2011. jún 20.

Most akkor ki is az ellenzék?

írta: Rigo'
Most akkor ki is az ellenzék?

A politika pszichológiai mozgatórugóinak egy szép példája a frissen megjelent újbudai sajtóközlemény a körtér felszíni rendezéséről. „Újbuda Önkormányzata sajnálatosnak tartja azt, hogy az LMP a valóságnak nem megfelelő információkat közöl tényekként a honlapján, ráadásul egy olyan előterjesztéssel kapcsolatosan, amely éppen azok érdekeivel nem foglalkozik, akik nap kint nap ki vannak téve a döntés következményeinek.”

Újbudán a választások után megállt az élet. Ősszel minden párt azzal kampányolt, hogy százával hiányoznak bölcsődei, óvodai férőhelyek, hogy túl sok a korrupciós ügy és nem fordít a kerület kellő figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére. A kampány heve azonban rögvest elpárolgott amint a győztes beleült a bársonyszékbe és sem az említett ügyekben, de sokszor még az alapfunkciók ellátása szintjén sem hozzák meg a szükséges döntéseket.

Az óriásplakát kiállítás  kampánya jut eszembe: "Fikázni könnyű, alkotni nehéz."  Az újbudai Fidesz beleragadt az ellenzéki szerepbe és láthatóan nem boldogul a megszerzett hatalommal.  A bizonytalan vezetés miatt állnak a fejlesztések, de amint kardot lehet rántani, a narancsos városatyák a leghangosabbak. Szép példája volt ennek, amikor a polgármesterünk megvédte a senki által nem óhajtott országzászló becsületét Tarlós István ellenében. De a testületi üléseken is az MSZP frakció rendszeres szapulása megy legjobban a vezetőinknek. A legújabb lovasroham azért indult, mert a fővárosi közgyűlés egyhangúlag megszavazta az LMP javaslatát a Móricz Zsigmond körtér átalakításával kapcsolatban. Az előterjesztés egy hónapja hever a polgármesterünk asztalán, de nem óhajtotta azt a májusi ülésen tárgyalni. Hiába azonban a dübörgő roham, mivel itt nincs kinek nekirontani.

Az LMP elsősorban a kerületi lakosság érdekeit tartotta szem előtt, amikor elkészítette a beadványt, pár nap alatt összegyűjtött több száz aláírást, lakossági fórumot tartott és folyamatos egyeztetésre hívta meg a civileket, a kerület, illetve a főváros vezetését is. Egyszerű hazugság azt állítani, hogy az ötlet beterjesztése során nem voltunk tekintettel a kerület lakóira, hiszen ezt a részt a Fidesz módosítója pontosan idézi tőlünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kormánypárt módosító indítványa mindössze a BKK hatáskörébe utalta a feladatot és külön kitért a parkolóhelyek vizsgálatára, amit a mi javaslatunk is tartalmazott, csak nem emelte ki. Egyébként szóról szóra az LMP beadványát fogadta el a közgyűlés. Az pedig egyenesen bájos, ahogyan a Bocskai úton, majd további hat helyszínen megbukott mélygarázs ügyét most megpróbálják csomagban eladni ott, ahol az LMP lakossági támogatást szerzett egy városfejlesztési projektnek. Nem állítjuk, hogy az ötlet ostobaság, de az oda vezető utakon a forgalom ettől biztosan nem fog csökkenni, tehát nem kellene úgy előadni, mintha a helyi lakosság érdekében történne ott milliárdos beruházás.

Biztosan frusztráló, ha egy kétfős kerületi és egy háromfős fővárosi frakció számottevő városfejlesztési eredményt tud felmutatni, de mi nem azért álltunk politikusnak, hogy várjuk, vagy épp rettegjük a négy éves ciklusok végét. Lehet más a politika! Szerintünk sem az ellenzéki, sem a kormányzati politikának nem a szócsaták vívása a feladata, hanem az együttműködés egy élhetőbb, szerethetőbb főváros érdekében.

 

 A Lehet Más a Politika XI. kerületi frakciója

Szólj hozzá

önkormányzat újbuda részvétel lmp előterjesztés