2014. nov 06.

Újbudán nincs szükség környezetvédelemre?

írta: Rigo'
Újbudán nincs szükség környezetvédelemre?

Stílszerűen november 7-én rendkívüli ülés döntött az új képviselő-testületen belül működő bizottsági struktúra felállításáról. Ennek eredményeképp, egy olyan kerületben,

  • ahol 3 autópálya 60 ezer autó szmogját és zaját szállítja a városlakók tüdejébe naponta,
  • amit 3 vasútvonal és újabban a négyes metró zaja akadályoz a nyugodt pihenésben,
  • ahol a legtöbb energiapazarló (házgyári) épület áll,
  • ahol a megnyert energiahatékonysági pályázatok kifizetése is a polgármesteri önkényen múlik,
  • ahol a városvezetés érdemi vita nélkül döntött közel 300 fa kivágásáról döntött a nyár végén,
  • ahol több millió forintot kell az illegális szemétlerakások felszámolására költeni havonta,
  • ahol 8 éve semmilyen fejlesztés nem segíti a kerékpárral közlekedők eljutását a belvárosba, holott az igény erre exponenciálisan nő a statisztikák szerint,

a kerületi Fideszes többség felszámolná a környezetvédelmi bizottságot.

Osztyapenko_BBalint.jpg

 fotó: Bajomi Bálint

(A kerületi közgyűléseket képviselő-testületnek hívjuk, és ez a fórum egyes kisebb anyagi vonzatú vagy szakmaibb feladatait bizottságokhoz rendeli a hatékonyabb működés érdekében.) Az egyeztetések szerint a fideszes többség továbbra sem akar környezetvédelmi bizottságot felállítani. 

De ez sajnos nem minden. Eddig a bizottságokhoz nem rendelt kérdéseket egy ún. tanácsnokra bízta a testület. A tanácsnokok amolyan egyszemélyes bizottságok, akik szintén a testület munkáját hivatottak könnyíteni. Az elmúlt ciklusban a tanácsnokhoz kellett volna, hogy befussanak a környezetvédelmi ügyek, és ő folyamatosan figyelmeztethette volna a polgármestert a megoldásért kiáltó problémákra. Ez se működött túl jól, mivel nagyon sok kényelmetlen kérdés (gyors fakivágás, útnyitás a természetvédelmi területen) valami furcsa szelekció révén nem jutott el közvetlen úton a tanácsnokhoz, ahogy a környezetvédelmi témájú események meghívói is csak ritkán.

Igen, jól sejti a kedves olvasó: ellenzéki volt ez a tanácsnok, történetesen jómagam. Ignorálás ide vagy oda, proaktív működésem során számtalan kezdeményezéssel, sok számonkéréssel és 5 testületi előterjesztéssel próbáltam kompenzálni a bizottság hiányát. Úgy látszik, a feladat túl jól sikerült. A Fidesz ugyanis megszüntetné a környezetvédelmi tanácsnoki pozíciót – arra való hivatkozással, hogy a gazdasági bizottság majd átveszi a szerepét. Ez szakmai nonszensz. A gazdasági bizottság a kerület anyagi gyarapodásáért felel, így az esetek több mint felében pont ellenérdekelt a környezetvédelmi célok megvalósításában.

Ha Ön is egyetért, hogy ez rossz irány, akkor kérem, támogassa a kezdeményezésünket és küldjön a polgármesternek MOST egy tetszőleges tartalmú levelet az alábbi négy cím mindegyikére:

Tisztelt Polgármester Úr!
 
Az elmúlt ciklusokban a városrészt érő negatív környezeti hatásokkal, egyik polgármesteri vezetés sem foglalkozott érdemben. Rendszerint csak akkor tudtunk bármilyen eredményt elérni Önöknél, ha már nagy volt a felháborodás. Sokkal jobb lenne ezt végre elkerülni és egy felelős bizottságot kijelölni ezeknek a problémáknak!
Bízva abban, hogy Ön is elkötelezett abban a kérdésben, hogy a kerület lakói tovább, és jobb környezetben éljenek, tisztelettel, kérem, hogy állítson fel végre egy környezetvédelmi bizottságot Újbudán!
 
Köszönettel:
 
XY

 

Együtt mindent elérhetünk, ha külön-külön esetleg kicsik is vagyunk! Köszönöm a segítségét!

 

Gajárszki Áron

Szólj hozzá

önkormányzat környezetszennyezés újbuda bizottságok Fidesz