2014. dec 08.

Intézkedést várok, nem választ!

írta: Rigo'
Intézkedést várok, nem választ!

Beszámoló a 2014. évi közmeghallgatásról

Az idei közmeghallgatáson látványossá vált, hogyan csökken az érdeklődés a kerületben a közügyek iránt. Az első képviselői ciklusom kezdetén (2010, 2011) alig fértünk a terembe, most igen szellősen ültünk. Ez az eredménye, ha egy polgármestert nem tudnak elérni a szavazói soha. Szerencsére a zöldek már tudják: a lakossággal való jó együttműködés nélkül nincs tartós siker.

img_5008_k.jpg

1. Tájékoztatás a közmeghallgatás tényéről

A közmeghallgatásnak az a lényege, hogy a lakosok kérdezhetnek a közös ügyek állása felől, illetve ők is elmondhatják a különböző panaszaikat, aggályaikat. Ahhoz, hogy a közmeghallgatás intézménye jól működjön, annak előfeltétele a lakosság tájékoztatása az esemény létéről, időpontjáról. Ez gyakorlatilag nem történt meg, pedig kiváló lehetőségek állnak a kerület rendelkezésére. Szerintünk az összes 11. kerületi felületen tájékoztatni kell az embereket, ilyenek: az önkormányzat honlapja (a főoldalon, hetekkel előre), Újbuda újság (minimum féloldalas cikként megjelentetni), a kerületi hirdetőtáblák, illetve a polgármester személyes facebook-oldala stb.

2. Megfelelő időkeret

Beszédes, hogy a kerületi polgármesterek szerint a lakossággal történő párbeszédre elég az évente egyszer két órás időtartam, emberenként három perces időkerettel. Ezt a városrészt több mint 140 ezer ember lakja. Az LMP szerint minimum 4 órás közmeghallgatásokra lenne szükség, amit több blokkra kell bontani témák vagy városrészek szerint. A válaszok során nem a kitérő manőverezés lenne a cél, hanem a probléma felfejtése és tartós megoldása. Ennek érdekében a témában érintett igazgató csak akkor jutna hozzá a prémiuma 100%-ához, ha a felmerült kérdéseket sikerrel megoldotta.

Mindenki tisztában van vele, hogy sem a polgármester, sem a képviselők nem mindenhatóak, azaz nem lehetnek tisztában a kerület összes problémájával. De ha nem teremtenek lehetőséget a lakosoknak, hogy a panaszaik kitárgyalásra és minél jobb megoldásra találjanak; azzal bezárják magukat egy elefántcsonttoronyba. Aki kirakatmegbeszéléssé degradálja az ilyen fórumokat, az azt éri el, hogy a kerületiek nem lesznek elégedettek, és Újbuda nem fog egy közösen kialakított irányba fejlődni.

3. Közvetítés a közmeghallgatásról

Továbbra is értetlenül állunk azelőtt, hogy a Fidesz a választások utáni első adandó alkalommal megszüntette a testületi ülésekről való közvetítést. Így az újbudaiaknak nincs lehetőségük nyomon követni a képviselő-testület üléseit. Azt pedig vétkes hanyagságnak tartjuk, hogy nem közvetítették a közmeghallgatást, amely tényleg 100%-ban a polgárokról szólt, s hiányoljuk, hogy miért nem készült utólag is visszakereshető felvétel.

 

  1. Az este során végre nyilvánosságra került a Bocskai út forgalmi- és parkolási rendjével foglalkozó gyalázatos terv, ami növelné a környék P+R kapacitását a járdák rovására, mivel a polgármester szerint itt úgyis kevesen sétálnak a járdán! Szerintünk egy polgármester a helyben lakók érdekét kellene nézze, akik Budapest legszennyezettebb levegőjét kénytelenek szívni. Egy bátor polgármester kezdeményezné a Fővárosnál a parkolási övezet bevezetését, hogy kiszorítsa az agglomerációból érkező és itt parkoló autók hadát. Amúgy a poszt címét ennek a felszólalónak a zárszava adta.
  2. Komoly indulatokat kavart még a CLUB Play máig megoldatlan peres ügye és párhuzamos működése. Itt odáig fajult a dolog, hogy a polgármesternek figyelmeztetni kellett egy évek óta szenvedő lakót, hogy kivezetteti, annyira elveszítette a fejét.
  3. A Civil Fórum elnöke is felszólalt több témában. Egyebek mellett sérelmezte, hogy az önkormányzati választások kapcsán hiába szervezett jelölti vitát, az esemény nem került meghirdetésre a helyi médiában. A lakosság nem tudott az időpontokról, illetve a Fidesz részéről a 17 körzetből egyetlen egy jelölt sem jelent meg. Itt a polgármester védekezése egyszerre volt szemtelen és szánalmas: lebaloldalizta a Civil Fórumot! Azt a szervezetet, ami több mint negyven helyi közösséget tömörít, s az előző elnökségét vivő egyesület a KDNP-irodában ülésezik! (Nem mellesleg a csatlakozott szervezetek tagjai közül jó néhányról tudom, hogy Fidesz-szavazó. Volt.) Ezúton is üzenjük a polgármester úrnak, hogy attól, hogy valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, még nem ellenség, sőt vélhetőleg jót akar. Ez a paranoid gondolkodás már sok diktátort sodort végromlásba. Kérünk egy kis belátást!
  4. Inkább elkeseredettek már, mint dühösek azok, akik a Szerémi út mellett élnek és 140 aláírással követelik az 1-es villamos miatt megbontott zajvédő fal visszaépítését. Sajnos a régi és az új (fideszes) képviselőjük sem segít nekik egy jottányit sem. 
  5. Talán a Fidesz legnagyobb meglepetésére, de többen sérelmezték, hogy a polgármester nem gondolta fontosnak a környezetvédelmi bizottság megalakítását, illetve a korábban meglévő tanácsnoki pozíciót is megszüntette. Ezzel kapcsolatban egyébként még mindig folyamatosan bombázzák a polgármester postafiókját a lakók. Az alábbi linken még Ön is részt vehet az akcióban!

img_5051_k.jpg

Összefoglalva egy igen tanulságos két órával lettünk gazdagabbak, ahol sok - előlem, mint képviselő elől is -elhallgatott probléma került napvilágra. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a jelenlegi vezetés nem azért ül a helyén, mert erre valóban méltó, és nem is törekedik rá, hogy méltóvá váljon a szavazók bizalmára. 

 

Gajárszki Áron 

az Ön képviselője

Szólj hozzá

önkormányzat újbuda levegőminőség részvétel zöldfelület gajárszki