2017. ápr 28.

Viszlát, budafoki mozi!

írta: .HajdúAndrás
Viszlát, budafoki mozi!

Azt hiszem, senki sem fog meglepődni azon, hogy a jövő héten nagy valószínűséggel átmegy a Budafok-Tétényi önkormányzat képviselő-testületén az az előterjesztés, ami kimondja, hogy egy 80 millió forintos keretösszegből le fogják bontani a Budafok belvárosi részén roskadozó mozit, és a helyének ideiglenes használatot adnak. Hogyan jutottunk el idáig?

budafok.pngforrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2014/04/budafok.png

A budafoki mozit még 1974-ben avatták fel, és egészen 1991-ig működött funkciója szerint. Ezután az épületegyüttes bútoráruházként majd autó kereskedésként, utoljára pedig ruhaüzletként üzemelt, majd ezek is bezártak 2015 környékén, és megkezdődött az épület állapotának viszonylag gyors romlása.

Az ingatlan az önkormányzaté, aki nagy részben felelős azért, hogy ilyen lerohasztott állapotban láthatjuk ma is. Ugyanis az épület tökéletes példája annak, hogyan működik a kerületben az ingatlan- és vagyongazdálkodás.

1. lépés:
az ingatlan lerohasztása;
2. lépés:
az ingatlan lebontása (plusz piros pont, ha haver csinálja);
3. lépés:
ideiglenes funkcióval ellátni az üres telket;
4. és egyben legfontosabb lépés:
az önkormányzat ismét megjelenik, mint megmentő (plusz piros pont, ha választások előtt), és létrehozza azt, amit szeretne. Mindegy hogy mit, a lényeg hogy kinézetre jobb legyen, mint az előző, és látsszon, hogy milyen sok pénzt ölt bele. (Itt már a haverokról nem is beszélve...)

És hogy mennyi piros pontot szerezett az önkormányzat? Azt hiszem sikerült maximális pontszámot elérni, hiszen pontosan ezek a lépések történtek és fognak történni majd a budafoki mozival is. Az önkormányzat maga se tudja, mi lesz az ideiglenes funkció, egyelőre a „parkolási funkciók bővítése” és a „vásári helyszín kialakítása” fedőneveket használja, ez alatt értsen mindenki azt, amit akar.

Ha már úgy alakult, hogy lebontják, akkor már érdemes lenne az „előre gondolkodunk, és megtervezzük, utána csináljuk” elvet alkalmazni, de úgy látszik, ez az önkormányzatnál valamiért nem működik. 

Na de mit csináljunk egy üres telekkel a belváros közepén? Mi most titeket kérünk meg, hogy osszátok meg véleményeteket, ötleteiteket! Küldjétek el őket facebookon (használjátok a #budafokimozihelyett hashtaget, így bárhol megtaláljuk javaslataitokat) vagy emailben, számítunk rátok! 

Ötletekből mondjuk eddig sem volt hiány, hiszen pár éve még látszólag az önkormányzatot is érdekelte a belváros minőségi fejlesztésének lehetősége (köztük volt a mozi épülete is), amit civilek kezdeményeztek a kerületben.

Persze nem maradhat egy zöld párt ötlet nélkül! Mi az elhelyezkedése miatt tovább bővítenénk a mellette lévő Szent István parkot, így tovább nőne a zöldfelület a budafoki belváros szívében. A közparkban főleg sporttal kapcsolatos funkciókat helyeznénk el, melyeket a közelben lakó gyerekek, iskolások, fiatalok is egyaránt használhatnának. Ehhez elkerülhetetlen a Szent István park fejlesztése is, amire a közeljövőben esély is nyílik.

Kíváncsian várjuk az eredményt.

-FRISSÍTVE-

Hogy hol tart most ez a titkos ideiglenes funkció? Mára mindenkinek világos, az önkormányzat úgy gondolta, hogy kerületnek hatalmas szüksége van még parkolókra. Tehát most a lebontott mozi helyén, egy murvás (még nem gazos) parkoló fogad minket. És, hogy erre miért most azonnal volt szükség, azt már senki sem tudja. Egy biztos, minél több parkoló, annál több autó is lesz Budafok belvárosában.

20170823_132745_hdr.jpg

Szólj hozzá

budapest vélemény ingatlan sport mozi önkormányzat bontás budafok közpark képviselő testület részvétel zöldfelület előterjesztés vagyongazdálkodás 22.kerület XXII. #budafokimozihelyett budafoki mozi budafok-tétény lerohasztás