2012. nov 15.

A posztmodern Midász király esete Dayka Gabival

írta: Rigo'
A posztmodern Midász király esete Dayka Gabival

Magyarország a modern kori politológus tanulók Mekkája.  Ez az ország az elmúlt 14 évben igazolta, hogy megosztó politikával kiválóan lehet karaktert gyilkolni, tömegeket feltüzelni egymás ellen, és választást nyerni akár kétharmaddal is. A széttartó, szétzilált, de "világrekorddal" megnyert, viszont nemzetileg együttműködni rohadtul képtelen országban a győztes feje azonban nem csak a szétbarmolt játékszín miatt fáj...Dayka2.JPG

Ott a baj, hogy a nagyszerű hatalmi gépezet, amivé a Fidesz 20 év alatt kiépült, nem képes másra, csak megosztásra. Hiába próbál építeni, abból is megosztás lesz. Hiába próbál jól gazdálkodni, a gőgje nem engedi. A Fidesz sikerének legnagyobb vesztese önmaga. Mindent megnyert, de a 'Semmi' marad utána. Posztmodern Midász király ül a trónon: amihez hozzáér az széthasad.  

Szemléletes példája ennek a XI. kerületi Dayka Gábor utca környékén élők sorsa. Sass Szilárd, fiatal demokrata képviselőtársam pár hónapja csúnya blamázst vétett a választók kegyének keresésében.  A Sas-hegy környékén élők egy részének rendszeresen felmerülő agymenése, hogy a Dayka Gábor utca teljes hosszában autókázhassanak. Ezt megakadályozandó a Sas-hegy Védő Egyesület pár évvel ezelőtt fákat is ültetett arra a szakaszra, ahol korábban sikerült egy 200 méteres szakaszon lezárni az utcát. 

Az út megnyitása mellett érvelők azt hangoztatják, hogy kevés a kijárat a sasadi hegyoldalról a Németvölgyi, illetve a Hegyalja út felé. Ennek tudják be azt, hogy a Farkasréti általános iskola körül reggelente komoly dugót alkotnak a gyermekeiket iskolába kocsikázó szülők.

Az út zárva tartása mellett érvelő Sas-hegy Védő Egyesületről nekem két év alatt az a benyomásom alakult ki, hogy nagyjából minden változás ellen elképesztő hévvel tiltakozik. Ennek eredményeként a fenti vitában már a legvadabb híresztelések is szárnyra kaptak... no de haladjunk sorban. Az út lezárt része mellett élők életminősége még egy nagyságrenddel jobb a környéken élőkénél is, így érthető, hogy repülőrajtból összegyűjtöttek 250 tiltakozó aláírást az összekötés ellen, hiszen kvázi zsákfaluban élnek, annak minden hátránya nélkül. Azonban itt nem csak önös érdekek vannak, amik szót érdemelnek. A Nemzeti Park szakvéleménye szerint az út már így is érinti a fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló területet, aminek nem fog használni a fokozódó forgalom, így pl. egy ritka orchideaféle, a méhbangó állományát is veszélyezteti. A BKK állásfoglalása szerint az út kifejezetten nagy átkelő forgalmat fog generálni a Hegyalja út felé, így a megnyitását legfeljebb a másik irányba javasolják. A modern közlekedésmérnöki álláspont pedig az, hogy forgalmat csökkenteni út építésével nem lehet. Birtokomba került egy forgalomszámlálást tartalmazó közlekedésmérnöki szakvélemény is, ami kategorikusan kijelentette, hogy az út megépítése nem csökkenti a Németvölgyi út környékén reggelente kialakuló dugót. Magyarán avítt illúzió azt képzelni, hogy bármit is megold a parkká alakított, s a vízmű védterületét is érintő ösvény leaszfaltozása, pláne, hogy állítólag suvadásveszélyes is itt a kiscelli agyagos alapkőzet. mehbango_848519_83119.jpg

Kedves olvasóm, tippelje meg, hogy mit tett Újbuda fideszes vezetése? Anélkül, hogy bármilyen szakértőt, vagy érintettet megkérdezett volna a várható hatásokról, esetleg egy forgalomszámlálást készíttetett volna a területre (ahogyan azt a Levegő Munkacsoport javasolta), megrendelte az út megtervezését. 5 millió forintért. Szilárd mostanra már eljutott oda a visszakozásban, hogy nem kívánja megépíteni az utat egy (a Főmtervvel készíttetett) második forgalomszámlálás nélkül. Igen ám, de közben már elhitették az iskolába autózó szülőkkel, hogy az út megnyitása majd megold mindent, akik ezért szintén aláírásgyűjtésbe fogtak. Válaszul az ellenzők is elkészítették a saját petíciójukat... Erisz nem győz gyönyörködni legjobb tanítványa, a Fidesz munkájában. Egy biztos. Most már bárhogyan is dönt a Polgármester, lesz egy csomó csalódott és elkeseredett ember, akik közül több talán még utálni is fogja a szomszédjait. Gratulálok fiúk, így kell felelősen várost vezetni!

Gajárszki Áron 

képviselő, környezetvédelmi tanácsnok

Szólj hozzá

fidesz természetvédelem újbuda levegőminőség sasad zöldfelület sas-hegy dayka gábor utca