2014. már 12.

Zöld siker Újbudán!

írta: Rigo'
Zöld siker Újbudán!

A kerületi zöldeknek sikerült megakadályozni a Homonna utcában közel 100 db fa kivágását. Ugyanakkor ijesztő, hogy még a működésük indulása előtt elüldözték a Piréz Gyermekműhely Alapítványt a Kosztolányi Dezső téren kibérelt ingatlanukból. Beszámoló a keddi gazdasági bizottsági ülésről.

A kerület legnagyobb kertvárosias része folyamatos fenyegetés alatt áll, de szerencsére a Sas-hegy Védők Egyesülete most is résen volt, így most nem kellett vitáznom a fák védelmében. Látva a levélben megküldött részletes indoklást, a bizottság fideszes elnöke a kérelem elutasítását tette fel először szavazásra.

Döntöttünk még egy hiánypótló település stratégiai terv készítéséről, ahol a pályázati győztes állítólag nagy gyakorlattal rendelkezik a különböző érintett csoportokat bevonó műhelymunkában. A főépítész ígérete szerint a tervezésbe bevonásra kerülnek majd a helyi civilek és a lakosság is! Ez a jelenlegi újbudai tervezési gyakorlatot figyelembe véve, ez körülbelül akkora előrelépés lenne a modern városvezetés és -tervezés irányába, mintha a Lúdas Matyi Döbrögije a gondjára bízott területek igazgatását átruházná egy szabadon választott közgyűlésre. (Ahol gondosan ügyelnek arra, hogy valamennyi társadalmi osztály reprezentatív arányban képviseltesse magát.) Volt is már egy hasonló próbálkozás a közösségi kertek kapcsán, még ebben a ciklusban. Ott a Fideszes logika meg is buktatta a valódi közösségfejlesztést, mivel nem egy független szakembert, hanem egy Fideszes képviselőkkel kitömött civil szervezetet bíztak meg a folyamat koordinálásával...

A BKK megismételt tárgyalásainak és kitartásának hála, pár utcával gazdagodott a kétirányú kerékpáros közlekedés lehetősége. Sajnos azt is rögzítettük, hogy kiindulási alapként nem támogatja a kerület a szembe bringázást. Kardoztunk egy keveset a Kruspér utca és a Kende utca kerékpáros kétirányúsításán, de egyedül maradtam az érveimmel, s nagyon nem akartam feszíteni a húrt, mivel a leendő hálózat fő elemeit viszont valamelyest morogva, de elfogadták a bizottsági tagok. 

A több mint félszáz napirendes ülés talán legszomorúbb témája a Piréz Gyermekműhely Alapítvány érthetetlen elüldözése volt egy társasház által. Szerencsére a kerület jófej volt és nem messze onnan, az Október 23. utca 33. szám alatt :-) találtunk nekik egy megfelelő üres helyiséget, ahol a bérleti díjba beszámítjuk a Kosztolányin már elköltött felújítási pénzeket. Ezzel együtt a jelenség több mint aggasztó.

Talán még egy fontos dolgot érdemes kiemelni az ülésről: Őrmező fizető parkolóövezetté nyilvánítását jóváhagytuk, de a kérdés valójában a fővárosnál dőlt el. A kerület szerette volna a kelenföldieket is megvédeni az agglomerációból érkező autók rohamától, azonban Tarlós ezt nem támogatta, sőt az egész M4 vonalán csak Őrmező kapott engedélyt a fizetővé nyilvánításra. Egy rossz szót nem szólhat innentől a Fidesz az előző városvezetésre, mert ugyanazt a töketlenkedést elkövette a parkolóhelyek kialakításánál, mint Demszkyék a vonal tervezésénél. Tarlós évek óta tudja, hogy lesz metró, de csak most kezdik majd el építeni a szükséges kapacitás tizedére tervezett parkolókat... Ha drága lesz Őrmezőn a parkolás, köszönd meg neki! Ha Kelenföldön nem tudsz megállni, azt is köszönd meg neki!

 

Szólj hozzá