2012. sze 11.

Parlamenten belüli erőszak

írta: Rigo'
Parlamenten belüli erőszak

Bejegyzés alcíme...

A 103.000 aláírással a Parlament elé vitt népi kezdeményezés: "legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak" megtárgyalását jelzésértékűen, a Fidesz éjjel 3 órára tűzette ki. A hétfő éjjeli parlamenti vitában elhangzott fideszes érvelés a nők társadalmi szerepéről, minden europér magyarban kiverte a biztosítékot. Nem kellett hozzá feministának lenni, hogy úgy érezze az ember, valami olcsó történelmi művészfilmet néz, ahol a rendező nem költött díszletre, mondván, hogy a színészek játéka majd megteremti a sötét középkor hangulatát... 

54_vivpofon.jpg

Ha azonban lehiggadtunk, rá kellett jönni: a tegnap esti tragikomédia szervesen illeszkedik a Fidesz eddigi kommunikációjába, mondhatni pszichéjébe: Soha nem volt más, mint arrogáns, soha nem hitt másban, mint az erőben és a kétharmadot követő egyik első intézkedése az ún. Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett hazugság ráerőszakolása volt az állami intézményekre. Ez pont olyan, mint amikor a gyerekcsoportokban a nagyok terrorizálják, kínozzák a kicsiket, majd miután számtalan módon kimutatták az erőfölényüket, haverkodni próbálnak velük és kétszínű módon megkérdezik: de ugye barátok vagyunk?

Láthatóan a Fideszes norma az, ha az asszony "elesett a lépcsőn", másnap virágot viszünk neki és a dolog el van simítva, hiszen a család szent, akkor is ha mondjuk elemészti a nőt. A lényeg, hogy ők éppen az erő-szakban hisznek és nem a harmóniában. Ha nem így lenne, akkor nem zárkóznának el mereven az ellenzékkel való együttműködéstől. Akkor érdemeik (és nem pártállásuk) szerint vizsgálnák a beadott módosítókat. Akkor nem erőszakolnák meg a demokráciát hétről hétre újabb átszervezésekkel, kádercserékkel, lefejezésekkel. Akkor nem herélnék ki a házszabályt és lehetetlenítenék el az érdemi munkát. 

csaladon_beluli_eroszak_diagram.jpg

A Fidesz alapvetően ugyanolyan tekintélyre és szervilitásra épülő erőszakszervezet, mint a Jobbik, mindössze a módszereik jobban illeszkednek a jogállam kereteihez. Hiú remény és keserű csalódás annak a 103 ezer embernek, hogy akik még hittek abban, hogy ez a kormány jót akar bárkinek is a saját haverjain kívül. A Fidesz normája tehát az erő és ennek kifejezése, az erőszak.

orbanesneje.jpg

Szólj hozzá

parlament demokrácia részvétel