2010. máj 18.

LMP-klub Budafokon, idén már harmadszor

írta: Pollack
LMP-klub Budafokon, idén már harmadszor

2010. május 12-én megtartottuk a harmadik LMP-klubot a 22. kerületben. Erre az alkalomra már nem hívtunk „LMP-s híres embert”, a beszélgetés immár nem a választási kampány hevében zajlott. Célunk a kötetlen ismerkedés, és a közös gondolkodás volt. A budapesti területi szervezetek között a 11. és 22. kerület Dél-Buda néven közös szervezetet alkot, de ezen belül a 22. kerületben is alakult időközben egy olyan gondolkodó közösség tagokból és szimpatizánsokból, amely megkezdte a helyi szervezet kiépítését és megerősítését.


 

 

 

 

 

 

 

 

A beszélgetést Kelemen-Baross Diana és Somfai Ágnes tagok vezették, akik ismertették a párt szervezeti felépítését, valamint az önkormányzati választásokra való felkészüléssel kapcsolatos terveket. Elmondták, hogy ebben még fontos döntések várhatók a „központból” és az LMP országos kongresszusától, például a területi szervezetek és a helyi kampányok finanszírozását illetően. Megtudtuk, hogy központi szinten már egy lelkes szakértői csapat megkezdte a Budapest-program készítését, mely a Budapest 2020 címet viselő jövőképalkotással kezdődik.

A 22. kerületi kisközösség is megkezdte a Budafok-Tétény 2020 programról való gondolkodást. A helyi program egyrészt a Budapest-szintű ügyeket fogja kerületi szinten értelmezni, például a közlekedés, a városfejlesztés, és a városüzemeltetés terén. Másrészt erősen építkezik az LMP a kerületi civil szervezetek tevékenységére, kezdeményezéseire. Javaslatokat fogalmazunk majd meg például a Belváros-rehabilitációja, az alulhasznosított kerületi területek vonatkozásában. Úgy véljük, hogy nagyon sok mindent tehet a kerület vezetése. Ezek nagy része költségkímélő megoldás, nem pénz, hanem akarat kérdése. Szeretnénk feltérképezni a kerületi problémákat, lehetőségeket és feladatokat a legapróbb közérzetjavító intézkedésektől a nagyberuházásokig.

Az önkormányzati választás újból fontos próbatétel lesz az LMP számára, mind a jelöltállítás, mind a helyi ügyek képviselete, és az emberek megszólítása terén. A helyi események értékelésekor elhangzott, hogy sok lehetőség kimaradt a kerületben az elmúlt 20 évben. A politika terén ma is kirakatpolitika folyik, nincs lehetősége a civileknek a tényleges várospolitikai ügyekbe való beleszólásba. A kerületi városvezetés a meglévő kommunikációs csatornákat kisajátítja, kevés lehetőséget biztosít más vélemények, szervezetek megszólalására. Fontos a helyi demokrácia erősítése, de az is látható, hogy egy kialakult rendszerben nehéz utat törnie egy új pártnak. Ugyanakkor kerületünkben is nagy az igény egy újfajta politizálásra, aminek bizonyítéka, hogy az LMP az országgyűlési választáson a kerületben a pártlistán a harmadik helyet szerezte meg! A párt sokszínűsége, az elkötelezettsége a fenntartható fejlődés, és a társadalmi igazságosság iránt sokak értékrendjével találkozik a mai magyar társadalomban. Így reméljük, hogy sokakat meg tudunk majd szólítani a közeljövőben!

A 22. kerületi problémákkal, feladatokkal, városfejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos javaslatokat a bp22@lehetmas.hu e-mail címre várjuk!

Szólj hozzá

klub budafok lmp kelemen b. diána