2017. okt 17.

Lehetne hasznos a Buda Gardens?

írta: Rigo'
Lehetne hasznos a Buda Gardens?

Igen kemény mérkőzés látszik kibontakozni a szentimrevárosi konzervatív elit értelmiség, és egy nagy beruházó cég között. A kerületi képviselő-testület hozza meg a döntést majd, hogy milyen feltételek mellett engedi lakóövezetté nyilvánítani az érintett telket a Flamenco hotel mellett. Ezt az adut viszont jól kell kijátszani, ezért ezzel az írással szeretnénk segíteni a környékbelieket az ügyes nyomásgyakorlásban, mivel szerintünk nem a kerület polgármestere fog dönteni ebben az ügyben (sem).

buda_garden.jpg

A történet egy váratlan lakossági fórummal kezdődött, ahol egy semmiből jött beruházó közölte a környék népével, hogy építeni fog. Kicsit megpiszkálva az ügy hátterét kiderült, hogy erősen mutyigyanús az ingatlantulajdon megszerzése, ugyanakkor a jelenlegi helyzeten ez nem változtat. Nevezetesen, hogy Újbuda egyik legjobb adottságú kertvárosában, egy ipari ingatlanból lakóingatlant fognak fejleszteni. Nem is ezzel van a baj, hanem a volumennel. 

A csendes környék sok feszítő problémát takar.

  1. A közeli Szent Kristóf szakrendelő laboratóriuma és több osztálya is túlterhelt.
  2. A legközelebbi iskolába (a Bocskai úti általános iskolába) évek óta sokszoros a túljelentkezés, de a környék többi iskolájában sincsenek szabad férőhelyek.
  3. A környékbeli 3 óvoda 100%-os terheltséggel (és az optimálisnál nagyobb csoportokkal) működik úgy, hogy sok szülő kénytelen távolabbi óvodákba hordani a gyermekét, mert csak oda veszik fel őket.
  4. A környéken egyetlen bölcsőde működik a Ménesi úton, ami miatt már most is nyilvánvaló a férőhelyhiány. Emiatt sok szülő kénytelen otthon maradni a gyerekével amíg az óvodaérett nem lesz, vagy magánbölcsődébe iratni. Ez komoly anyagi kiesés illetve teher az itt élő gyerekes családoknak. 
  5. A közlekedés pedig annak köszönhetően nyugodt még, hogy a Villányi út vége a Móricznál zsákutca, így errefelé már nagyon kevés nem célforgalom vetődik. De még ez a kevés helyi sofőr is bedugítja minden reggel és délután a közeli Fadrusz utcát, ami az egyetlen gyors kijárat a környéken a belváros felé.

Másképp fogalmazva a hely szuper, csak épp az infrastruktúra nem adott. Ezen újabban már a városatyák képesek gyorsan is változtatni egy ún. településrendezési szerződéssel. Ez egy olyan együttműködési szerződés, ahol a beruházó átvállalja az épülő lakóparkhoz szükséges infrastruktúra (egy részének) a megépítését. Újbuda Önkormányzata is készül ilyesmire, de az elmúlt 7 év teljesítménye alapján még a legnaivabbak sem hiszik, hogy ezúttal tettekre ragadtatná magát a kerület joviális polgármestere. Éppen ezért óriási dolog, hogy a lakók elindítottak egy petíciót, amit minden újbudai polgárnak javasolt aláírnia. Nem utolsó sorban azért, mert a kerületben legalább 5 nagyobb lakóparkfejlesztés zajlik, és ha itt sikerül emberléptékűvé szelídíteni egy beruházást, akkor már máshol is könnyebben összejöhet. 

Az LMP javaslata az érintett ingatlanberuházás kapcsán, hogy az új tervekben

  1. a környék autóforgalmi adatai és egy statisztikai becslés alapján tervezzék újra a parkolóhelyek számát és ennek arányában
  2. a lakások számát is csökkentsék szignifikánsan. Kézenfekvő lehet a felső kategóriás irodák fejlesztésében járatos cégtől, ha nagyobb alapterületű luxuslakásokat tervez az épületek egy részébe. 
  3. Fontos, hogy településrendezési szerződésben biztosítva legyen a beköltözők zökkenőmentes (helyi) orvosi ellátása, valamint feltétel legyen egy bölcsőde kialakítása, és az óvodai férőhelyek arányos növelése.
  4. Szükséges továbbá a környékbeli iskolák férőhely-bővítése, amihez szintén indokolt az építtetőnek hozzájárulnia valamilyen formában. 

Amennyiben a fenti négy pont megvalósul, a környék is inkább nyerni fog a lakópark építéssel, mint veszíteni. Nem gondoljuk ugyanis, hogy egy városban új házat, házakat építeni hibás elgondolás. Sőt, ez természetes, hiszen a város egy organikus szervezet, ami folyamatosan épül, alakul és változik. De ma már nem az a kunszt, ha modern épületeket épít egy város, hanem az, ha a tervezéskor figyelembe veszi a környéken élők és a beköltözők valamennyi igényét. Ha Dániában eljutottak idáig, akkor előbb-utóbb nekünk is menni fog. Ezúttal muszáj lesz felnőni a feladathoz, ha meg akarjuk őrizni a környék adottságait. 

Szólj hozzá

városfejlesztés lakópark újbuda urbanista szentimreváros Buda Gardens