2012. jún 01.

testületi ülés: Médiabojkott vs. szerencsejáték közpénzen

írta: Rigo'
testületi ülés: Médiabojkott vs. szerencsejáték közpénzen

A májusi ülés krónikája Gajárszki Áron tollából

A május utolsó napján megrendezett újbudai képviselő-testületi ülésen az ellenzék felmondta a helyi médiumok (TV, web, újság) narancsba butításához való további asszisztálást, miközben a kabinet szokatlan kockázatvállalási hajlandóságról tett tanúbizonyságot. A Gomba-felújítás mellett történő elköteleződéssel könnyen lehet, hogy már az év végén negyedmilliárd forintot bukunk; míg a fizetős parkolás bővítésénél hónapok óta nem sikerült kideríteni, hogy nyerünk e egyáltalán az ügyön. testületi foto.jpg

 

Három napirend előtti felszólalásban tájékoztatta az MSZP, az LMP és a JOBBIK a kerület lakóit arról, hogy - ha valakinek nem lett volna egyértelmű eddig - itt bizony cenzúra van és lakájmédia. Mi ezzel a baj? Hiszen mindenhol így megy, mondhatja a szkeptikus fikagép átlagmagyar. Az, hogy erre a TE adóforintjaidból pontosan 140 milliót költ el a kerület évek óta. Nehéz egy ekkora összeget vizaulizálni igaz? Hát ebből pont két korszerű fapados hajléktalanszállót lehetne építeni, kvázi megoldva a dél-budai hajléktalankérdést. Persze ha antiszociális újgazdag vagy, akkor mondjuk 10 db X6-os SUV is kijön ennyi pénzből. Nézőpont kérdése. A lényeg, hogy ezt a közpénzt, most egy olyan médium használja, ami már-már pártállami időket idézve hurráoptimista és ellenvéleményt csak kozmetikázva, eldugva hajlandó közölni. Hát akkor csinálják egyedül a sót, az újság főszerkesztője amúgy sem érti, hogy minek akarunk mindenáron ellenzéki véleményeket beleszuszakolni a LAPJÁBA.

Interpelláltam is, rákérdezve, hogy mi lesz a tavalyi költségvetésbe betervezett és a testület által megszavazott, mintegy 43 MFt-nyi kerékpáros fejlesztés sorsa? Mert ezekből egy fillér nem valósult meg. Pontosabban az összeg kevesebb, mint századrészét elköltöttük egy felmérésre, ahol az MK térképre vitte, hogy hova kellene szerintük kerékpártámaszt kirakni, de iziben. No, ezt a pár százezres tételt igyekezett a polgi addig maszatolni, amíg soknak tűnik, de ehelyett eltűnt és maradt a 43 millió forintos kérdés -megválaszolatlanul. Annyit ígérhetek, hogy ez a saga első fejezete csupán, mert megint kezd elegem lenni a felelőtlen városatyákból...

Ezután kezdődött csak a tulajdonképpeni ülés, a maga szerény 37 db napirendi pontjával, s már az 1.a pontnál, a rendőrkapitány beszámolójánál csendet kellett kérnie a hangosan beszélgető képviselőktől a polgármesternek, majd ez többször ismétlődött a délután folyamán.

A közösségellenes magatartások bírságolásánál felszólaltam a guberálókat, a lomizókat, valamint a melegeket nem túl körültekintően, de egyaránt diszkrimináló jobbikos módosító ellen. Nem utolsó sorban szembesítve a testület tagjait is a tudományos ténnyel, hogy nagyobb részük inkább "buzi" Kinsey szerint mint nem. Volt is hörgés jobbról, kellett fegyelmezni rendesen. :-)

A díszpolgári cím adományozásánál mostantól nem szempont, ha valaki 'személye széles körben meghatározó  a demokratikus fejlődés és az emberi szabadságjogok kiteljesedésében.' INDOKLÁS:  "Ez a fordulat még 1991-ben, a megalkotásakor került bele a rendeletbe, ma így már nem aktuális." Háromszor kérdeztem rá a polgármesternél, hogy ilyen demokráciadeficitnél biztos e abban, hogy törölni kell a passzust, de ragaszkodott hozzá, hogy Újbuda majdani zöld polgármesterének kelljen visszavezetnie ezt a rendelkezést. 

