2014. máj 11.

A szabadon irtható hungarikum meséje

írta: Rigo'
A szabadon irtható hungarikum meséje

Láthatóan a Fidesz kommunikációs stábja megint nem egyeztetett, így most azt akarják védeni, amiről még ők engedték meg, hogy vágható és irtható legyen természetvédelmi területen. Az akácot. Persze a célt elérték, a rezsiharcos lendület nem lankad és újabb törésvonal mentén utálják egymást az emberek. Mert az akácból sokan élnek, de sokkal többek életét keseríti meg. De senki nem állítja, hogy az akácot teljesen ki kellene irtani hazánkban. De ijesztgetni féligazságokkal is lehet...

754359.jpg

Egy akácos "lombja"  - A kép forrása: furediturazok.lapunk.hu)

Láthatóan az is kimaradt a kampányból, hogy ez a fa átalakítja a talajt és ezzel kiszorítja az őshonos fajokat. Mert az akác jövevény. Egy 300 éves bevándorló, amely természetes körülmények között csak erdőtűz, s az ezt követő tűző napsütés hatására szokott kihajtani. Az előbbi szerencsére nem olyan gyakori nálunk, viszont tarvágással az utóbbi könnyen elérhető. Mivel a magok termőképessége 40 évig megmarad, egy hagyományosan tarra vágott erdőből könnyen sarjad utóbb akácos. Ennél sokkal gyakoribb, hogy gyökérről hajt, amikor jóval gyengébb lesz a fája. De így is képes kiszorítani az őshonos erdőket, mivel rendkívül gyorsan nő és átalakítja a talaj szerkezetét és kémhatását. A lombja viszont sokkal kisebb, kevesebb búvó és fészkelőhelyet ad, így egy akácliget és egy őshonos tölgyerdő élővilágának változatossága közti különbség akkora, mint egy sivatag és egy dzsungel között. Túlzás nélkül mondom. Ráadásul a méhészek szerint akácméz még csak nem is az értékesebb mézek közül való. Igaz, ezt egy jobbik közeli portál máshogy látja, s mindjárt gyártott is rá egy összeesküvés elméletet ami teljes fajirtást, méhészkisemmizést és GMO nyomulást is tartalmaz. A valóságot azonban inkább egy szakmai blogon érdemes keresni. "Az Európai Bizottság rendelettervezete, amely magyarul itt is elérhető és letölthető, jelen formájában nem nevesíti még az Európában nem őshonos, agresszíven terjedő, és jelentős gazdasági, természeti és társadalmi károkat okozó, úgynevezett özönfajokat, amelyek ellen védekezést irányoz elő. A jelenleg 50 tételesre tervezett listát illetően, amelyre állat- és növényfajok egyaránt felkerülnek, a tagállamok tesznek javaslatot, amint az a tervezet 4. cikkében (paragrafusában) áll.
A tervezett rendelet célja a veszélyes, sok kárt okozó özönfajok, mint az allergén parlagfű, a hullámtereket elözönlő, árvízveszélyt növelő gyalogakác, a gazdasági kártevő krumplibogár, a betegségterjesztő vándorpatkány és társaik elleni védekezés uniós szintű összehangolása, a tagállami védekezést segítő közösségi szintű finanszírozás jogalapjának megteremtése."

Persze az egyszerű Fidesz-szavazók mindezt nemigen követik. Úgy tippelem, hogy mivel ezzel a témával is sikerült az elmúlt hónapokban hiszterizálni a közvéleményt, így kérdés nélkül bekerült az új Kubatov-kérdőívre. A Fidesz, hiába kormánypárt, s így az ország felelős vezetője, nem fáradozik tájékoztatással, csak ráül a hülyeség hullámaira. Ezért is követel tiszteletet, mint egy elkényeztetett vagy inkább frusztrált kisgyerek... Minden felsős tudja, hogy azt ki kell érdemelni, s nem követelni. 

Az LMP nem kampányol problémák ellen, amik ott sincsenek. Inkább kivonná a földet a tőke szabad áramlásának hatálya alól Brüsszelben, támogatni fogja valamennyi autonómia törekvést és megvédené az európai kis- és középvállalkozásokat az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodástól. Bővebben itt olvashatsz egy felelős és átgondolt európai parlamenti választási programot.

Szólj hozzá

választás kultúra Fidesz