2014. aug 11.

Elirigyelték tőlünk a lombjainkat

írta: Rigo'
Elirigyelték tőlünk a lombjainkat

Az alább közreadott írás nem képviseli az LMP hivatalos álláspontját. Mégis alapos okunk van a közlésére, ugyanis az újbudai városvezetés nem tartja be az önkormányzati törvényt. Konkrétan nem támogatja a helyi közösségek önszerveződését és részvételét közügyekben (Ötv: 6§ a). Ezért alább olvasható a blogunkon a Polgármesteri Hivatal által "agyonhallgatott" Etele úti közösség egyik véleményvezérének írása. Ha szerinted tartalmas, kérjük segítsd őket egy megosztással!

blogra fasor.jpg

Ezt a fasort a BKK egyeztetett tervei szerint ki kell vágni. Az alternatív megoldásokat elvetették.

>>Elirigyelték tőlünk a lombjainkat. Elsősorban bizonyos "zöldek", udvari beszállító zöldek, akiknek az Etele út, ez a szép, zöld fasor mindig is szúrta a szemét. Túl kevésnek találták rajta a forgalmat, túl kicsinek a környezeti terhelést.

Szerintük a levegő tisztaságáért csakis a kötött pályás közlekedés /villamos, vasút stb./ fejlesztésével tehetünk valamit. Látókörükbe nem fér bele semmilyen más tényező sem. Egészségünkért legtöbbet a villamos tehet. Az élő környezet szerepe másodlagos. A lombok oxigéntermelő képességét, szerepét a szálló por megkötésében /tüdőrák, asztma stb. megelőzése/, hűsítő hatását nyári forróság idején, párakibocsátását, idegnyugtató, pihentető látványát, hősies helytállásukat a pusztító szélviharok idején semmibe veszik, alulértékelik. Az élő fák hatékony védelme és tömeges "kijelölésük megelőzése nem fér bele gondolkodásukba, nem épül be a reflexeikbe.

Ezért várják szomorúan a sorsukat - többek között - az Etele úti fasor fái is /a középső sávban mintegy 120 - 150 fa, két oldalt pedig újabb 60 - 70 fa/. Halálos ítéletükre várnak azok az élőlény társaink, akik már eddig is sokat tettek értünk a létezésükkel, a közelségükkel.

Halálos Ítélet? Nem inkább köszönet illetné meg őket?

A deklaráltan környezetvédők /mert levegőt villamossal védők/ hozzáállását érzékelve a tervezők, beruházók és kivitelezők, valamint a háttérben maradó politikusok gyorsan "rámozdultak" az Ítéletre. Megszületett a nagy, kelenföldi közlekedési csomópont terve. /A Déli-pályaudvar szerepének áthelyezése Kelenföldre./ Ez a terv másféle haszonnal is járhat. Megtisztítja a kiemelt értékű Várhegy környékét, a zöldövezeti XII. kerületet a forgalomterheléstől és a mindenféle "jöttmentek", hajléktalanok és kéregető, tolakodó nincstelenek - ezzel együtt járó - közelségétől és látványától. Mégsem illenek ők oda, a "királyi" környezetbe!

Újfajta kasztokba rendeződik világunk. Ez pedig egy újabb lépés efelé. A problémahalmazt nem ott helyben, a XII. kerületben kell megoldani, hanem áttenni azt mondjuk a szomszédos XI. kerületbe.


Minő véletlen, hogy az Etele úton majdan elkövetendő fakivágások nagyobbik részének előzetes engedélyezésére- éppen a XII. kerület illetékesei kaptak felkérést!

Mit gondolnak, megadták előzetes jóváhagyásukat a szomszédos” kerület illetékesei?

A 60-as, majd 70-es években épült, egyformán fantáziátlan panelházakhoz, a lakótelepi ingatlantulajdonosok jövedelmi helyzetéhez és életminőségéhez jobban illik a nagy forgalmú, központi jelentőségű közlekedési csomópont terve.

