2013. jan 28.

Két párt több mint egy?

írta: Rigo'
Két párt több mint egy?

Pártok szétválására számos példa akad a demokráciák történelmében, de az igen ritka, hogy mindkét utódszervezet életképesnek bizonyuljon, s legalább az egyik ne tűnjön el a Parlamentből a következő választásokon. Ehhez képest, ha az LMP alapítóiban valóban annyi felelősségtudat és szürkeállomány halmozódott fel, ahogyan azt szeretjük hinni magunkról, akkor megtörténhet az, hogy mindkettő fennmarad. A Platform kiválásával ugyanis olyan helyzet állt elő, hogy az ellenzéki politizálás mindkét forgatókönyvét végre hitelesen tudja  képviselni valami a magyar Országgyűlésben. ári5.jpg

 

A platform ugyanis deklaráltan egy baloldali zöld pártot alakít, ami vélhetőleg a német szociáldemokratákhoz lesz programjában a legközelebb. Egy ilyen, korai összefogásra is hajlandó médiaképes párt, ma óriásit szakíthat a gomba módra szaporodó, de korlátozott lehetőségekkel bíró ellenzéki formációk között. Majtényi László mondta, hogy bárki leválthatja a kormányt, kivéve a jelenlegi ellenzéket. A DK szavazói leginkább Orbánt akarnak takarítani, s azt ők is be fogják látni, hogy ez sokkal könnyebb egy helyes-okos-hiteles (!!!) Karácsony Gergő égisze alatt, mint egy politikai hullával terhelt formációnak. A 4K! a Magyarországon hiányzó szociáldemokrata űrt szeretné betölteni, azonban a Platform pontosan ezt tudja majd kidolgozott programmal, ráadásul a Parlamenten belülről szállítani. Ami az osztódást kiváltó, Haza és Haladással terhelt Együtt 2014 formációt illeti, bizony itt fog elválni a szar a májtól. A formáció népszerűsége újra felszárnyalhat a Platform csatlakozásával, de ha zöld barátaim nem kérik meg ennek az árát gazdaságpolitikai és személyi kérdésekben, akkor könnyen a rövidebbet húzhatják. Az E14 ugyanis az LMP cinikusai szerint a civil máz, amivel leöntötték az egyébként ehetetlen és romlott szocikat. Az első kérdés, hogy a Platform és az E14-el együtt elég erőt tud e felmutatni majd a kormányváltáshoz. Ha erre a válasz nem, akkor szocialistákkal kialakított választási együttműködés dönti majd el az új párt sorsát. Ha programban és a hiteltelen arcok hátrahúzásában megkérik az árát annak, hogy hitelesítik a végsőkig lejáratódott szocialistákat, akkor életben maradhatnak. Kiszorítani őket már nem maradt idő. Rossz alku esetén pedig egyszerűen átmehet a szavazótáboruk az erősebbhez, illetve akinek ezt nem veszi be a gyomra az visszafordul a másik zöld párt, az LMP felé. De mi is lesz addigra velünk?

Minden ellenkező jóslat ellenére, az LMP szavazóbázisa a novemberi döntés óta nem csökkent a közvélemény-kutatások szerint. A pártban az utóbbi hónapokban intenzív hálózatépítő munka indult meg, éppen azért, hogy javítsuk a társadalmi beágyazottságunkat, s az önálló politikai pólust a Parlamentben tudjuk tartani a 2014-es választások során is. Óriási megkönnyebbülés nekünk is, hogy mostantól nem árulunk zsákbamacskát. Aki vevő a mi mozinkra, az évtizedekre szóló bérletet fog venni. Az érdemi cél, hogy 2018-ban ne Orbán térjen vissza ismét, hanem egy új és hiteles elit kerülhessen hatalomra. Nincsenek illúzióink a felől, hogy ez a nehezebb út. Viszont a maradókban nagyon erős az a fajta küldetéstudat, ami káros kétpólusúságot egy ökopolitikai harmadik, állhatatos építésével kívánja meghaladni. (Ezzel lehet átlépni azt a logikát, ami kritika nélkül mindent eltűrt, hogy a démonizált másik oldaltól "megmentse a hazát". Ezek az önbeteljesítő jóslatok vezettek az elmúlt 10 év tragikus eseményeihez, amibe a szélsőjobb megerősödése ugyanúgy beletartozik, mint a zavargások, vagy a kétharmados megőrült király.) 15 év versenyzői pályafutás után nem idegen számomra a hosszú küzdelem, de most az én térdem is megremeg, ha a megfeleződő budapesti szervezetekre gondolok. Mivel helyi szinten gyakorlatilag nem lesz eltérés a politikánkban, őszintén remélem, hogy meg tudunk egyezni abban, hogy az elmenők LMP-Platform közös képviselői legyenek a jövőben, egyébként LMP-s képviselő nélkül maradhat a budapesti kerületek háromnegyede, és a Főváros. Jogos a kérdés, hogy miért nem adják vissza a mandátumukat a Platformosok, de a válasz egyszerű és nem egzisztenciális természetű. Ők úgy érzik, ez a helyes út és erre kaptunk 2010-ben felhatalmazást. A kérdést pedig nem tudtuk kétharmaddal eldönteni háromból egy kongresszuson sem.

A két párt sikeres jövőbeni politizálásának kulcsa a hazai politikai kultúrában szokatlan módon, tehát épp a kényszerű együttműködésben és a másik szándékainak és céljainak elismerésében rejlik. Elsődleges küldetésünknek tekintettük a hazai politikai kultúra megjavítását. Az tiszta nyereség, hogy a csalódott választóinkat, mostantól egy másik zöld ajtóhoz tudjuk tessékelni. A kihívás abban lesz, hogy a másik párt céljait, és szándékai tisztaságát megkérdőjelező megjegyzéseket minden esetben visszautasítjuk e. Ezzel ugyanis garanciát vállalunk egy másik pártért, ami egy hiányzó gyakorlatot hozna vissza a belpolitikába. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor valóban új, reménykeltő fejezetet nyílik Magyarországon. 


beyond any religion.jpeg

Szólj hozzá

parlament ökopolitika schiffer fenntarthatóság lmp