2011. feb 26.

Otthonra leltünk - az ökopolitikai filmklub jelenti

írta: Rigo'
Otthonra leltünk - az ökopolitikai filmklub jelenti

Péntek este hét óra után a legendás Systers of Mercy "előzenekaraként" léptünk fel az A38 hajó friss, ropogós, kissé még festékszagú újdonat kísérőhajóján. A technikai háttér és az egész helyszín professzionális volt, a közönség kiváló, épp csak a közönségszervezéssel adódott probléma, mert nagyon sokakhoz ezúttal nem jutott el a filmklub híre.

A film kapcsán viszont igazi vita alakult ki, miután a lámpák kigyulladtak: szinte valamennyi résztvevő megszólalt. Érvekkel és ellenérvekkel, hatékonyságra, károsságra, félelmekre és egészen szubjektív és objektív elemekre való hivatkozásokkal csapongtunk a pszichológia és az egészségügy között.

Személyes összefoglalóm a következő: Alapvetően megoszlottak a vélemények arról, hogy vajon mennyire hatékony dolog a törvényi tiltásokkal operálni, de végül oda jutottunk, hogy ez valószínűleg az eljátszott szabadság ára. Magyarország az elmúlt 20 évben nem tanult meg élni a szabadsággal. A 40 évnyi elnyomás örökségeként, nincs olyan társadalmi kultúra, ami lehetővé tenné a dohányosok és a nem dohányzók figyelmes egymás mellett élését. A dohányzók ritkábban törődnek a nem dohányzókkal és általában kevéssé empatikusak a környezetükkel szemben. Még kevesebben vannak azonban, akik jelzik embertársaik felé, ha valamiért problémás a viselkedésük.

Egyetértés alakult ki abban, hogy a BKV várókban kialakult tiltásnak jótékony hatása lesz és már időszerű volt. Ugyanakkor a tiltás ritkán a legjobb megoldás, mert bár eleinte hatékonynak látszik, a negatív hatások később mutatkoznak meg. Így volt ez a gengszterkorszakként elhíresült amerikai szesztilalommal a 20-as években. Jogász barátom megítélése szerint a 3 csapás törvény szigorításai is csak a bűnözők számát fogják növelni, ugyanis a magyar büntetés-végrehajtás bűnözőket nevel. (Dorosz Dávid a minap mondta az ATV-ben, hogy 85%-ban visszaesnek azok a bűnözők akik megjárnak egy hazai börtönt.) Tiltás helyett a megelőzésre kellene koncentrálni, úgy, hogy ezek a kampányok ne időszakosak, hanem tartósak legyenek és beépüljenek az oktatás rendszerébe is, hogy a legkiszolgáltatottabbakat védjék.

Találkozzunk március 25-én ugyanitt Scheiring Gáborral! Az LMP gazdaságpolitikai kabinetvezetőjén kívül több globalizációkritikus főkolompossal fogjuk megvitatni a Battle in Seattle-ben látottakat, illetve azt, hogy mennyire megállíthatatlan tehervonat a globalizáció és a kínai dömping.

Szólj hozzá

program egészségügy filmklub bűnmegelőzés ökopolitika gajárszki dorosz dávid