A kerületi szelektív hulladékgyűjtő rendszer is átalakul, miután jövőre már a főváros fogja üzemeltetni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is. A gazdasági bizottság még támogatta azt a proaktív javaslatomat, hogy az így felszabaduló 10 MFt-os kerületi forrást invesztáljuk a hulladék keletkezésének megelőzésébe. Sajnos a polgármester minden fillért meg akart fogni és vétózta a módosítót, hiába érveltem a 20 év alatt megtelő, 40 évre tervezett lerakókkal és a többi rémképpel.

Kicsit eldurvult a vita a kaposvári illetőségű könyvvizsgálónk botrányos meghívásos pályázaton való kinevezése miatt. Bátorkodtam jelezni, hogy Budapesten is 410 db megfelelő minősítésű könyvvizsgáló működik, igaz ők nem büszkélkedtek el azzal, hogy részt vettek az "igazságos" egykulcsos adó kidolgozásában. A láthatóan szubjektív kinevezés körüli vitába az MSZP is bekapcsolódott, mire a Fidesz képviselői megint az előző ciklusokban elszenvedett sérelmeikkel takaróztak.

Kiderült, hogy a DBR már két éve csak ígérgeti a Gomba épületéből a villamos trafók áttelepítését a metró szintjére; de semmilyen eszköz nem áll a rendelkezésünkre, hogy nyomást gyakoroljunk a beruházóra. Emiatt végül sem az LMP sem az MSZP nem támogatta, hogy az egész KVK projekt sikerét (s mintegy 250 MFt-ot) kockára tegyük a Gomba épületének projektbe vonásával. Pláne, hogy vállaltuk, hogy az év végéig elkészül a felújítás. Nem mellékes szempont az MSZP észrevétele, hogy az ilyen olajhűtésű régi trafóknál gyakori az olajfolyás (ami rákkeltő PCB olaj) és az esetleges környezeti kármentesítés költségét senki sem vállalja önként magára. 

A parkolási rendszer átalakítása hiába van már napirenden hónapok óta, még mindig nem számolták ki, hogy megéri e egyáltalán. Az is most derült ki, hogy a Siemens órák licensze a mi kezünkben máris ötször annyiba kerül, mintha a józsefvárosi közterületfelügyelők üzemeltetnék tovább az órákat. Persze mindenki tart a kerékbilincselés bevezetésének hatásaitól is, de valahogy mégse törekedünk a tisztánlátásra...

Sürgősséggel, helyben kiosztva került a testület elé a 70%-os MLSZ támogatással (és 30% önrésszel) három iskolában (Bocskai, Domonkos, Bárdos) megvalósuló műfüves focipályák ügye. Voltam annyira mazochista, hogy este 19 órakor még olvasási szünetet kértem a napirendhez. Azt hiszem vállalható, bár megbarátkoznom nem sikerült az idővel veszélyes hulladékká váló műfűvel, a ránk háruló fenntartási költségekkel és azzal, hogy megint a focit toljuk a többi sportág helyett. (A mérleg másik serpenyőjében viszont kritikus állapotú iskolai focipályák voltak most.)

A napirend végére egy kis bulvárhír: Kerékgyártó Krisztina (JOBBIK) lemond a mandátumáról, mivel új munkája mellett nem tudja ellátni megfelelően a képviselői feladatait. A kerület egyik legaktívabb, s igen lelkiismeretes képviselőjétől búcsúzunk rövidesen, de tartok tőle, hogy nem ő az egyetlen, akinek az elmúlt 1-2 év alatt elfogyott a lelkesedése a Nemzeti Együtt(nem)működés Rendszerében. Krisztinával kifejezetten jókat (is) lehetett beszélgetni, így kölcsönösen törtük össze egymás sztereotípiáit a pénzesbödön LMP-ről és a bunkókból álló JOBBIKról. Hiányozni fog!

 

Gajárszki Áron frakcióvezető

Újbuda, Lehet Más a Politika

Szólj hozzá

önkormányzat újbuda képviselő testület móricz zsigmond körtér