2017. jan 27.

Én kérek elnézést...

írta: bozon
Én kérek elnézést...

Sajnos sokszor a legkisebb – értsük pontosan: pitiáner – ügyek a politikailag legintenzívebbek, ezek körül zajlanak a heves ütközetek, ezekről könnyű híreket gyártani. Határozottan ilyen kérdés a polgármesterek és alpolgármesterek fizetésének radikális emelése.

Én még a szokásosnál is kevésbé szívesen „turkálok más zsebeiben”, személyesen nem is ismerem a bérfeszültség fogalmát, és ebbe a kérdésbe sem szívesen ártom bele magam, de ha megnézem az adatokat, akkor kicsit mégis elfog a vágy, hogy választ kapjak az örök kérdésre:

Miért?

A polgármester fizetése most a kisebb kérdés. Törvény határozza meg, jó sok (havi kb. egymillió) plusz 15% „költségtérítés” (semennyire sem kell vele elszámolni, tehát valójában nem az).

27434658_s-300x204.jpg

Az alpolgármesterek fizetéséről viszont a képviselőtestület dönt, tehát a múlt heti ülésre megkaphattuk előterjesztésben, hogy akik eddig 673, 548 és 647 ezret kerestek havonta, mostantól keressenek inkább 897 (ez rögtön a lehetséges maximum), 748 és 798 ezret (plusz a fenti 15% itt is). Ez durván plusz egyharmados emelés az első két esetben, illetve egynegyedes a harmadikban. Indoklás egyébként nincs.

(Arról most nem is beszélek, hogy a XXII. kerületnek minek három alpolgármester…)

Egy kicsit szépítené a képet, ha a vitában nem olyan érvek röpködtek volna a kerületvezetés részéről, hogy „nem indoklom, mert az ellenzék úgyis csak belekötne”, meg „igen, Magyarország jobban teljesít, és ők is csak olyan munkavállalók, mint bárki más”, és hogy az előző kerületvezetés is ezt tette.

Én mondom, ha tényleg úgy kezelnénk ezeket a tisztségviselőket, mint minden más munkavállalót a közigazgatásban (pl. általában a törvényileg meghatározott minimális illetménnyel, ami most egy szintén nem apró kb. 700 ezres havi summa lett volna – plusz a 15%, ugye), még mindig sok lenne, szívesen cserélnék velük, de indoklással sem kötnék bele – se magánemberként, se képviselőként. Az adható maximális összeg kihasználásának ugyanúgy üzenetértéke van, mint ahogy a minimumnak. Az előző városvezetésnél pedig még ott se voltam, de most legalább meghallgathattam, hogy a mai sem kíván érdemeben föléjük emelkedni.

Szólj hozzá

budafok