2017. jan 12.

Showtime, avagy a járdasózásról

írta: .HajdúAndrás
Showtime, avagy a járdasózásról

Itt a tél, és a hideg mellett megjelentek az ezzel járó problémák is, amelyek közül most egyet emelnék ki: az utcák, utak, járdák sózását. Ez a probléma jött velem szembe a minap. Napos, de hideg időben sétálni voltam a kutyámmal Rózsavölgyben. Épp a minimálisan havas tájat figyeltem, amikor a kutyám megállt, és a lábát kezdte el nyalogatni, majd bicegni. Először fel se tűnt, hogy a járdaszakasz sózva van. Miért is figyeltem volna fel rá, hiszen a kerítés mögött is egy kutya él. Nem lehetnek ennyire felelőtlen emberek, hogy kutyatartóként felsózzák maguk előtt a járdát, de tévedtem. Egyáltalán honnan szereztek útszóró sót?

20170110_131800_hdr.jpg

A járdasózás sajnos még mindig nagyon népszerű módszer annak ellenére, hogy kedvezőtlen hatásairól rengeteg írás megjelent már, és minden télen előkerül ez a probléma. Ennek a módszernek a fő előnye, hogy olcsó (és többé kevésbé hatékony), bár az ökológiai károk jócskán meghaladják a konyhasó előnyeit! De mik is a hátrányok?

A sózás ártalmas hatásai:

  • az út menti fák a sózás miatt nem képesek elegendő vizet felszívni, ezért kiszáradhatnak;
  • a só a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít;
  • az alacsonyabb rendű állatok számára különösen káros (rovarok, talajlakó élőlények);
  • a sózott járdafelület kellemetlen a háziállatok számára is (kutyák, macskák);
  • nem pontszerű szennyezés, a lefolyó víz magával szállítja a sós lét a felszíni vizekbe (halpusztulás); 
  • reakcióképes légszennyező anyagokkal;
  • tönkreteszi lábbelinket, károsítja az autók és kerékpárok gumiját, alvázát, s idővel „megeszi” az aszfaltot és a betont is.

    forrás: http://www.kothalo.hu

    2010-ben ezen okokból kifolyólag korlátozták a használatát.

    A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008 (XII.30.) számú kormányrendelet szerint 2010. szeptember 1-jétől a belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Ezek szerint nem a teljes körű tiltásról van szó, csupán csak korlátozásról. Tudomásom szerint azonban az önkormányzatok kiterjedtebben is tilthatják helyi rendeleteikben a járdák sózását. Miért nem teszik?

Továbbá fontos kérdés, hogy ha nem só, akkor mi. Használjunk alternatív anyagokat!

clipboard01_1.jpgforrás: https://www.levego.hu/hirek/2010/12/sohalal

Ha ennél még olcsóbb módszert keresünk, akkor javaslom a hó ellapátolását, seprését a ház előtti járdáról (ez egyben kis testedzés is). 

Neked is meggyűlt a bajod a járdasózással? Van esetleg történeted, véleményed amit megosztanál? Itt most megteheted!

Szólj hozzá

kutya tél környezetszennyezés síkosságmentesítés járdasózás