2012. jún 06.

Júliustól a legalja.hu-n is olvashatók lesznek az újbudai hírek!

írta: Rigo'
Júliustól a legalja.hu-n is olvashatók lesznek az újbudai hírek!

Bravúr Újbudán! Az önkormányzat kommunikációs osztálya elszántan küzd a minél szélesebb körű tájékoztatásért. A harc újabb kreatív állomása, hogy a sajtóközlemények mostantól szerkesztés nélkül átvehetőek az olyan bulvármédiumok által is, mint a www.legalja.hu vagy a www.napiszar.hu. Lássuk az első fecskét, vajon igazak e a hírek?

 KÖZLEMÉNY 

Újbuda lakosságának joga van a hiteles, pontos és elfogulatlan tájékoztatáshoz. Minden kerületi lakosnak joga van ahhoz, hogy olyan lapot kapjon minden második héten kézhez, amely segíti az eligazodásban, amely neki és érte szól. Ez az ami egyetlen helyi lapban sem valósult meg, mert a polgármesterek szócsövének használják azokat. A tájékoztatással az a baj, hogy nem pontos (pl: az ellenzéki vélemények közlésében), nem elfogulatlan, amikor a lapot a Fidesz 16. kerületi volt sajtófőnöke szerkeszti, aki szó szerint mondta, hogy nem érti minek akar az ellenzék írni a lapjába, továbbá nem hiteles, ha hurráoptimista hangulatban íródik minden sora a 400 hajléktalan, 400 hiányzó óvodai férőhely és az 1000+ lakáskérelem kerületében, a 4 millió létminimum alatti országában, amikor a legnagyobb a fiatalok munkavállalási célú külföldre vándorlása. Ha a képi világot nézzük, a májusi számban fotóval szerepelt a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, a polgármester 2x, az oktatási bizottság Fideszes elnöke, a kabinetvezető helyettes, és két önkormányzati cég (Prizma, Sport Kft.) Fidesz tag ügyvezetője. Az elfogulatlanságot a fentiekkel szemben bizonyára Erdő Péter bíboros fotója biztosította...

Két hónappal ezelőtt egy ilyen, minőségi lap megalkotása volt a célja az Újbuda szerkesztőségének. Ezt a törekvést minden magát demokratikusnak nevező politikai erőnek támogatnia kell. Akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a politikusoknak hátrébb kell húzódniuk. Meg kell érteniük, ha egy újságot a szerkesztők szerkesztenek, akkor az kerül az oldalakra, ami a lakosságnak fontos, és nem az, ami a politikai elöljáróknak. Sajnálatos, ha ezt egy politikus vagy politikai párt nem tudja elfogadni. De elfogadhatatlan, hogy az egyéni érdek és ambíció a közösség érdeke vagy a demokratikus elvek elé kerüljön. Ez a kedvencem. A demokratikus elvekre hivatkozni általatok még szánalmasabb, mint amikor a Gyurcsány Feri teszi azt. A demokrácia nem arról, szól, hogy megmondja valaki (pláne nem a kormánytöbbség) hogy mit kell tennie az ellenzéknek. Az ellenvélemény a lakosságnak fontos, hogy árnyalni lehessen a képet amikor mondjuk a Gomba megújulásáról lelkendező írás születik. Itt szerintünk fontos tisztán látni azt is, hogy a fideszes többség negyedmilliárd forint közpénzt tett kockára úgy, hogy semmi garancia nincs az időbeni munkakezdésre.

A megújult Újbudában valóban kevesebb hely jut a politikusoknak, de sokkal több a közéletnek. (Ombre, a politika a közügyekről való demokratikus döntéshozatal. Miről halandzsálzol?) Azoknak a dolgoknak, amelyek ezt a közösséget érintik, és olyan ügyeknek, amelyekkel valóban érdemes foglalkozni. Érthetetlen, ha egy politikai párt nem kíván a közösség ügyeivel foglalkozni, nem akarja kifejteni véleményét a kerület egészségügyi vagy szociális ellátásairól, a parkolási és a közlekedési kérdésekről. Bizony kaptunk rá 3 sort, hogy szakpolitikai kérdésekben írjunk valami értékelhetőt (két nap alatt), majd más kontextusba helyezték a szöveget, még azt is meghúzták, illetve a legutóbbi lapban már cenzúráztak is. Szerintem nem érthetetlen, csak játsszátok a hülyét. Pofátlanság leírni, hogy nem kívánunk a közösségi ügyeivel foglalkozni, amikor a legtöbb módosító javaslatot és saját előterjesztést mi adjuk be az ellenzékből. Igaz a nyolc közül eddig egyiket sem támogatta a Fidesz...

Minden laptulajdonosnak joga, hogy meghatározza, mi a célja egy kiadvány megjelentetésével. Ha a lap tulajdonosa az önkormányzat, akkor tulajdonosként is azokat kell képviselnie, akiknek a nevében eljár: az itt élőket. Egy önkormányzat tehát csak a közösség elfogulatlan tájékoztatását határozhatja meg egy lap megjelentetésének céljaként. A kerület közszolgáltató médiumának az a feladata, hogy beszámoljon az itt élőket érintő fontos eseményekről és hírekről, az ő adóbefizetéseikből gazdálkodó hivatalok tevékenységéről. Az a dolgunk, hogy az itt élőket szolgáljuk, és ezt nem tehetjük jobban annál, minthogy biztosítjuk az őket tájékoztató média függetlenségét. 

Kívánjuk a sajtó szabadságát! Ezért a célért előfordult már, hogy százezren is demonstráltak, idestova két éve rendszeresen. Ellenetek. Nem kívánni kell, egyszerűen módosítani a médiatörvényt. Hatalmatokban áll, van a kerületnek 3 Fideszes parlamenti képviselője, melyből kettő államtitkár. Komolyan sírnivalóan jól játsszátok a hülyét. Nincs sajtós Oscar-díj a legkiválóbb hazudozóknak? 

Szólj hozzá

önkormányzat demokrácia újbuda előterjesztés