2014. okt 10.

Az LMP-s szavazat nem vész el, csak átalakul!

írta: Rigo'
Az LMP-s szavazat nem vész el, csak átalakul!

Ne csüggedj, szavazatod mindenképpen segít!

Vannak olyanok, akiknek kérdés, hogy mi értelme egy hozzánk hasonlóan hiteles, elkötelezett, bevállalós, felkészült, szexi és zöld pártra szavazni, :-) ha egyszer minimális esélyünk van a győzelemre. A kérdés jogos, ezért most nagyon egyszerűen áttekintjük a kompenzációs helyszerzés lényegét.

Egyrészt fontos, hogy hit nélkül nincs győzelem. Másrészt szeretnénk hangsúlyozni a töredékszavazatok és a kompenzációs lista jelentőségét. A fővárosi kerületekben történő szavazás menete ugyanis a következő: Minden kerületben – így a XI.-ben és a XXII.-ben is – a képviselőket vegyes választási rendszerben választjuk. Ez annyit tesz, hogy az egyéni választókerületek mellett kompenzációs lista is létezik.

lmp logo_szavazas.jpg

Mire jó, és hogyan jön létre a kompenzációs lista?

A kompenzációs lista elsősorban a kisebb pártoknak (vagyis most nekünk) kedvez. Erre a listára a töredékszavazatok kerülnek, a töredékszavazat pedig nem más, mint egy adott jelöltre leadott olyan szavazat, amely nem eredményezett mandátumot. Vagyis ha egy LMP-s jelöltre egy adott körzetben szavaz háromszáz ember, de mégis más párt viszi el az adott körzetet, a leadott háromszáz szavazat nem vész el, hanem felkerül a kompenzációs listára. A töredékszavazatok itt az összes választókerületből összeadódnak, és a végén képviselői helyet vagy helyeket eredményeznek a testületben. Tehát igenis nagy jelentősége van a töredékszavazatoknak is! Méghozzá annyira, hogy a XI. kerület esetében összesen hét képviselő is bejuthat a testületbe a töredékszavazatok révén.

Matematikailag ez hogy néz ki?

A XI. kerület önkormányzati testületében összesen 25 képviselő ül, mégpedig a következő képletben:

1 + 17 + 7 = 25.

Ebből az 1-es szám a polgármestert, a 17-es a körzeti jelölteket, a 7-es pedig a listás helyek számát mutatja. Vagyis láthatjuk, hogy igenis minden szavazat számít, még abban az esetben is, ha egyből nem eredményez mandátumot. Lehet, hogy nem az LMP fogja adni a következő tizenegyedik kerületi polgármestert, mert ekkora támogatottságunk még nincsen. De fontos, hogy minél több helyet szerezzünk a képviselői testületben. Így jobban belelátunk az önkormányzati ügyekbe, frakciót alakíthatunk, több bizottsági helyet kapunk; azaz röviden: kontroll alatt tudjuk tartani a többi pártot. Az elmúlt ciklusban bizonyítottuk, hogy ellenzékből is lehet tenni a kerületért: a körtér forgalomcsillapítása, a Sas-hegyi természetvédelmi védőzóna, vagy a közösségi kertek az LMP nélkül nem valósultak volna meg.

Ráadásul most a polgármesteri szavazatok sem vesznek el, ugyanis azokból áll össze a budapesti kompenzációs lista.

Magyarán az esetleg nem nyertes jelöltre leadott szavazatnak itt is értéke van. Érdemes az LMP jelöltjére szavazni akkor is, ha ő esetleg nem nyer polgármesterként, hiszen az így keletkező töredékszavazatok képviselőt juttatnak be a fővárosi közgyűlésbe. Ez pedig kulcskérés, amikor a város fejlődési irányait akarjuk megszabni, s minél több fővárosi céget átlátható működésre sarkallni.

Szólj hozzá

választás önkormányzat választási rendszer töredékszavazat