2015. már 19.

A Fidesz nem akar átláthatóságot Újbudán

írta: Gajárszky Áron
A Fidesz nem akar átláthatóságot Újbudán

2015. március 19-én ismét üléseztek a kerület képviselői. Két ellenzéki párt próbálkozott saját előterjesztéssel, az LMP és a Jobbik. A Fideszes képviselők úgy akadályozták meg, hogy napirendre tűzzük (egy hónap múlva) ezeket a fontos vitatémákat, hogy magukat az előterjesztéseket nem is látták. Az újbudai Fidesztől továbbra is idegen az átláthatóság, hiába fogadták el a fővárosban és számos kerületben (III., VII., IX.) is az itt benyújtott javaslatot. Keményen vitáztunk még az óvoda-összevonásokról is…

img_4697.jpg

Vonjuk őket össze-vissza? – forrás: ittlakunk.hu

Az LMP-s javaslat amúgy lex Rogán becenévre hallgat, ugyanis az átláthatóbb vagyongazdálkodást szolgálja. Semmi különösre nem kell gondolni, csak a közvagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságának szabályozására. Az önkormányzat által eladott ingatlanok adatait kereshető formában, vételárral és a vevő nevével kellene felrakni a jövőben a kerület honlapjára. Ez vajon fájna egy pártnak, amelyik nem mutyizik?  

A hosszú napirendi vita során emellett még a Kulturális Intézet munkaügyi törvénybe ütköző átszervezését próbálta az ellenzék megakadályozni.

Kemény vita volt a tervezett óvodaösszevonások kapcsán, ahol egy rossz kormányzati döntést próbálnak keresztülverni az amúgy jól működő kerületi óvodarendszeren. A vita egészen eldurvult, melynek keretében a polgármester a volt szocialista alpolgármestert minősítgette. Az ellenzék mondanivalója ezzel szemben az volt, hogy kevés az idő az átszervezésre, és egyáltalán nem biztos, hogy végül pénzt spórolunk vele, mert a munka nem lesz kevesebb. A jó hír, hogy a megszavazott koncepciót még a szülői értekezleteken is meg kell vitatni – bár kérdéses, hogy ez az önkormányzatot végül mire kötelezi –, és csak utána lesz végleges a nevelési terv. A magam részéről még elmondtam, hogy egy nap alatt 100-zal nőt a petíciót aláírók száma, valamint felolvastam egy óvónő szakmai véleményét a petíciós oldalról:

„32 évvel ezelőtt, mikor elkezdtem dolgozni ebben a XI. kerületi óvodában, megtapasztalhattam azt a rendszert, hogy két három óvodának volt egy vezetője! Természetesen akkor se müködött ez a rendszer. Borzasztóan örültünk annak, hogy megváltoztatták, és minden óvoda saját vezetőt kapott. 25 évig remekül müködött! Most, amikor minden intézmény kialakitotta a saját profilját, saját programját, családias gyermekközpontuvá CSEPEREDETT! Most egy tollvonással keresztülhúzzák! Tehát visszaállitanák azt a régi rosszat! Talán megkérdezhettek volna régi vezetőket, régi dolgozókat arról, hogy mi a véleményük erről az egész összevonósdiról! Én abban reménykedek, hogy a nagy Testületi ülésben lesz olyan ember, akinek ez a rombolás megszólitja a lelkét, és rámond egy nagy NEM-et!”

Volt még egy izgalmasabb előterjesztés az ülésen. Újbuda pályázni fog a gyalogosbarát város és alacsony CO2-kibocsátás pályázaton, ahol a gyalogosközlekedést (mint leginkább környezetbarát közlekedési formát) igyekszik ösztönözni a részt vevő város. A vitában itt elmondtam, hogy ha nyerünk a pályázaton, akkor a Bocskai út felújítása a most tervezett formában nem valósulhat meg. (A BKK növelni kívánja a parkolóhelyek számát a járdák rovására, és csökkenteni a hasznos zöldfelületet az út szélén.)

A TAO-támogatások lehívására létrehozott JSM alapítvány (Játszva Sportolni és Mutyizni Alapítvány) ismét napirendre került a stratégiai megállapodás bővítése kapcsán. Bár a kerületi sportcélú fejlesztéseket maximálisan támogatjuk, sőt jó a cél, hogy a kerületi iskolák is forráshoz juthatnak ezután a sportcélú fejlesztéseikhez, a 17 millió forintnyi közpénzzel támogatott, de teljesen ismeretlen hátterű és gazdálkodású alapítvány az egész ellenzéket tartózkodásra sarkallta. 

Egyhangúlag támogattuk a panelprogramot csak részben helyettesíteni képes Otthon Melege programhoz szükséges önkormányzati önrész megadását. Kissé diszkriminatív, hogy a maximum 60 lakásos társasházakat megengedő megkötés kizárja a kerületi panelházak, toronyházak mintegy 80%-át.

Szólj hozzá

képviselő testület előterjesztés óvodaösszevonás