2013. máj 28.

Lakájmédia immár a XI. kerületben is

írta: eperfa
Lakájmédia immár a XI. kerületben is

A májusi testületi ülésen történtekről már részletesen beszámolt képviselőtársam, Áron, így most csak napirend előtt felszólalásom lényegét osztom meg az olvasóval. 

„A társadalmi nyilvánosság országos és helyi szintű beszűkülése” címmel először a 2010-es helyi médiahelyzetről szóltam. Elmondtam, hogy az önkormányzat Fidesz-általi irányításának kezdetén még előfordulhatott, hogy megjelentek az Újbuda c. helyi újságban olyan írások, amelyeket ellenzéki képviselők jegyeztek. Jómagam például egy fideszes képviselőnőnek a gazdagéti parkolóházzal kapcsolatos megnyilatkozásához kapcsolódva publikáltam cikket a lapban.

 Üde oázis?

Ekkoriban a országos szinten és a legtöbb hazai településen tapasztalható állapotokhoz képest még egyfajta üde oázisként is lehetett jellemezni az újbudai közmédiát, hiszen különböző nézőpontok viszonylag szabadon megjelenthettek meg a helyi lapban. Ez a Fidesz által vezetett önkormányzatok újságjaihoz képest rendhagyó gyakorlat eléggé sokáig megmaradhatott, illetve még intézményesülhetett is. A különböző pártállású önkormányzati képviselők kéthetenként a helyi lap Közéleti Fórum című rovatában egy-egy rövid írást is publikálhattak 1200-1880 leütés terjedelemben.

 

Hogyan csináljunk médiasivatagot?

Ez azért is volt üde színfolt a közmédia magyarországi világában, mert 2010 után országos szinten nagyon hamar ellehetetlenült a sokoldalú tájékozódás. Nagyon sok eszközt vetettek be e helyzet előállítása érdekében. Így például kizárólag Fidesz által megbízott tagokból álló Médiatanács jött létre, és a Médiahatóság irányítását is egy FIDESZ-közeli személyre bízták. Az egyoldalúvá váló, beszűkülő médiának „köszönhetően” történhetett meg egyebek között az, hogy egy közméltóságot kitakartak a tévé képernyőjén (hasonlatosan ahhoz, hogy a harmincas évek sztálini gyakorlatában a közéletből eltűnt személyeket kitakarták a fényképekről),

 

Lomnici.jpgLomnici Zoltán hűlt helye                                   

 Sztálin.jpg

 Kitakarás Sztálin korában

vagy olyan tudósítást mutattak be a köztévében, amely nem vett tudomást arról, hogy az Operaház előtt sok ezren tüntettek az alkotmány beiktatása ellen.

 

Opera-tömeg.jpg

Opera.jpg

Fantommá vált operaházi tüntetők

 

A XI. kerület gyakorlata rendhagyó volt a többi önkormányzat lapjaihoz képest, mivel e lapok esetében elképzelhetetlen volt, hogy megjelenhessenek nem a kormánytöbbséghez tartozó vélemények. Ugyanakkor előszeretettel közölték a helyi vezetők fényképét, tehát tulajdonképpen politikai propagandaeszközökké silányodtak ezek az újságok.

 

A Közéleti Fórum megszűntetése utáni bojkott

 

Sajnos kerületünkben is megszűnt a korábbi, viszonylag kedvező helyzet, hisz éppen egy éve, tavaly májusában megszűnt az Újbuda Közéleti Fórum nevű rovata. Ezután a helyi média irányítója azt az ajánlatott tette a pártoknak, hogy ezentúl a lapban közölt tematikus összeállításokhoz szóljunk hozzá röviden. Ezt a lehetőséget az ellenzéki pártok nem tudták elfogadni, hiszen korlátozta volna őket abban, hogy bármilyen helyi kérdéshez szabadon hozzászólhassanak. Vagyis egyöntetű választ adtak az ellenzéki pártok: bojkottot hirdettek az Újbudával szemben, és ezt nagyjából mindegyik párt tartja is. 

 

Már nem tudósít az Újbuda a testületi ülésekről

 

A Közéleti Fórum című rovat azóta sem támadt fel. Viszont a kerületi lapban is mind több fényképen jelennek meg bizonyos kerületi, vagy kerületünkhöz köthető vezetők. Így a májusi lapszámokban igen sok polgármesterünket és kerületünk egyik országgyűlési képviselőjét ábrázoló képpel találkozhattunk.

Bajomi_Balint_2013.05.27._4263_1.jpgHa egy oldalon két fideszes politikus összesen háromszor tűnik fel, az egész lapban hány kormánypárti politikus látszik?

Ugyanakkor április dereka óta, mióta új vezetője van az Újbuda-médiának, a képviselőtestületi ülésekről nem jelennek meg tudósítások újságunkban. Vagyis a helyi lakosokhoz ingyen bedobott, terjedelmes lapból egyáltalán nem lehet megtudni, hogy Újbuda legfőbb döntéshozó testületében milyen viták zajlanak, milyen problémákról szólnak a képviselők.

Utóirat: A fentebb közreadott felszólalásomat követően, május 29-én megjelent Újbuda számban újra olvasható rövid összefoglaló a képviselő-testület legutóbbi üléséről, de érdekes módon szövegem tartalmáról semmit sem tudhat meg az olvasó. A tanácskozás elején történtekről csupán ennyi szerepel a tudósításban: "A májusi testületi ülés napirend előtti felszólalásait követően levetítették a Bikás park tervezett átalakítását bemutató kisfilmet."

Dr. Bajomi Iván

Önkormányzati képviselő

 

Szólj hozzá