2011. dec 17.

Évzárás Újbudán

írta: Rigo'
Évzárás Újbudán

December 15-én az újbudai képviselő-testület kettős ülést ült, amit nekem még szoknom kell (a tanácskozás a közelgő ünnepek jegyében pezsgős koccintással zárult). Napirend előtt felszólítottam a polgármesteri vezetést, hogy ne terrorizálják tovább a hivatal dolgozóit (a vezetők felét kirúgták a polgármesterváltás óta), és a jövőben már ne kenjenek mindent az MSZP-re. Jeleztem, hogy az LMP továbbra is kész az együttműködésre, és konstruktív ellenzéki politikát kíván folytatni, ha van kivel. A polgármester populistának minősítette őszinte beszédemet, majd pár óra múlva már kedélyesen pezsgőzött velem a testületi ülés végén. Szokni kell. 

Az ülés legaktívabb frakciója megint a kétfős LMP-s csapat volt.  Iván kiváló történeti áttekintést adott a NER-ben köztérre már nem méltó dachaui mártír Goldmann György életútjáról, majd a Horthy-rendszerben használt és csütörtöktől visszaállított Vitézek tere elnevezés kapcsán a vitézek rendjének ismertebb antihős tagjairól. A Benedikt Ottó utcának is mennie kellett, mert kommunista volt, hiába kiváló tudós, amiért megjegyeztem, hogy abból nem lesz megbékélés, ha folyton kitörlünk egy-egy részt a történelmi emlékezetből... Apró öröm, hogy az újonnan nyitott utcák kapcsán az egyiknél (Macskajáték) az én elnevezésemet támogatta a bizottság majd a testület.

B.I.: E testület kapcsán szólnom kellett arról, hogy a szervezetet (a vitézeket) leginkább fémjelzők körében több olyan politikust is találhatunk, akikre nehéz felnézni. Ha volt is olyan tagja a Vitézi Rendnek, aki szerepet vállalt a háborús kiugrási kísérletekben, oszlopos tagja volt a rendnek a doni katasztrófában dicsőségesnek éppen nem mondható szerepet játszott Jányi Gusztáv vagy éppen vitéz Gömbös Gyula, aki a húszas években egy magát nyíltan fajvédőnek nevező párt állt, hogy aztán miniszterelnökként egy tekintélyelvű rezsim létrehozásán munkálkodjon. Végül  szóltam vitéz Imrédy Béláról is, akinek miniszterelnöksége alatt két zsidóellenes törvényt is megszavaztak, és aki a politikától való visszavonulása idején is fontosnak tartotta támogatásáról biztosítania nyilasok hatalomátvételét, és egyben kinyilvánítani abbéli sajnálkozását, hogy a budapesti zsidóság deportálása elmaradt.

 
G.Á: A környezetvédelmi alap újabb módosítása kapcsán megjegyeztem, hogy csak akkor fogom támogatni a jövő évi költségvetést, ha az idei célokat sikerül megvalósítani. Jelenleg ugyanis az alapban meghatározott támogatási célok alig harmada valósult meg...
 
Jó hír, hogy szépül a kerület: Cseh Tamás szobrot fog kapni valószínűleg a Gellért-téren. Sok bűne van a narancsos fiúknak, de Kupper alpolgármester úr az idei szoborállítási lázával szerzett nálam pár piros pontot...
 
Az ehavi slágertéma azt hiszem Kulturális Városközpont (KVK) projekt volt, mivel a novemberi interpellációmra kapott írásos válaszra is testületi ülésen is reagálhattam, jelezve, hogy becslésem szerint minimum 60 milliót bukunk azon, hogy több mint két évig nincsenek kiadva az üzlethelyiségek a Fidesz belső harcai vagy nettó nemtörődömség miatt.
 
