2012. okt 29.

Nyílt levél Hoffmann Tamás Polgármester Úrnak

írta: Rigo'
Nyílt levél Hoffmann Tamás Polgármester Úrnak

avagy kinek van joga ünnepelni a hősöket?

Tisztelt Polgármester Úr!

Az október 23-i önkormányzati megemlékezésekkel kapcsolatban fordulunk Önhöz. Azért csak most, mert napokig abban bíztunk, hogy csupán egy félreértésről lehetett szó, ismét valami szervezési hiba történt,  és Ön vagy munkatársai legalább egy bocsánatkéréssel megpróbálják szépíteni a forradalom évfordulóján történteket. Sajnos úgy tűnik, hogy nem erről van szó.

Ön felrúgott egy 22 éves hagyományt: mára gyakorlatilag egyetlen közös pont maradt a kerületi pártoknak, közszereplőknek, a közös október 23-i ünneplés és koszorúzás, ettől az évtől már ez sem maradt meg. A kerületi konzervatívok, baloldaliak, liberálisok és a zöldek minden évben közösen is megemlékeztek a forradalom és szabadságharc kerületi hőseiről és eseményeiről.

Így a Szent Imre Kórházban a hősies helytállásukról ismert orvosokról és ápolókról, a Budafoki úton a műegyetemistákról és az Október huszonharmadika utcában a forradalom kerületi áldozatairól. Idén ez a hagyomány is megszakadt, sem az ellenzéki pártokat, sem a civil szervezeteket nem hívták meg a hivatalos megemlékezésekre. Ráadásul a korábbi hagyományoktól eltérően, nem 23-án, hanem napokkal korábban megtartották az önkormányzati megemlékezéseket, amiről az ellenzéki pártok nem is tudtak. És nemcsak a meghívás maradt el, de a rendezvényeket is lopva, titokban, minden előzetes beharangozás, meghívó nélkül rendezték meg a kerület vezetői és a Fideszes holdudvar kerületi képviselői. A koszorúzásról csak utólag, a kerületi önkormányzat honlapjára kirakott hírekből értesülhettek a kerületi pártok.


A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy Újbuda vezetése kisajátítsa a magyar nemzet egyik legszebb ünnepét, a körtéri felkelők és a műegyetemisták emlékét és hősiességét. Kevés dolog, ami összeköt bennünket, de abban egyetértünk, hogy a magyar múlt, a történelmünk mindannyiunké, senki nem sajátíthatja ki!

Felszólítjuk Önt és párttársait, hogy ne próbálják kisajátítani a magyar történelmet, Újbuda hőseit és áldozatait! Ha pedig minderre képtelenek és félnek a közös koszorúzástól, a nyilvános megemlékezéstől, már nem mernek nagyobb tömeg elé kiállni, akkor a kormánypárti politikusokhoz hasonlóan a kerületi közélet többi szereplőjének is azonos feltételeket biztosítsanak a megemlékezéshez, koszorúzáshoz.

A fentiek ellenére a kerületi ellenzéki pártok megtartották a maguk október 23-i megemlékezéseit és koszorúzásait. Ugyanakkor bízunk benne, hogy jövőre újra közösen tudunk megemlékezni, hogy legalább ez az egyetlen nap újra közös pont lehessen a kerületi politikában.

Üdvözlettel:

Budai Miklós, Gajárszki Áron

Szólj hozzá

program önkormányzat újbuda