Az átutazók ugrásszerűen megnövekedő száma és a bármilyen új, korszerű és nagyszerű megoldásokkal szépített és megszelídített soktonnás monstrumok áthaladása csúcsidőben 3,5 percenként, hajnali négy órától éjjel fél kettőig /mindössze két és fél órányi szünetet hagyva a teljes pihenésre/. Másfajta zajterhelés a "halk szavú" fák helyén, a csekély, "szinte nem is érzékelhető rázkódás a néma fák helyén. Összességében: a változó intenzitású, eddigi forgalom mellé megnövekedett és állandó forgalomterhelés - szép, új perspektíva az itt élő és pihenni hazatérő emberek számárai

Hogy a minden irányból, sokféle közlekedési eszközön lehetséges gyors elérhetőség micsoda utas- és járműforgalmat zúdít az Etele úton és kornyékén élőkre - erre gondoltak-e a tervezők?! Ezt a tényezőt, az emberi tényezőt egyáltalán számításba vették?

Valószínűleg a terv megálmodói és kitervelői /közlekedési szakértők, tervezők, beruházók, kivitelezők, valamint a mögöttük álló politikusok/ egyike sem lakik olyan forgalmas helyen, mint amilyenre az Etele utat, az Etele teret, a Kelenföldi pályaudvart és környékét tervezik, ők valamennyien - feltehetően - zöldövezetben vagy kertvárosban laknak, szép, csendes környezetben, kerttel vagy parkkal övezett családi házban vagy társasházban. Sűrű lombok között!

Mennyire irigyelhetnek most bennünket! Bennünket, akik hamarosan közlekedési útvonalakkal behálózott, zsúfolt lakótelepen lakunk, felesleges lombjainktól megtisztítva és ingatlanjaink értéke a közeljövőben - mint önök tudják, és ujjongva mondják - csillagászati magasságokba emelkedik.

Cseréljünk hát lakóhelyet! Nálunk lennének jelentkezők. Hát Önöknél?

Mindennek lesz hely errefelé: szupermodern, egyedülállóan esztétikus és "környezetbarát" iroda- és üzletközpontnak, szórakoztató létesítmé­nyeknek, füvecskének a sínek között, cserjécskének a fák helyén, kerékpárosoknak a járdán, csak a fáknak, a vén, öreg,kiszolgált, dús lombú fáknak nem! Ők nem hajtanak semmiféle közgazdaságilag értékelhető hasznot. Profit szempontjából pedig egyenesen akadályt képeznek! /Hál’ Istennek, jogérvényesítő képességük a nullával egyenlő!/

Ők csupán szerethetővé teszik a környezetet. Vagy éppen ez a baj, a szerethető környezet?'

Döntéshozók, álmodók és álmok vámszedői elirigyelték tőlünk a lombjainkat. /Nem illik az hozzánk!/ Megszerezni nem tudják /öreg fákat és barátokat nem árusítanak üzletekben/, így hát inkább elpusztítják őket. Ha már az Övék nem lehet, mások se élvezhessék közelségüket. Hiszen nekik mi hasznuk származik abból, ha mi csak úgy, kedvtelésből, kellemes időtöltésből gyönyörködünk a lombokban?

Mellesleg, ezek a lakások zöldövezeti besorolást kaptak a privatizáció során, a 70-es években pedig még zöldövezeti pótlékot is kellett fizetniük az itt élőknek.

Keserűség és csalódottság költözött az itt élők szívébe. Mi még szem­tanúi voltunk annak, - amint a kihelyezett fák "megkapaszkodtak" a közelünkben, gyökeret eresztettek és kezdték jól érezni magukat. Többen is öntözték és gondozták a sorsukra hagyott "csemetéket". Egyik szomszédom könnyeit törölgetve jött haza a július 14—i nyilvános fórumról. Megértette, hogy veszített, és nincs többé esélye érdekei érvényesítésére. Kisemmizték, nem először. Ismét megfosztják őt valamitől, ami számára a folyamatosság, az állandóság, a kötődés élményét adja. Megpróbálják átültetni őt is, mint egy Öreg fát, a nagyon is pénzszagú világba.

Vajon sikerülni fog?

Nekünk társaink és barátaink az Etele úti fák. Önöknek, kedves Döntés­hozók, elpusztítandó ellenségeik. Akkor most Önök, Álmodók és álmok Vámszedői, Önök is, minket képviselő, kedves Politikusok! Önök a mi társaink és barátaink, vagy inkább az ellenségeink?! Feleljenek!

Egyenesen, bátran, őszintéd és érzéketlenül. Ahogy megszokták. Az illik önökhöz!<<

Szólj hozzá

közlekedés demokrácia kelenföld részvétel zöldfelület