Azonban a Fidesz is készült, és mivel a Gárdonyi-tér felújítása egy dokumentációs hiba miatt nem elszámolható, mindjárt kiterjesztették a KVK területét a Gombára, hogy 2012. dec 31-ig rohamtempóban megszerezzük az érvényes használatbavételi engedélyt az addig felújítandó épületre. Mivel bármilyen fennakadás e téren akár fél milliárdos EU-támogatás megvonásával járhat, a szavazásnál tartózkodtunk. Annál is inkább, mivel a projekt vezetésével megbízott Ihász úr a ráckevei tapasztalatok alapján alkalmatlannak tűnik a lakossággal való kapcsolattartásra, egyeztetésre. (Süt felé a megvetés a ráckevei webes fórumokon.) A Gomba felújítása vélhetőleg nem kis figyelmet kelt majd a lakosság és a civilszerveztek körében. De a lakossági egyeztetésre legalább kaptam politikai ígéretet...
  
B.I.:A bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekről szóló előterjesztés kapcsán örömömmel nyugtáztam, hogy idejében elkészült ez a tervezet, melynek létrejöttét nyáron az LMP-frakció kezdeményezte. A helyi vezetés júniusban még indoklás nélkül elutasította a javaslatunkat, és csak akkor vált nyitottá kezdeményezésünk iránt, mikor egy júliusi rendkívüli testületi ülésen újra előálltunk módosító javaslatunkkal, és jeleztük, kis híján múlt azt, hogy nem hiúsult meg a 2011-re tervezett bővítések egy része. A mostani tervet ígéretesnek neveztem, hiszen esélyt ad arra, hogy idejében elkezdődjenek a további bővítések előkészítő munkálati (helyzetfelmérés, pályázatírás, műszaki tervek elkészítése, stb.). Ugyanakkor jeleztem, hogy a várhatólétszámok meghatározásakor két ok miatt is némi ráhagyással kellene tervezni. Egyfelől amiatt, hogy nem lehet pontosan megállapítani, mely körzetekben jelentkeznek majd sajátos igényű gyermekek (pl. lisztérzékenyek) elhelyezését kérő szülők. Másfelől azért is, mert az óvodai nevelésnek akkor van igazán értelme, ha aránylag kis létszámú csoportokban folyhat a fejlesztőmunka, hisz csak így lehet esély a hátrányok korai csökkentésére. Egyben jeleztem, érdekes ellentét rajzolódik ki az országos és a helyi szint között, hisz míg helyi szinten elindult a fejlesztések gondos megtervezése, országos szinten korántsem ez a helyzet. A közeli napokban várható ugyanis a köznevelési törvény elfogadása, amely érdemi szakmai egyeztetések nélkül került a Parlament elé. E jogszabály egyebek között a hároméves kori óvodai beíratást teszi kötelezővé oly módon, hogy semmiféle számítás nem készült arról, milyen pénzből, milyen épületekkel  és honnan toborzott szakembereket alkalmazva kívánják megoldani a kitűzött célt.
 
Csütörtökön a hajléktalan-ellátással kapcsolatos előterjesztéshez is hozzászóltam, jelezve, hogy külön figyelmet kellene fordítani ama szolgáltatás bővítésére, mely lehetővé teszi, hogy utcai szociális munkások nyújtsanak segítséget a fedél nélküliek problémáinak megoldásában. Javaslatomat személyes tapasztalatomra alapozva fogalmaztam meg: az utóbbi hetekben lakóhelyemen egy hajléktalan házaspárral kerültem kapcsolatba, akiknek helyzetében - ha sajnos nem is sikerült sajnos áttörést elérnem - némi javulás történt egyes tanácsaim, javaslataim nyomán (pl. megkaptak egy nekik járó segélyt, stb.). Mivel fedél nélküli embertársaim addig nemigen részesültek érdemi ellátásban, az a véleményem alakult ki, hogy nem elegen foglakoznak az utcán vagy épen bozótos, erdős területeken élők segítségével. A kérdés előterjesztője, Molnár László alpolgármester úr válaszában jelezte, hogy a jövő év során érdemben fognak foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy mely hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatások mennyire hatékonyak, illetve mely ellátások bővítéséhez tud segítséget nyújtani az önkormányzat.
 
Szólj hozzá

költségvetés gomba képviselő testület móricz zsigmond körtér bajomi gajárszki