2018. már 09.

Nincs több kamuzás!

írta: irtis
Nincs több kamuzás!

Feltűnően sok pártnak sikerült jelölteket állítani az idei választásra. Mi, akik a nagy hidegben egész nap az utcán gyűjtöttünk tisztességes módon, igazán tudjuk, hogy mennyire kemény munka ez. Viszont érdekes módon valahogy nem találkoztunk a kamupártok standjaival. Bizony joggal feltételezhető, hogy sok párt nem törvényes úton járt el, hanem ajánlóívek megvásárlásával vagy másolásával szerezte be az aláírásokat. Olyan is előfordult, hogy férj és feleség különböző pártok színeiben indult el. Nyilvánvaló, hogy a kamupártok csak a választók megzavarására és a kampánytámogatási pénzek lenyúlására jöttek létre. Most azonban tehetünk ellenük! Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan.

d_as20140320008_focuspoint_926x504.JPG

Írj a lakóhelyed szerinti országgyűlési egyéni választókerületi (OEVK) választási irodának, kérj tájékoztatást arról, hogy melyik ajánlóíveken szerepelnek a személyes adataid! Az ilyen kérést általában ingyenesen kell teljesíteni. (Csak akkor nem ingyenes a teljesítés, ha ugyanabban az évben ugyanazokra az adatokra vonatkozóan korábban már kértél tájékoztatást.) Használd ezt a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet – itt találod a választási irodák címét. Válaszd ki a lakóhelyed szerinti választási irodát, és nekik címezd a kitöltött, aláírt, és két tanúval is aláíratott levelet!

Ha van Ügyfélkapu azonosítód, akkor elektronikusan is elküldheted a kérelmet. Ebben az esetben tanúkra sincs szükség.


1. Írd meg a kérelmedet a mintalevél alapján.
2. Mentsd el PDF-ben (a szövegszerkesztően mentés másként, fájl típusa: PDF).
3. Töltsd fel ide: https://niszavdh.gov.hu/index
4. Kérj egy hiteles PDF-et, ügyfélkapu azonosítással. (Ez olyan, mintha közjegyző előtt írtad volna alá.)
5. Töltsd le a hiteles dokumentumot.
6. Küldd el a hiteles dokumentumot a helyi választási irodáda email címére.
7. Várd a választ.

Ha a kikért adatok alapján azt látod, hogy több párt ajánlói között is szerepel a neved, mint amennyinek valójában aláírtál, akkor tegyél feljelentést választási csalás gyanúja miatt!

Állampolgári kötelességünk ellenőriztetni, hogy nem éltek-e vissza az adatainkkal. Ha bebizonyosodik, hogy egyes jelöltek nem szabályosan jutottak aláírásokhoz, akkor ők nem indulhatnak el, ami a kamupártjuk országos listájának törléséhez is vezethet. A szavazólap tehát rövidebb lesz, és jó pár millió Ft-t is megspórolhatunk az államkasszának. 

Források: 

http://valasztasz.tasz.hu/mit-tegyek-ha-az-alairast-gyujtok-visszaeltek-az-adataimmal/

http://ketfarkukutya.com/?p=8750

 

Szólj hozzá

választás ajánlás csalás ajánlószelvény 2018 kamupárt