2016. nov 10.

Nyílt levél Újbuda polgármesteréhez

írta: Gajárszky Áron
Nyílt levél Újbuda polgármesteréhez

Az utóbbi időben több olyan fontos ügy is volt, amiben Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere nem szólalt meg, pedig ki kellett volna állnia a kerület érdekeiért. Az ellenzéki véleményeket, a kényes témákat mellőző Újbuda újságtól hiába várjuk, hogy tájékoztassa a lakosságot, ezért majd megtesszük mi. Szeretnénk tudni, hogy a polgármester úrnak mi a véleménye a Dobogóra tervezett új szuperkórházról, valamint a Bartók Béla út forgalomcsillapítását, a kerékpársávot és a valódi kulturális városközpontot elkaszáló fővárosi szándékról.

bartok_bela_ut_0.jpg

Tisztelt Polgármester Úr!

Mivel két nagy jelentőségű helyi ügyben elfelejtette tájékoztatni a lakosságot az álláspontjáról, ezúton szeretnék lehetőséget biztosítani, hogy ezt bepótolja. Bízunk benne, hogy fel meri vállalni a konfliktust a fővárossal és a kormánnyal, hogy érvényesüljenek a kerület érdekei!

Az első téma a Bartók Béla út forgalomcsillapítása, ami szerves része a kerület által elfogadott Újbudai Kulturális Városközpont akcióterületi tervének és Újbuda Városfejlesztési Koncepciójának. Ezek alapján a BKK elkészítette a főútvonal felújításának tervét, ami a villamospálya mellett 2 × 1 forgalmi sávot, kerékpársávokat és széles járdát tartalmazott, ahol elférnek a vendéglátóegységek teraszai. A művészeti galériák között pedig kellemesen lehetne sétálni, hiszen a csillapított forgalom már nem okozna túl nagy zajt.

Az LMP Dél-budai szervezete ezt a fenti képen is látható koncepciót támogatja. A főváros azonban váratlanul visszahátrált, és mégis megtartaná a 2 × 2 sávot, ami gyakorlatilag az eddigi állapot konzerválását jelentené. Pedig nyugodtan lehetnének bátrabbak, hiszen a kiszélesített és növénykazettáktól megfosztott villamosperonok mellett úgyis csak 1–1 sávnak van hely, ez határozza meg az út áteresztőképességét, ezért indokolatlan a megállók között meghagyni a 2 × 2 sávot. Végleges döntés még nincs, A Tarlós-féle városvezetés a Műszaki Egyetem szakvéleményére vár.

Szeretnénk megtudni, hogy melyik változatot támogatja a polgármester úr. Reméljük, hogy a fenntartható városfejlesztés elveihez és az elfogadott kerületi fejlesztési koncepciókhoz ragaszkodik, és fel meri vállalni a konfliktust Tarlós Istvánnal a kerület érdekében!

A második ügy, hogy a kormány a XI. kerület Dobogó nevű városrészére, zöldterületre és potenciálisan természetvédelmi területre tervezi megépíteni az új szuperkórházat. Az LMP ellenzi az elképzelést, hiszen rendkívül fontos, hogy a zaj- és légszennyezést csökkentő, a klímaváltozás negatív hatásait mérséklő zöldterület megmaradjon. Az M1-M7 autópálya a fővárosba vezető legforgalmasabb út, ezért az őrmezei és kelenföldi lakosságnak létfontosságú az erdősáv jelentette védelem pl. a rákos megbetegedést okozó szálló portól. 

04_szuperkorhaz.jpg

Dobogó déli részén található a Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület, ami a védett fajok megőrzésén túl az itt lévő keserűvíz-kutak védőterületeként is szolgál. A kórház potenciálisan ezt a területet is veszélyeztetné. További ellenérv a magas, 60 milliárd Ft-ra tervezett beruházási költség, ami annak tükrében különösen túlárazottnak tűnik, hogy a korábbi, Etele téri elképzelés még 15 milliárd Ft-tal számolt. Ráadásul Dobogónak nincs jó tömegközlekedési elérhetősége, ezért ennek (és az autópálya-lehajtóknak a) kiépítése további súlyos milliárdokat igényelne. 

A beruházás ellentétes lenne Újbuda városfejlesztési koncepciójával is, amely nagyon helyesen továbbra is megőrizné Dobogó alapvetően környezetvédelmi célú területhasznosítását:

„A terület északi részei a forgalomtól meglehetősen szennyezettek, így a forgalmas utak közelében lévő lakóterületek védelmét meg kell oldani. Biztosítani kell az értékes, jól hasznosított zöldterületek megközelítését. Az itt megtalálható és alulhasznált keserűvíz-lelőhelyeket fejleszteni és korszerűsíteni érdemes. A jó rálátás miatt fokozott tájképvédelem szükséges.”

A mi véleményünk szerint is szükség van modern kórházi ellátásra, és örülünk, ha fejlődik a kerületi egészségügy, de a dobogói terv alapvetően elhibázott. A környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokat sokkal jobban szolgálná az új kórház barnamezős területen történő felépítése vagy a Szent Imre kórház fejlesztése

A polgármester úr korábban támogatta a számunkra is elfogadható Etele téri helyszínt, amikor még az volt a hivatalos kormányterv. Tisztelettel kérdezzük, hogy most, amikor már fel kellene vállalni a konfliktust a kormánnyal szemben, ki tud-e állni a kerület érdekeiért, és ellenzi-e a dobogói tervet.

A következő testületi ülésen napirend előtti kérdést fogok feltenni ebben a kerületi lakosok életét jelentősen befolyásoló két ügyben. Addig is várjuk megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel

Gajárszki Áron
önkormányzati képviselő, LMP

 

(A felső kép Csüllög Imre munkája, az alsó ábra pedig a Magyar Idők cikkéből származik.)

Szólj hozzá

közlekedés kerékpár egészségügy levegőminőség fenntarthatóság zöldfelület forgalomcsillapítás hoffmann tamás gajárszki Dobogó Bartók Béla kulturális városközpont szuperkórház