2013. máj 21.

Etikátlan támogatások

írta: Rigo'
Etikátlan támogatások

A képviselő-testület májusi ülése egész kulturált is lehetett volna, ha 2 millió forintnyi közpénzt nem közvetett pártfinanszírozásra illetve a kedvenc agárdi bulijukra szavaznak meg a fideszes képviselők. Így azonban nem csak a napirend előtti felszólalások és interpellációk sora fokozta a hangulatot, de a kerület érdekeit sehol nem érintő kifizetések elkeseredett vitája is...rubik-qpr.jpg

Kifejezetten kulturált volt a Kána nevű településnek szobrot állító előterjesztés vitája (amit Tóvárosi Lakópark építésekor fedeztek fel), miképp a helyi örökségvédelmi rendeletünk megalkotását is csak méltatni tudtuk. (Némi grammarnáciskodást leszámítva a rendelet szövegezése kapcsán.) Nem nagyon ugráltunk az Infoparkba álmodott merész építészeti megoldásokkal kecsegtető Magyar Géniuszok Múzeuma ellen sem. Pedig itt az intézményi zöldterületi beépíthetőségi kategóriát átsoroltuk intézményivé, ami jelentős zöldfelület-csökkenést tesz lehetővé. Nem mondom, hogy jó szívvel támogattuk, de ha bejön az az álom, hogy ez az épület legyen majd Budapest egyik újabb szimbóluma, akkor igenis megéri az áldozatot. Épp csak a közlekedést kellene addig emberi módon megoldani az Infoparkban. A főépítész nem tudott válaszolni arra a kérdésemre, hogy mikor fut be majd be erre a teljesen feltáratlan részre a villamosközlekedés, pedig erre néhány hete kifejezetten ötletes, és átgondolt terveket mutattak be a BME-s közlekedésmérnök diákok. 

Ami kiverte a biztosítékot, az egy 400.000 Ft-os támogatás volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek. Tudjátok, ez az aminek időpontját Orbán Viktor is elsőként írja be év elején a naptárába... A következőket mondtam a vitában: Ez közpénzből megvalósított közvetett pártfinanszírozás. Ezek szerint nem elég a Simicska úr által összeharácsolt közpénz? Külön meg kell sarcolni az újbudaiakat is? Ez az Önöket állandó harcra sarkalló magas morális mércével mérve és a keresztyéni ne lopj tanításba, hogyan fér bele? 

A másik, hasonlóan szemtelen ügy, egy 1.500.000 Ft-os támogatás az agárdi pop strandnak, ahol a már a kultúráért címmel is kitüntetett Turbók István vállalkozó rendez minden évben hatalmas bulikat. Állítólag az újbudaiak cserébe féláron mennek be lakcímkártyával. Ezzel mindössze három baj van:

  1. Mi van akkor, ha valaki nem tud a fantasztikus lehetőségről, amit az ő adójából tett lehetővé az általa választott képviselő-testület? Mert én például 6 éve élek a kerületben, de sehol nem hallottam a kedvezményes agárdi buliról, kivéve a testületi üléseken.
  2. Miért nem a kerületben szervezünk valami kedvezményes nyári fesztivált, helyben tartva így a fiatalokat? Strand is van a Kopaszi-gáton, koncerthelyszínként pedig a Parkszínpadtól kezdve a Sportmaxon át a Tüskecsarnokig bezárólag tucatnyi helyszín alkalmas a fesztiválozásra. Jah, hogy ehhez valamivel több erőfeszítést kellene tenni? Akkor most mi is a cél? A kerület lakóinak jóléte, vagy egy olcsó buli Agárdon közpénzen?
  3. Miért is kell egyáltalán támogatni? Még a válság évében is valamennyi magyarországi fesztivál nyereséggel tudott zárni. Jah, hogy ezt a bulit szeretik a fideszes képviselők és már Molnár Gyula idejében is kaptak rá pénzt, hogy kicsit nyughassanak? Akkor lássuk már be, hogy ez mégiscsak a korrupció egy kifinomult formája...

Még egy tanulság volt az ülésen. Kiderült, hogy van sportkoncepciónk. Még az előző vezetés fogadta el, azonban a Sport Kft. olyan sietve másolta át a szöveget, hogy a célkitűzések nyelvtanilag teljesen értelmetlen mondatokba fulladtak. Persze, hiába jeleztem ezt a testület felé: önmaguk paródiáját eljátszva megszavazták a fércelt szöveget, mint felülvizsgálati anyagot. Ami a leginkább fájó, az viszont mégiscsak az, hogy továbbra is az egyesületi sportra fókuszálnak és a piaci alapon működő tömegsportnak nem kívánnak annyi támogatást adni, hogy összegyűjtik és kereshetővé teszik a kerületi lehetőségeket... Pedig ha nincs a kerületben 100 vállalkozás (fitnesz-terem, jóga-stúdió, mászóterem, harcművész-dojo, sportpálya stb.) akkor egy sincs. Végül is, kínlódjanak csak a keresgéléssel, hátha inkább átautóznak majd egy másik kerületbe... 

Szólj hozzá

közlekedés kultúra önkormányzat képviselő testület zöldfelület gajárszki