2014. máj 01.

Erdőirtás Budán!

írta: Rigo'
Erdőirtás Budán!

Európa egyik legszennyezettebb levegőjű metropoliszában épp most irtják ki tarvágással  az erdőt, a város legnagyobb forgalmú országútja mellett... Ez Magyarországon van, nem a Balkánon és a polgármesterünk tudtával. A képek magukért beszélnek.

Ma egyelőre annyit sikerült elérnem a jegyző és a környezetvédelmi osztályvezető segítségével, hogy kedden bejön a Pilisi Parkerdő Zrt. a jegyzőhöz és majd megpróbálunk kialkudni velük valamit. Szerencsére (legalább) a jegyző partnernek tűnik az ügyben és hajlik rá, hogy csináljunk egy próbapert természetkárosítás miatt. A város körüli erdősávok ugyanis nem csak kirándulóhelyként értékesek, de levegőben szálló por megkötése, a szélátfúvások csillapítása, valamint a levegő páratartalmának növelése és hőmérsékletének szabályozásában is jelentős szerepük van. Mondhatni, ezek az erdősávok teszik elviselhetővé a nyarakat, s egyúttal fontos búvóhelyei és oázisai is a városi élővilágnak. Megint magunk alatt vágjuk a fát. Az LMP Budapest programjába most fog bekerülni, hogy a várost övező erdők nem művelhetőek, csak úgy ha az ökológiai szolgáltatásai folyamatosan biztosítva vannak. Úgy látszik, mindent le kell írni. Amit a Pilisi Parkerdő Zrt. a témában nyilatkozik az a csúsztatásnak és a zöldre mosásnak a magasiskolája. Gyakorlatilag eladja az erdőirtást és az akác újratelepítését egy környezetvédelmi vállalkozásként. 

Négy napunk van kitalálni, hogy mit lehetne tenni még az ügyben, mert hétfőn folytatódik a pusztítás. Minden ötletet, javaslatot osszatok meg bátran!

 

Szólj hozzá

fakivágás levegőminőség zöldfelület őrmező