világpolgár otthonáról fogunk beszélgetni a filmvetítés után.

A kép Olma Frigyes fotója, címe: réti sas.

Szólj hozzá

ajánló kultúra filmklub természetvédelem