2015. jún 01.

Miért bojkottáld a Parkszínpadot?

írta: Gajárszky Áron
Miért bojkottáld a Parkszínpadot?

Végre sok éves enyészet és felelősségtologatás után ma megnyit a Parkszínpad! Ráadásul szép is lesz modern is és még kismamabarát is, ahogyan azt az index nemrég megírta egy lelkendező cikkben. Az írásban szinte mellékes információként jelent meg, hogy havi 350 ezer forintért vette bérbe az új tulajdonos, egy olyan pályázaton ahol egyedül indult.

parkszinpad.jpg

Fotó: Bődey János / Index.hu

Havi 350 ezer forint még annak tükrében is kevés, hogy a nyertes cég 50 millió forintos felújítást is vállalt, cserébe a bérleti szerződést 15 + 5 évre kötötték. Ha 15 évre elosztjuk az 50 millió forintos vállalást, és ezt hozzáadjuk a havi 350 ezer forintos bérleti díjhoz, akkor is csak havi 628 ezer forintot kapunk. Ez így még mindig nevetségesen alacsony figyelembe véve a bérlemény adottságait. A pályázat nyertese, a Zsigmond kert Kft. több szálon is kötődik a kormánypárthoz, amit később részletesen kifejtünk. Előbb lássuk hogyan is jöhetett ki egy ilyen bérleti díj!

Az évek óta üresen álló Budai Parkszínpad hasznosítására 2013-ban írt ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat. A meghirdetés előtt értékbecslést végeztettek az önkormányzat saját tulajdonú cégével, a BFVK Zrt.-vel. Az értékbecslésből kiderül, hogy a Parkszínpad értékét 58 millió forintban állapították meg, illetve évi 4,2 millió forintos bérleti díjat határoztak meg, ami laikusként is kevésnek tűnhet, egy 2750 négyzetméteres bel-budai ingatlanért. Lássuk a konkrét szakmai hibákat az értékbecslésben!

  • Az ingatlan értékének meghatározásakor, olyan kerületi ingatlanok értékét vették alapul, amik külvárosi részen találhatóak, mint például a Balatoni út, Budaörsi út, Hunyadi János utca. Ezekkel nyilván nem vethető össze az Újbuda szívében, frekventált részén lévő, sok évtizedes múltra visszatekintő Parkszínpad.
  • Másrészt jelentős értékcsökkentő tényezőként vették figyelembe, hogy az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. Csakhogy az egyik tulajdonos az Állam, a másik a Fővárosi Önkormányzat.
  • Harmadrészt a bérleti díj megállapításakor évi 5 hónapos használatot vettek figyelembe, mivel nem számoltak az ingatlanon lévő épületekkel (860 nm) azok állapota miatt.
  • Viszont mivel a pályázó vállalta, hogy ezeket felújítja, és már a pályázatából is kiderül, hogy áprilisi nyitással számol és karácsonyi vásárt is tervez tartani, ezért legalább 9 havi hasznosítással kellett volna számolni.
  • Végül jelentős értékcsökkentő tényezőként vették figyelembe azt is, hogy az ingatlan rekreációs célú zöldterület, ami nyilván abszurd, mivel található rajta egy profit termelésre alkalmas épület, azaz nem egy zöld rétről beszélgetünk. 

A Fővárosi Önkormányzat által 10 napra közzétett felhívásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a Zsigmond kert Kft.-é. A Zsigmond kert kft. többségi tulajdonosa a pályázat elnyerésekor az a Medúza Catering kft. volt, melynek tulajdonosa a Valton Security-t is tulajdonló Varga Lajos. Köztudottan a Valton Security biztosítja évek óta az összes Fideszes, illetve állami rendezvényt időnként egy kicsit túlárazva.

Visszatérve a Medúza Catering kft-re: ez a cég üzemeltette közvetve az Erzsébet téri Fröccsteraszt, az Országház büféjét, de ők oldották meg a Fejlesztési Minisztérium étkeztetését, illetve több tízmilliós szerződésük volt a miniszterelnökséggel protokollszolgáltatások ellátására is.

Több évnyi nyereséges működés után 2013-ban több százmilliós veszteséggel zárták az évet, majd miután a nyereséges cégeket átszervezték egy frissen alapított cégbe, a Medúza Event kft-be, illetve több végrehajtás (köztük  NAV is) indult a cég ellen, 2014- ben eladták egy strómannak. Ezután átnevezték a Medúza Event Kft-t CFTP kft-re, és teljes nyugalomban tovább üzemeltetik az új cég tulajdonába kerülő nyereséges vállalkozásokat.

Bár mellékszál, de azért röviden foglaljuk már ezt össze: egy olyan cégcsoporttal áll szerződésben a Miniszterelnökség, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve az Országgyűlés hivatala, ami az állami forrásokból sem az adót, sem a beszállítóit nem fizeti ki maradéktalanul.

A CFTP kft. társtulajdonosa közvetve egyébként az a Faragó Tibor, aki a Szent Gellért téri volt házasságkötő terem helyén egy eredetileg galériaként bérbe vett önkormányzati ingatlanban nemzeti dohányboltot üzemeltet. (Ez a harmadik dohánybolt a nevén.)

Nem mellesleg ez a csoport nyerte el a Móricz Zsigmond körtéri Gomba üzemeltetését is, 350 nm-ért itt havi 1 millió forintot fizetnek. Korábban írtunk róla (itt az lehetett az alku), hogy a környék jól menő üzlethelyiségeiből kirúgta az önkormányzat a bérlőket, és eladták a helyeket Faragó érdekeltségének. Ami hab a tortán, hogy emellett évi több millió forint értékben nyertek, illetve nyernek el kulturális pályázatokat Újbuda önkormányzatától.

Száz szónak is egy a vége: ahogyan a zöldek nem tankolnak a Shellnél és nem vásárolnak az Auchaban, úgy nem járnak a Gombába és a Parkszínpadra sem kávézni, csak ha muszáj.

gyűjtötte: Kreitler-Sas Máté

Szólj hozzá

index kultúra auchan gomba shell újbuda parkszínpad